Andrei Mardari / NewsMaker

Serebrian, despre sprijinul propus Transnistriei: În mare parte este ajutor extern. Ar trebui să ajungă frumos scris „din partea NATO, UE, SUA”

Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian a fost întrebat dacă regiunea transnistreană ar putea să beneficieze de un sprijin extern în condițiile actuale. „Sigur că da”, a comunicat oficialul. Mai mult, potrivit lui Serebrian, suportul pe care Chișinăul îl poate oferi regiunii vine în mare parte din exterior. „Volumul pe care noi îl putem oferi nemijlocit din Republica Moldova este mai restrâns. Deci ar trebui să ajungă acolo frumos scris „din partea NATO”, „din partea Uniunii Europene”, „din partea Statelor Unite”, „din partea Guvernului Republicii Moldova””, a continuat oficialul moldovean. 

În timpul conferinței de presă din data de 17 ianuarie, Serebrian a fost întrebat ce părere are despre posibilitatea unui sprijin extern pentru stânga Nistrului și dacă este posibil la ora actuală ca regiunea să beneficieze de un ajutor din partea Uniunii Europene.

„Sigur că da, vorbim despre asta de foarte multă vreme. Ajutorul pe care trebuie să-l ofere Republica Moldova, Republica Moldova primește ca stat suveran – ca subiect al dreptului internațional aceste ajutoare din afară. Noi am fost foarte expliciți, ajutoarele vin de la ONU, ajutoarele vin de la partenerii externi și merg încolo. Deci nu e vorba de ajutoare pe care le vom lua doar de aici și de aici vor fi, dar cantitatea, volumul de ajutor pe care noi îl putem oferi nemijlocit, din Republica Moldova, este mai restrâns. Cea mai mare parte este ajutor extern. Deci este vorba de acest ajutor extern care ar trebui să ajungă acolo frumos scris: „din partea NATO”, „din partea Uniunii Europene”, „din partea Statelor Unite”, „din partea Guvernului Republicii Moldova””, a comunicat Serebrian.

Amintim, la aceeași conferință, Serebrian a declarat că autoritățile de la Chișinău au o singură solicitare către Tiraspol. „Lăsați-ne să vă ajutăm”, a comunicat el. Totodată a cerut Tiraspolului să accepte și ajutorul Ucrainei sub formă de cărbune. Detalii AICI.

***

Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.

Înainte de aceasta, pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care erau direcționate în regiunea transnistreană. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie 2025, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze. Detalii AICI. Compania „Tiraspoltransgaz” ar fi refuzat propunerea. Detalii AICI. Totodată, în luna decembrie, Guvernul de la Chișinău ar fi venit cu soluții către responsabilii din regiune. „Până astăzi nu avem niciun răspuns”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Energiei Constantin Borosan. Detalii AICI. Pe 6 ianuarie, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a spus că nu a primit nicio scrisoare oficială din partea Chișinăului cu privire la asistență. Detalii AICI. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a prezentat scrisoarea prin care s-a propus sprijin. Detalii AICI.

Pe 8 ianuarie, președintele Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să ajute regiunea transnistreană, în special cu cărbune. Detalii AICI. Ulterior, Chișinăul a declarat că Tiraspolul nu a oferit vreun răspuns la propunerea Ucrainei. Detalii AICI.

Recent, liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a efectuat o vizită la Moscova. Informația, apărută inițial pe rețelele de socializare, a fost confirmată de președinta Maia Sandu pe 14 ianuarie, care a declarat că știe despre această vizită și că autoritățile încurajează soluționarea problemei din regiune, astfel încât locuitorii să aibă cât mai curând căldură, curent electric și apă. Detalii AICI. Potrivit surselor IPN, Krasnoselski a călătorit la Moscova pe cale aeriană, via Istanabul, de pe Aeroportul Internațional Chișinău în dimineața zilei de 10 ianuarie, în jurul orei 08:00. A revenit în Republica Moldova pe 14 ianuarie.

Tot pe 15 ianuarie, Krasnoselski a organizat o conferință de presă, la Tiraspol, consacrată vizitei sale la Moscova. Potrivit acestuia, principalul rezultat al vizitei este că gazele rusești vor ajunge în Transnistria. Totuși, Krasnoselski nu a precizat cum va fi livrat gazul în regiune. El a subliniat că gazele rusești vor fi suficiente pentru populația și întreprinderile din Transnistria. Detalii AICI.

Pe 16 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitrii Peskov a spus că autoritățile de la Moscova sunt pregătite să ajute regiunea transnistreană în privința alimentării cu gaz, însă Chișinăul trebuie să asigure livrarea resursei energetice în stânga Nistrului și încheierea contractelor. Detalii AICI.

Tot pe 16 ianuarie, premierul Dorin Recean a declarat că a vorbit cu liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, după ce acesta a revenit de la Moscova. Potrivit lui Recean, Krasnoselski s-a întors de la Moscova „cu impresia că Moscova a hotărât problema și a oferit o soluție reală pentru gaz, or Moscova nu i-a oferit o soluție pe gaze naturale”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Cadavre de porci infectați cu pestă porcină, găsite într-un lan de grâu din Moldova: restricții la vânzarea cărnii în 2 raioane

Între satele Ochiul Alb și Nicoreni, raionul Drochia, au fost găsite 16 cadavre de porci domestici. Cu o greutate de peste 200 kg fiecare, acestea au fost depistate într-un lan de grâu, în stare avansată de putrefacție. Testele de laborator au confirmat că porcii sunt infectați cu virusul pestei porcine africane. Astfel, pentru a evita răspândirea focarului, raioanele Drochia și Rîșcani au fost plasate în carantină. Informația a fost comunicată pe 18 iunie de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

„La data de 15 iunie, administratorul unor terenuri agricole din raionul Drochia a informat Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor oficiul Drochia despre depistarea mai multor cadavre de porci, între localitățile Ochiul Alb și Nicoreni. Ajunși la fața locului, medicii veterinari au constatat o situație dezolantă: 16 cadavre de porci domestici, în stare avansată de putrefacție (descompunere), cu o greutate de peste 200 kg fiecare, aruncați la întâmplare într-un lan de grâu”, au comunicat reprezentanții ANSA.

Potrivit agenției, au fost prelevate probe de laborator, după care cadavrele au fost eliminate prin înhumare, iar suprafețele au fost supuse unor măsuri de dezinfecție. Între timp, testele de laborator au confirmat prezența virusului pestei porcine africane. În legătură cu aceasta, a comunicat ANSA, au fost aplicate un set de măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii.

„Au fost introduse măsuri de carantină și stabilite zone de protecție și supraveghere. Se efectuează controlul rezervoarelor sălbatice, controlul mișcării animalelor pe interiorul țării, screening-ul porcilor domestici și al populațiilor de mistreți”, au declarat reprezentanții agenției.

Agenția a adăugat că „pentru a evita răspândirea acestui focar confirmat din neglijența și iresponsabilitatea unor persoane, în conformitate cu regulile sanitar-veterinare, au fost plasate în carantină întreg raionul Drochia și Rîșcani, fiind restricționată comercializarea porcilor vii și a cărnii de porc din gospodăriile locuitorilor din ambele raioane, inclusiv în cadrul piețelor agroalimentare, până la eliminarea completă a riscurilor de răspândire a infecției”.

ANSA a menționat că au fost alertate Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul pentru protecția mediului și administrația publică locală. „A fost inițiată o anchetă pentru identificarea persoanelor care au aruncat aceste cadavre de porci. Vinovații riscă sacțiuni aspre pentru încălcările comise, precum și pentru prejudiciul cauzat”, a precizat agenția.

ANSA
ANSA
ANSA

Reprezentanții ANSA au adăugat că, de la începutul anului 2025, în Republica Moldova au fost înregistrate 36 de focare de pestă porcină africană, dintre care 12 în raionul Drochia — cea mai afectată zonă în prezent. Totodată, pe parcursul acestui an au fost depistate 25 de cadavre de mistreți infectați cu virusul pestei porcine africane.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: