Chirurgii ORL din la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au efectuat cu succes două implanturi cohleare. În primul caz este vorba despre un bărbat de 57 de ani din capitală, care a rămas fără auz, din motive necunoscute.
„Am început să-mi pierd auzul, nu înțelegeam ce se întâmplă. Peste două săptămâni l-am pierdut complet. Doar scriam pe hârtie, astfel comunicam cu cei din jur. Uneori citeam pe buze. A fost groaznic”, povestește bărbatul
Medicii afirmă că auzul revine treptat, iar după o lună de la operația de implant, pacientului i se va fixa și cea de-a a doua componentă, externă. Totuși, după patru săptămâni, bărbatul aude și chiar a revenit la serviciu.
„Aceasta este prima etapă de reabilitare. Dar va urma și a doua etapă, sper că va fi și mai bine”, susține pacientul.
Cea de-a doua intervenție chirurgicală i-a fost efectuată unei femei, de 57 de ani. Înainte de operație femeia putea doar să citească și să vorbească, dar nu ne auzea. Și în acest caz intervenția chirurgicală a decurs cu succes. Peste câteva săptămâni, venind pentru a-i fi fixată partea externă a aparatului, femeia chiar din prima zi deslușea muzica și sunetele.
„În așa cazuri unica soluție este impantul cohlear. Dispozitivul se activează într-o lună din momentul operației. Este nevoie de o perioadă pentru cicatrizarea plăgii”, explică Andrei Antohi, medic ORL.
Prima operație de implant cohlear pentru maturi a fost realizată la Spitalul Clinic Republican, în 2014. Pacienții beneficiază de operație gratuit, cheltuielile fiind acoperite de polița de asigurare medicală obligatorie.
Până în prezent, aici au fost efectuate 22 de implanturi cohleare, atât maturilor, cât și copiilor.