taxiru.ru

Serviciile de taxi: proiectul de lege elaborat de PAS, aprobat în prima lectură 

Deputații au votat în prima lectură modificările legislative cu privire la serviciile de taxi. Autorii proiectului de lege propun ca toți deținătorii de platforme și aplicații de comenzi de taxi să fie înregistrați juridic pe teritoriul Moldovei, totodată administratorii unităților de transport să îi informeze pe călători despre disponibilitatea unor servicii auxiliare, cum ar fi: scaunul pentru copii sau transferul animalelor de companie. Proiectul mai prevede unele reglementări cum ar fi indicarea localităților unde urmează a fi prestate serviciile de taxi și afișarea tarifelor pe autoturisme.

Inițiativa legislativă a fost votată de Parlament în prima lectură. Proiectul a fost susținut de 60 de deputați. Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, „având drept obiectiv transparentizarea și îmbunătățirea procesului de fiscalizare a serviciului de transport în regim de taxi”.

Autorii proiectului de lege propun ca toți deținătorii de platforme și aplicații de comenzi de taxi să fie înregistrați juridic pe teritoriul Republicii Moldova, iar sistemele să fie utilizate doar prin intermediul operatorilor de transport care prestează servicii în sistem de taxi.

De asemenea, în scopul monitorizării celor care prestează astfel de servicii, deținătorii de platforme vor prezenta trimestrial Agenției Naționale pentru Transport Auto lista vehiculelor și a tuturor șoferilor care operează curse în regim de taxi.

În context, vor fi introduse modificări la Codul contravențional, pentru ca încălcările admise de cei care dețin platforme sau transportatorii să fie penalizați.

O altă prevedere a inițiativei legislative îi obligă pe administratorii unităților de transport să îi informeze pe călători despre disponibilitatea unor servicii auxiliare (scaunul pentru copii sau transferul animalelor de companie), precum și despre tarifele aferente utilizării acestor servicii suplimentare.

Proiectul mai prevede unele reglementări suplimentare a activității de taxi cum ar fi indicarea localităților unde urmează a fi prestate serviciile de taxi în Registrul operatorilor de transport rutier și afișarea tarifelor pe autoturismele de taxi.

Autorii inițiativei legislative mai propun eliminarea obligativității ca șoferii să dețină fizic certificatul de competențe profesionale, iar acesta să fie verificat digital, așa cum se întâmplă în cazul permisului de conducere sau a certificatului de înmatriculare. Totodată se propune ca termenul de valabilitate a certificatului de competențe profesionale să fie extins de la trei la cinci ani.

Proiectul de lege urmează a fi votat de Parlament și în lectura a doua.

***

Inițiativa legislativă a fost prezentată de reprezentanții PAS pe 12 iulie 2023. Atunci, partidul declara că proiectul de lege prevede obligarea deținătorilor aplicațiilor de comandă a serviciului de taxi să-și înregistreze platformele juridic în țara noastră. „Astfel, aceste platforme vor fi responsabile fiscal pe teritoriul Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții PAS, adăugând că un aspect important al modificării este că prețurile vor fi dictate de piața internă.

NM a analizat ce propune proiectul de lege PAS și cum va influența piața și costul serviciilor de taximetrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Alex Roitman/Facebook

Complexul rezidențial din Israel în care locuia ambasadorul R. Moldova, avariat după un atac iranian cu rachetă

Complexul rezidențial din Israel în care închiria un apartament ambasadorul Republicii Moldova la Tel Aviv, Alexandr Roitman, a fost avariat în urma unui atac aerian iranian. Informația a fost confirmată de diplomat pe 14 iunie, pe Facebook.

Confirm că complexul rezidențial în care închiriam apartamentul cu o cameră în Israel a avut de suferit de pe urma atacului cu rachetă balistică. Am urmat instrucțiunile de siguranță și am părăsit locul respectiv după ce s-a încheiat atacul iranian”, a comunicat Alexandr Roitman.

Facebook/Alex Roitman

Amintim că situația de securitate din Orientul Mijlociu a degradat după ce, în noaptea de 12 spre 13 iunie, Israelul a lansat o serie de atacuri aeriene asupra teritoriului iranian. La rândul său, în noaptea de 13 spre 14 iunie, Iranul a lansat mai multe valuri de rachete asupra Israelului. Potrivit BBC, armata israeliană a comunicat că unel rachete au fost interceptate, iar în localitățile în care au fost raportate căderi de proiectile au fost organizate operațiuni de căutare și salvare.

În replică, statul evreiesc a bombardat din nou Iranul. Unul dintre atacuri a vizat zona în care se află aeroportul Mehrabad din Teheran. Spre dimineață, armata israeliană a anunțat că Israel continuă să lovească ținte din Iran. Presa iraniană a relatat că armata țării doboară drone israeliene la granița de nord-vest, în zona Salmas.

Potrivit autorităților iraniene, în urma atacurilor Israelului, 78 de persoane au fost omorâte, iar peste 320 au suferit răni. Printre cei decedați se numără conducerea militară a țării, oameni de știință implicați în programul nuclear al Iranului, precum și civili. Israelul a raportat 4 oameni uciși și peste 70 de răniți.

Pe 13 iunie, Ministerul de Externe de la Chișinău a activizat Celula de criză în contextul escaladării tensiunilor dintre cele două țări. Instituția a îndemnat cetățenii să evite călătoriile în Israel, din cauza riscurilor de securitate.

Ambasadorul Republicii Moldova la Tel Aviv, Alexandr Roitman, a publicat în dimineața de 14 iunie un mesaj în care îndeamnă cetățenii moldoveni din Israel să se conformeze instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene. Diplomatul a îndemnat la evitarea deplasărilor neesențiale și aflarea în preajma adăposturilor antirachetă.

Totodată, acesta a dezmințit informațiile apărute pe unele canale de Telegram despre faptul că sediul ambasadei Republicii Moldova din Tel Aviv ar fi fost lovit de rachetă balistică.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: