SIS reacționează la acuzațiile ex-procurorului anticorupție Victoria Furtună. De ce i-a fost îngrădit accesul la secrete de stat?
Full Article 2 minutes read

SIS reacționează la acuzațiile ex-procurorului anticorupție Victoria Furtună. De ce i-a fost îngrădit accesul la secrete de stat?

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a venit cu o reacție, după ce ex-procurorul anticorupție Victoria Furtună a spus că procurorul general interimar Ion Munteanu a lipsit-o de dreptul de a avea acces la secretul de stat de gradul I în baza avizului SIS prin care a fost declarată „amenințare la adresa securității naționale”. Într-o reacție pentru NM, SIS a menționat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”. 

Serviciul de Informații şi Securitate, în temeiul Legii nr. 245 din 27.11.2008 cu privire la secretul de stat, asigură realizarea măsurilor de control în privința cetățenilor cărora urmează să li se perfecteze dreptul de acces la secretul de stat. Avizele sunt remise în adresa autorității solicitante, iar la elaborarea acestora Serviciul se bazează pe informații pertinente și verificate, respectând principiile neutralității și echidistanței. SIS, în activitatea sa, acționează în strictă conformitate cu prevederile legale și respectă drepturile și libertățile persoanelor, fiind concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale, care privesc exclusiv securitatea națională”, se arată în comentariul SIS pentru NM.

Precizăm că, pe 11 martie, Victoria Furtună a anunțat că SIS a remis procurorului general interimar un aviz negativ pe numele acesteia, în care se menționează că reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”. Potrivit lui Furtună, în baza acestui aviz, mai târziu, Ion Munteanu a lipsit-o de dreptul de avea acces la informații care reprezintă secret de stat de gradul I. Victoria Furtună a menționat că SIS i-ar fi înaintat oficial învinuirea după ce ar fi inițiat, pe 11 ianuarie, curent, un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În aceeași zi în care a făcut publice aceste informații, Furtună a demisionat din funcția de procuror anticorupție.

Pe 12 martie, Procuratura Generală (PG) a efectuat percheziții în biroul de lucru al ex-procuroarei Furtună din incinta Procuraturii Anticorupție (PA). PG a confirmat că descinderile au loc în cadrul urmăririi penale pe faptul divulgării intenționate a datelor dintr-un dosar aflat în gestiunea PA. Descinderile au avut loc cu acordul șefei PA Veronica Dragalin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: