Sindicaliștii cer ca, din septembrie, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real să constituie 3100 de lei
Full Article 3 minutes read

Sindicaliștii cer ca, din septembrie, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real să constituie 3100 de lei

Sindicaliștii și Patronatul cer Guvernului stabilirea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 3100 de lei, începând cu 1 septembrie 2021. Solicitarea a fost făcută publică pe 8 iulie, după ce, în ajun, o scrisoare în acest sens a fost expediată premierului interimar și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Sindicaliștii au argumentat solicitarea prin „necesitatea asigurării unei creșteri continue a garanțiilor minime în domeniul salarizării pentru a menține puterea de cumpărare a salariilor și a asigura un mediu concurențial echitabil la nivel regional și internațional, în ce privește utilizarea forței de muncă”.

Prevederea a fost inclusă într-o adresare comună a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, care au încheiat la 7 iulie curent un Memorandum de înțelegere. Documentul a fost expediat responsabililor de la guvern.

Părțile menționează că au ajuns la o poziție comună în privința stabilirii cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 3100 de lei în urma consultărilor. Totodată, ei mai argumentează că stabilirea unui nou cuantum minim garantat al salariului în sectorul real se face luând în considerare evoluția economică din R. Moldova, inflația, procesele migraționale ale forței de muncă, necesitatea compensării veniturilor ratate ale salariaților pe parcursul pandemiei de Covid-19, precum și asigurarea unor garanții minime în domeniul salarizării corespunzătoare nevoilor salariaților.

În context, sindicaliștii și patronatul propun inițierea procedurii de elaborare a proiectului de document, care să prevadă majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real convenit de către partenerii sociali la nivel național.

În prezent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se stabilește de Guvern, după consultarea partenerilor sociali”, comunică sindicaliștii și patronatul. Acesta se reexaminează anual, în funcție de creșterea sumară anuală a indicelui prețurilor de consum și a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național.

Conform datelor statistice, în anul 2021, în România, salariul minim brut este de 2300 de lei românești sau circa 10 mii de lei moldovenești, depășind de circa 3,4 ori cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real din Republica Moldova. În Ucraina, acesta constituie 6000 de grivne sau circa 3900 de lei moldovenești, iar în Rusia – 12792 de ruble sau circa 3100 de lei moldovenești.

În Moldova, cuantumului minim garantat al salariului constituie 2935 de lei. O solicitare similară a fost făcută în luna iunie de sindicaliști.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: