Procuratura Generala

Sentința care a indignat Moldova: Procurorii explică de ce bărbatul care și-a bătut soția până la moarte a scăpat de închisoare

Procuratura Generală (PG) a venit cu detalii în privința bărbatului în vârstă de 75 de ani care a fost condamnat la 130 de ore de muncă neremunerată după ce soția sa, pe care a bătut-o, a murit. PG a menționat că victima a murit din cauza insuficienței cardio-vasculare acute, iar leziunile pe care le-a suferit din cauza bătăii nu au „legătură cauzală directă” cu decesul. Din acest motiv, sugerează PG, inculpatului i-a fost stabilită o astfel de sentință. 

Potrivit unui comunicat publicat de PG, inițial, pe cazul femeii de 67 care a decedat după ce a fost bătută de soțul său, a fost pornită o cauză penală pentru infracțiunea de violență în familie care a dus la decesul victimei în privința bărbatului. Ulterior însă expertiza judiciară medico-legală a aratat că decesul femeii nu a survenit din cauza leziunilor provocate de violența fizică la care a fost supusă.

În cadrul urmăririi penale, potrivit raportului de expertiză judiciară medico-legală, s-a constatat că decesul femeii a survenit în rezultatul insuficienței cardio-vasculare acute, ca urmare a infarctului miocardic repetat. Leziunile existente pe corpul victimei, care experții medico-legiști le-au calificat drept ușoare au fost aplicate cu 1-2 zile înainte de deces. Mai mult, concluzia emisă a constatat că vătămările nominalizate nu au legătură cauzală directă cu survenirea decesului”, se arată în comunicat.

Astfel, fapta inculpatului a fost recalificată și a fost pus sub acuzare în baza articolului din Codul Penal privind violență în familie care s-a soldat cu producerea unor vătămări corporale ușoare.

PG a menționat că, conform informațiilor deținute de organul de urmărire penală, anterior nu au existat plângeri ale victimei pe pretinse agresiuni ale soțului său.

Reafirmăm că gravitatea faptelor de violență în familie și violență față de femei și fete nu poate fi contestată și trebuie identificate și pedepsite în modul corespunzător. Îndemnăm victimele să raporteze cât mai prompt posibil orice abuz sau agresiune manifestată în privința lor”, au comunicat reprezentanții PG.

Procuratura Generală urmează să decidă în termenul prevăzut de lege privind temeinicia individualizării pedepsei aplicate.

Precizăm că infracțiunea a avut loc pe 10 februarie 2024, în jurul orei 22:00, la domiciliul soților. Inculpatul, care se afla sub influența alcoolului, în urma unui conflict cu soția sa, i-a aplicat în mod deliberat numeroase lovituri cu pumnii, picioarele și cu un scaun pe diferite părți ale corpului. Ulterior, victima s-a stins din viață.

În cadrul expertizei medico-legale, pe cadavru au fost depistate leziuni corporale: vânătăi în partea stângă a capului și urechii stângi, hemoragii în țesuturile moi epicraniene pe stânga, echimoze și excoriații în regiunea feței, echimoze în regiunea toracelui, abdomenului, spatelui, membrelor superioare și inferioare, provocate de acțiunea unui obiect traumatic cu o suprafață dură (nu sunt excluse loviturile cu pumnul, piciorul, scaunul), apărute cu 1-2 zile înainte de deces.

Pe 8 mai, bărbatul a fost condamnat la 130 de ore de muncă neremunerată și obligat să achite cheltuielile de judecată, în valoare 2 820 de lei. Decizia a fost pronunțată de magistrata Elena Marandici de la Judecătoria Soroca, sediul Florești. Hotărârea judecătorească are la bază recunoașterea vinovăției, declarațiile unui martor și rezultatele expertizei medico-legale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

multimedia.parlament.md

Fără Oazu Nantoi, Vasile Șoimaru, Ina Coșeru… Lista deputaților PAS care nu au fost incluși la alegerile parlamentare noi

25 din cei 63 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), aleși în urma scrutinului parlamentar din 2021, nu mai figurează pe lista formațiunii pentru alegerile din 28 septembrie.

Printre numele cunoscute care lipsesc din noua componență prezentată de PAS se regăsesc Oazu Nantoi, Marcela Nistor, Iulia Dascălu sau Ina Coșeru.

De pe listă au fost excluși și alți parlamentari activi în actuala legislatură, precum Ana Racu, Boris Marcoci, Petru Frunze sau Vasile Șoimaru.

Contactați, deputații Boris Marcoci și Oazu Nantoi au declarat pentru NM că decizia de a nu mai candida pentru un nou mandat le aparține. Ambii și-au exprimat susținerea pentru PAS.

„Am scris cerere să nu mai candidez deja, dar rămân în echipă și voi fi permanent în echipă”, a declarat Boris Marcoci.

„Din motive personale. Punct. Decizia îmi aparține. Poate o să candidez în Parlamentul Uniunii Europene după aderarea Republicii Moldova”, a declarat și Oazu Nantoi.

Deși nu se mai regăsește pe lista electorală a PAS pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie, și deputatul Vasile Șoimaru a anunțat public, pe rețelele sociale, că își menține sprijinul pentru partidul de guvernare. Șoimaru susține că decizia de a nu figura pe lista actuală a fost luată de bunăvoie și reflectă încrederea sa în parcursul european promovat de PAS.

„Am fost alături de PAS în ultimii patru ani, fără să fiu membru de partid, și voi rămâne cu PAS-ul. Voi continua să fiu un susținător activ, chiar mai implicat decât până acum, chiar dacă nu candidez”, a declarat parlamentarul.

În schimb, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană din actualul parlament, Ina Coșeru, a declarat pentru NM că nu a știut că va fi exclusă de pe lista PAS pentru alegerile din toamnă.

„Nu, nu am știut. Nu la inițiativa mea. A fost decizia partidului. Acum cred că liderii de partid trebuie să fie întrebați din ce cauză a fost luată această decizie”, a declarat Coșeru.

Întrebată dacă va mai susține PAS la alegerile din toamnă, după ce a fost exclusă din listă, Ina Coșeru a declarat: „Eu am lucrat pentru această echipă 9 ani, din 2016, din prima campanie. Da, sper să rămânem o echipă și lucrăm și mai departe împreună”.

Lista deputaților PAS, aleși în 2021, care nu se mai regăsesc pe lista PAS pentru parlamentarele din septembrie:

  1. Ina COȘERU
  2. Oleg BOTNARU
  3. Viorel BARDA
  4. Evghenia COJOCARI
  5. Mariana CUȘNIR
  6. Alina DANDARA
  7. Iulia DASCĂLU
  8. Petru FRUNZE
  9. Vitali GAVROUC
  10. Valentina GHEȚU
  11. Vitalie JACOT
  12. Mihail LEAHU
  13. Valentina MANIC
  14. Boris MARCOCI
  15. Oazu NANTOI
  16. Marcela NISTOR
  17. Vasile ȘOIMARU
  18. Ion ȘPAC
  19. Maria PANCU
  20. Nicolae PLĂMĂDEALĂ
  21. Ion POIA
  22. Boris POPA
  23. Ana RACU
  24. Ana SPEIANU
  25. Victor SPÎNU

Amintim că PAS a prezentat, pe 20 iulie, lista electorală cu care va candida la parlamentare. Primii pe listă figurează liderul formațiunii politice, președintele Parlamentului Igor Grosu. Acesta este urmat de premierul Dorin Recean și de vicepreședinta PAS și a actualului Legislativ, Doina Gherman.

Pe lista PAS se regăsesc, de asemenea, 36 de deputați din actualul parlament, inclusiv: Radu Marian, Lilian Carp, Vasile Grădinaru, Eugeniu Sinchevici sau Liliana Nicolaescu-Onofrei.

De asemenea, de pe lista PAS fac parte actuali miniștri, cum ar fi șefii de la Educației, Mediu, infrastructură și Agricultură, precum și consilierul prezidențial Adrian Băluțel, antreprenori, artiști, sportivi și aleși locali. Lista completă poate fi consultată AICI.

Reamintim că, ales cu 63 de mandate, PAS a deținut majoritatea în actualul legislativ, care și-a încheiat mandatul pe 11 iulie. În cei patru ani, doi deputați aleși pe listele formațiunii politice au fost excluși din formațiune. Este vorba despre Victoria Cazacu și Olesea Stamate, care și-au păstrat fotoliile în calitate de deputate neafiliate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: