Sentința care a indignat Moldova: Procurorii explică de ce bărbatul care și-a bătut soția până la moarte a scăpat de închisoare
Full Article 3 minutes read

Sentința care a indignat Moldova: Procurorii explică de ce bărbatul care și-a bătut soția până la moarte a scăpat de închisoare

Procuratura Generală (PG) a venit cu detalii în privința bărbatului în vârstă de 75 de ani care a fost condamnat la 130 de ore de muncă neremunerată după ce soția sa, pe care a bătut-o, a murit. PG a menționat că victima a murit din cauza insuficienței cardio-vasculare acute, iar leziunile pe care le-a suferit din cauza bătăii nu au „legătură cauzală directă” cu decesul. Din acest motiv, sugerează PG, inculpatului i-a fost stabilită o astfel de sentință. 

Potrivit unui comunicat publicat de PG, inițial, pe cazul femeii de 67 care a decedat după ce a fost bătută de soțul său, a fost pornită o cauză penală pentru infracțiunea de violență în familie care a dus la decesul victimei în privința bărbatului. Ulterior însă expertiza judiciară medico-legală a aratat că decesul femeii nu a survenit din cauza leziunilor provocate de violența fizică la care a fost supusă.

În cadrul urmăririi penale, potrivit raportului de expertiză judiciară medico-legală, s-a constatat că decesul femeii a survenit în rezultatul insuficienței cardio-vasculare acute, ca urmare a infarctului miocardic repetat. Leziunile existente pe corpul victimei, care experții medico-legiști le-au calificat drept ușoare au fost aplicate cu 1-2 zile înainte de deces. Mai mult, concluzia emisă a constatat că vătămările nominalizate nu au legătură cauzală directă cu survenirea decesului”, se arată în comunicat.

Astfel, fapta inculpatului a fost recalificată și a fost pus sub acuzare în baza articolului din Codul Penal privind violență în familie care s-a soldat cu producerea unor vătămări corporale ușoare.

PG a menționat că, conform informațiilor deținute de organul de urmărire penală, anterior nu au existat plângeri ale victimei pe pretinse agresiuni ale soțului său.

Reafirmăm că gravitatea faptelor de violență în familie și violență față de femei și fete nu poate fi contestată și trebuie identificate și pedepsite în modul corespunzător. Îndemnăm victimele să raporteze cât mai prompt posibil orice abuz sau agresiune manifestată în privința lor”, au comunicat reprezentanții PG.

Procuratura Generală urmează să decidă în termenul prevăzut de lege privind temeinicia individualizării pedepsei aplicate.

Precizăm că infracțiunea a avut loc pe 10 februarie 2024, în jurul orei 22:00, la domiciliul soților. Inculpatul, care se afla sub influența alcoolului, în urma unui conflict cu soția sa, i-a aplicat în mod deliberat numeroase lovituri cu pumnii, picioarele și cu un scaun pe diferite părți ale corpului. Ulterior, victima s-a stins din viață.

În cadrul expertizei medico-legale, pe cadavru au fost depistate leziuni corporale: vânătăi în partea stângă a capului și urechii stângi, hemoragii în țesuturile moi epicraniene pe stânga, echimoze și excoriații în regiunea feței, echimoze în regiunea toracelui, abdomenului, spatelui, membrelor superioare și inferioare, provocate de acțiunea unui obiect traumatic cu o suprafață dură (nu sunt excluse loviturile cu pumnul, piciorul, scaunul), apărute cu 1-2 zile înainte de deces.

Pe 8 mai, bărbatul a fost condamnat la 130 de ore de muncă neremunerată și obligat să achite cheltuielile de judecată, în valoare 2 820 de lei. Decizia a fost pronunțată de magistrata Elena Marandici de la Judecătoria Soroca, sediul Florești. Hotărârea judecătorească are la bază recunoașterea vinovăției, declarațiile unui martor și rezultatele expertizei medico-legale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: