Ministerul Culturii intenționează să revină în programul „Europa Creativă” din 2025, acțiune inclusă în planul de dezvoltare a Moldovei. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a declarat pentru NewsMaker că, în perioada 2014-2020, deși am fost parte a programului, instituțiile culturale din Moldova au reușit să obțină doar 10% din cele 460 de mii de euro investiți.
După preluarea funcției în august 2021, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a descoperit că Ministerul nu a propus cererea de participare și nu a alocat fonduri în buget pentru programul „Europa Creativă”. Potrivit lui, în perioada 2014-2020, cât Ministerul Culturii a fost parte a acestui program, doar 10% din investiție a fost recuperată de instituțiile culturale prin proiectele depuse.
„Acest lucru este extrem de ineficient. Deși au fost multe cereri, în special în primii ani, când a existat un val de participanți, proiectele pe care le-am depus nu au fost suficient de convingătoare. În 2014, toți s-au grăbit să participe, dar, pe parcursul a cinci ani, numărul participanților a scăzut, iar câștigurile în concursurile de proiecte au devenit rare. Trebuie mai întâi să creăm și să dezvoltăm un grup de participanți, să ne asigurăm că aceștia pot reprezenta țara și concura, iar apoi să aderăm la program”, susține ministrul.
Ministerul Culturii intenționează să revină la programul „Europa creativă” în 2025, a anunțat Sergiu Prodan. El menționează că finanțarea sectorului cultural independent și a evenimentelor culturale a crescut semnificativ, de la 5 milioane de lei pe an în 2021, la 14 milioane în prezent. Limita pentru finanțarea proiectelor a fost, de asemenea, majorată de la 200 de mii de lei, la 300 de mii de lei. Pentru prima oară în istoria Moldovei, s-a permis participarea proiectelor pe o perioadă de trei ani, oferind organizatorilor stabilitatea necesară pentru a nu depune cereri anuale și a le asigura finanțarea continuă pentru următorii ani. De asemenea, ministrul anunță că a fost creat Fondul Național al Culturii, pentru a finanța sectorul non-profit din acest fond.
„În acest an, fondul are un buget modest de 29 de milioane de lei, dar este mai mult decât în anii precedenți. Fondul va fi gestionat de Biroul Național pentru Dezvoltarea Culturii. Acest fond va administra concursurile de proiecte și va asigura transparența, obiectivitatea și impactul potențial al proiectelor asupra societății. Este o muncă dificilă. Anterior, juriul concursului de proiecte culturale era format din trei persoane, acum va avea 11 membri. Crearea fondului va permite planificarea pe termen de trei ani”, spune ministrul Culturii.
Precizăm, Republica Moldova s-a retras din programul „Europa creativă”, un program prin care oamenii de artă din țara noastră ar fi putut obține finanțare de la UE, a precizat ministrul Culturii, Sergiu Progdan, pe 16 august, la Rlive. Motivul principal a fost faptul că au fost acceptate foarte puține proiecte din partea țării noastre, însă cotizațiile era mari. Potrivit ministrului, acest număr mic de proiecte acceptate de juriul din UE vorbește despre faptul că proiectele noastre culturale din punct de vedere european încă sunt imature. Detalii AICI.
Pe 18 martie 2015, la Bruxelles, un acord privind participarea Republicii Moldova la programul „Europa Creativă” a fost semnat de către Ministrul Culturii de atunci, Monica Babuc, și Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, potrivit Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală.
Atunci, Moldova era a doua țară din vecinătate care adera la program, Georgia aderând la „Europa creativă” pe data de 24 februarie 2015.
Acordul permitea Moldovei să participe la programul „Europa creativă”, program al UE pentru sectoarele cultural, creativ și audio-vizual. Aderarea la acest program permitea organizațiilor culturale și creative din țară să colaboreze cu omologii din întreaga Europă și să acceseze finanțarea pentru proiectele de cooperare culturală, să se aboneze la sistemele de traducere literară și să adere la rețelele culturale europene.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!