Șevcenko: Ucraina și-ar putea închide toată frontiera cu Moldova dacă țara va fi condusă de partide pro-ruse
Full Article 3 minutes read

Șevcenko: Ucraina și-ar putea închide toată frontiera cu Moldova dacă țara va fi condusă de partide pro-ruse

Dacă la conducerea Republicii Moldova vor ajunge partide care pledează pentru „parteneriat strategic” cu Federația Rusă, Ucraina ar putea închide tot segmentul său de frontieră cu țara noastră, nu doar cel din regiunea transnistreană. Această opinie a fost exprimată de ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, în cadrul ediției din 4 iunie a emisiunii „Moldova Live” de la Exclusiv. Diplomatul a sugerat că și cealaltă țară vecină a Republicii Moldova – România – ar putea proceda la fel în asemenea caz. Oficialul a declarat că nici în Ucraina, care se confruntă cu invazia rusă, și nici în România „nu există loc pentru Rusia”, iar cele două state vor trebui să-și consolideze securitatea, care, potrivit lui, începe la frontieră, dacă Republica Moldova va fi condusă de astfel de forțe politice. 

Marko Șevcenko a vorbit despre unul dintre posibilele scenarii care ar putea avea loc, în opinia sa, dacă partide pro-ruse vor ajunge la conducerea țării noastre, în contextul în care, în 2024, vor avea loc alegeri prezidențiale, iar în 2025 – parlamentare.

Mă aflu deja sfârșitul mandatului, voi spune ceva mai mult și mai puțin diplomatic. Haideți să ne imaginăm, sunt fanteziile mele. Ucraina se află în cel mai dur război cu Rusia. Nu pe viață, dar pe moarte. (…) Și, dintr-odată, la conducerea Moldovei vin partide care spun: „Rusia trebuie să fie partenerul nostru strategic, al Moldovei”. Aceste partide obțin majoritatea în Parlament și își formează propriul Guvern. Ce poziție ar trebui să adopte Ucraina față acest lucru? În 2022, imediat după ce s-a început războiul, una dintre primele decizii ale conducerii ucrainene a fost blocarea frontierei cu Transnistria. Pentru că Transnistria este controlată de Rusia. Chiar și acum această frontieră este blocată. (…) Dacă la conducere vin autorități care pledează pentru parteneriat strategic cu Rusia, asta înseamnă că Rusia se întoarce în Moldova, un pas firesc din partea Ucrainei este să-și întărească securitate deja pe toată lungimea (frontierei – n. r.) cu Moldova”, a declarat acesta.

La remarca moderatoarei că și România și-ar putea închide segmnetul de frontieră cu Republica Moldova în cazul venirii la putere a forțelor politice pro-ruse în țara noastră, ambasadorul a spus: „Pentru că România este membră UE și NATO. Ucraina vrea să fie membră UE și NATO. Nici Ucraina, nici în România nu există loc pentru Rusia. Nici în Ucraina, nici în România nu există la conducere forțe care consideră Rusia un partener strategic. De aceea, și Ucraina, și România trebuie să se gândească la securitatea sa. Iar primul pas pentru asigurarea securității este închiderea granițelor. Mai mult sau mai puțin, dar închisă. Fie pentru mărfuri și oameni. Fie doar pentru mărfuri sau doar pentru oameni. Dar se începe de la circulația oamenilor pentru că anume prin frontieră pleacă diversioniștii, militari ruși deghizați, diversiuni în Odesa și altele. Și bineînțeles că primul lucru va fi asigurarea securității la frontieră”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: