Seimul a permis demontarea monumentelor sovietice în Letonia
Full Article 2 minutes read

Seimul a permis demontarea monumentelor sovietice în Letonia

Deputații letoni au adoptat în lectură finală proiectul de lege prin care este suspendată prevederea acordului interguvernamental cu Rusia, cu privire la protejarea monumentelor consacrate soldaților sovietici. 

Noua lege va intra în vigoare după publicare. Astfel, Seimul a renunțat la prevederile juridice care nu permiteau demolarea monumentelor sovietice.

Drept reacție, șeful Comisiei Consiliului Federației Ruse pentru apărarea suveranității Andrei Klimov a cerut sancționarea Letoniei, notează RIA Novosti. Acesta a declarat că Letonia „trebuie pusă la punct” prin sancțiuni dure, de natură economică. Între timp, primul adjunct al președintelui comitetului internațional din cadrul Consiliului federației Vladimir Djabarov a declarat că Moscova este gata să preia monumentul din parcul Victoriei, Riga.

Săptămâna trecută, deputa Kristina Baumane a menționat că monumentul din parcul Victoriei este un simbol al ocupației URSS, iar din 24 februarie, acesta a devenit un simbol al crimelor de război comise pe teritoriul Ucrainei de către Rusia.

Deputatul Krișianis Feldmans a subliniat că problema nu este doar în acest monument și că în Letonia există încă sute de monumente sovietice, care ar trebui demolate. „Pentru asta, parlamentul trebuie să adopte decizii îndrăznețe”, a menționat alesul.

***

Pe 10 mai, oamenii au mers din nou să depună flori la monumentul respectiv, după ce autoritățile locale au adunat florile aduse pe 9 mai, informează Evropeiskaya Pravda. Oamenii au rămas acolo până seara târziu, iar autoritățile au chemat forțele de ordine pentru a închide accesul la monument după ora 22:30.

Miercuri, poliția a închis accesul către monument până la sfârșitul verii curente.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: