Serviciile de taxi: proiectul de lege elaborat de PAS, aprobat în prima lectură 
Full Article 3 minutes read

Serviciile de taxi: proiectul de lege elaborat de PAS, aprobat în prima lectură 

Deputații au votat în prima lectură modificările legislative cu privire la serviciile de taxi. Autorii proiectului de lege propun ca toți deținătorii de platforme și aplicații de comenzi de taxi să fie înregistrați juridic pe teritoriul Moldovei, totodată administratorii unităților de transport să îi informeze pe călători despre disponibilitatea unor servicii auxiliare, cum ar fi: scaunul pentru copii sau transferul animalelor de companie. Proiectul mai prevede unele reglementări cum ar fi indicarea localităților unde urmează a fi prestate serviciile de taxi și afișarea tarifelor pe autoturisme.

Inițiativa legislativă a fost votată de Parlament în prima lectură. Proiectul a fost susținut de 60 de deputați. Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, „având drept obiectiv transparentizarea și îmbunătățirea procesului de fiscalizare a serviciului de transport în regim de taxi”.

Autorii proiectului de lege propun ca toți deținătorii de platforme și aplicații de comenzi de taxi să fie înregistrați juridic pe teritoriul Republicii Moldova, iar sistemele să fie utilizate doar prin intermediul operatorilor de transport care prestează servicii în sistem de taxi.

De asemenea, în scopul monitorizării celor care prestează astfel de servicii, deținătorii de platforme vor prezenta trimestrial Agenției Naționale pentru Transport Auto lista vehiculelor și a tuturor șoferilor care operează curse în regim de taxi.

În context, vor fi introduse modificări la Codul contravențional, pentru ca încălcările admise de cei care dețin platforme sau transportatorii să fie penalizați.

O altă prevedere a inițiativei legislative îi obligă pe administratorii unităților de transport să îi informeze pe călători despre disponibilitatea unor servicii auxiliare (scaunul pentru copii sau transferul animalelor de companie), precum și despre tarifele aferente utilizării acestor servicii suplimentare.

Proiectul mai prevede unele reglementări suplimentare a activității de taxi cum ar fi indicarea localităților unde urmează a fi prestate serviciile de taxi în Registrul operatorilor de transport rutier și afișarea tarifelor pe autoturismele de taxi.

Autorii inițiativei legislative mai propun eliminarea obligativității ca șoferii să dețină fizic certificatul de competențe profesionale, iar acesta să fie verificat digital, așa cum se întâmplă în cazul permisului de conducere sau a certificatului de înmatriculare. Totodată se propune ca termenul de valabilitate a certificatului de competențe profesionale să fie extins de la trei la cinci ani.

Proiectul de lege urmează a fi votat de Parlament și în lectura a doua.

***

Inițiativa legislativă a fost prezentată de reprezentanții PAS pe 12 iulie 2023. Atunci, partidul declara că proiectul de lege prevede obligarea deținătorilor aplicațiilor de comandă a serviciului de taxi să-și înregistreze platformele juridic în țara noastră. „Astfel, aceste platforme vor fi responsabile fiscal pe teritoriul Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții PAS, adăugând că un aspect important al modificării este că prețurile vor fi dictate de piața internă.

NM a analizat ce propune proiectul de lege PAS și cum va influența piața și costul serviciilor de taximetrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: