SIS, după ce a fost acuzat de intimidare de ex-procurorul Victoria Furtună: „Rezultat al frustrărilor personale”
Full Article 3 minutes read

SIS, după ce a fost acuzat de intimidare de ex-procurorul Victoria Furtună: „Rezultat al frustrărilor personale”

Serviciul Informații și Securitate (SIS) a venit cu o reacție, după ce a fost acuzat de ex-procurorul anticorupție Victoria Furtună, suspectată de divulgarea intenționată a datelor urmării penale din cadrul unei cauze penale, de intimidare. Instituția a calificat pentru NM declarațiile făcute de Furtună la adresa sa, în timpul conferinței din 15 martie, drept „neîntemeiate” și ca „rezultat al frustrărilor personale”.

Ce s-a întâmplat?

Ex-procurorul anticorupție Victoria Furtună a susținut pe 15 martie o conferință de presă. În timpul declarațiilor, ea a acuzat SIS de intimidare și a acuzat serviciul că ar fi organizat protestul activistei Maria Olar, pe 14 martie, în fața casei sale. Furtună declara atunci că în urma manifestației, membrii familiei sale ar fi avut de suferit. Unul dintre copii, spune ea, ar fi ajuns chiar la spital. Fostul procuror anticorupție a acuzat atunci, de asemenea, SIS, că ar fi cerut inițierea unui dosar penal pe numele său pentru îmbogățire ilicită. Detalii – AICI.

NM a solicitat în acea zi o reacție din partea SIS, iar răspunsul, semnat de Centrul de comunicare și relații publice, a venit 13 zile mai târziu, pe 28 martie.

Reacția SIS

Instituția a calificat, într-o reacție pentru NM, declarațiile Victoriei Furtună în adresa Serviciului drept „acuzări neîntemeiate, fără suport probatoriu și rezultat al frustrărilor personale”.

„Reiterăm că Serviciul este concentrat pe îndeplinirea atribuțiilor sale legale în protejarea securității și a intereselor naționale, menținând în activitate o atitudine de imparțialitate și echidistanță”, se arată în reacția SIS pentru NM.

***

Amintim că Victoria Furtună a demisionat din funcția de procuror anticorupție pe 11 martie. Ea a acuzat atunci SIS că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat, pe 11 ianuarie, curent, un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării.  Într-o reacție pentru NM, SIS a menționat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

Pe 12 martie, Procuratura Generală (PG) a efectuat percheziții în biroul de lucru al ex-procuroarei Furtună din incinta Procuraturii Anticorupție (PA). PG a confirmat că descinderile au loc în cadrul urmăririi penale pe faptul divulgării intenționate a datelor dintr-un dosar aflat în gestiunea PA. Descinderile au avut loc cu acordul șefei PA Veronica Dragalin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: