SIS: Scenariul din Găgăuzia este implementat în toată Moldova, Rusia și-a consolidat influența după ce Guțul a fost aleasă bașcan
Full Article 4 minutes read

SIS: Scenariul din Găgăuzia este implementat în toată Moldova, Rusia și-a consolidat influența după ce Guțul a fost aleasă bașcan

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) susține că Federația Rusă și-a consolidat influența în regiune, după ce Evghenia Guțul a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, cu ajutorul oligarhului fugar Ilan Șor. Acum, spune directorul SIS, Alexandru Musteață, se încearcă punerea în aplicare a aceluiași model în toate localitățile Moldovei.

Șeful SIS susține că unul din elementele de destabilizare a Republicii Moldova utilizat de Federația Rusă continuă a fi „regionalizarea”, care, în contextul alegerilor locale generale din 5 noiembrie curent, ar avea o „intensitate sporită”.

„Realizarea scopului se materializează prin sprijinul unor persoane loiale interesului factorului rus, pentru a accede în procesul decizional local. Manifestările de influență externă, caracterizate prin intenția de a instala în organele de conducere în regiuni a forțelor politice controlate de facto de Rusia, în perspectivă, cu probabilitate înaltă, vor cristaliza scenarii destabilizatoare – de la tendințe de tensionare/ blocare a dialogului cu Chişinăul până la manifestări de ordin separatist-radical. Conform evidențelor operaționale pe profilul indicat, se atestă creșterea exponențială în ultima perioadă a rolului şi implicării UTA Găgăuzia în proiecțiile de influență ale Kremlinului”, a declarat Alexandru Musteață pe 3 noiembrie.

Șeful SIS susține că riscurile ce țin de compromiterea proceselor decizionale în autonomie în interesul unui stat străin, au demarat în urma câștigării, în luna mai, curent, a alegerilor pentru funcția de bașcan de către Evghenia Guțul – persoană învinuită în dosarul penal privind finanțarea ilegală a Partidului „ŞOR”, care ar fi fost propulsată în funcție, prin mecanisme de finanțare ilicită, de către fugarul Ilan Șor.

„În perioada de când a câștigat alegerile, au fost fixate o serie de evenimente de risc generate de bașcana Evghenia Guțul, care indică la consolidarea influenței factorului rus asupra proceselor decizionale în regiune. „Scenariul UTAG” reprezintă un model care se dorește a fi implementat pe toată Republica Moldova, în contextul campaniei electorale din 5 noiembrie, de pe pozițiile Partidului „Şansă”” – a explicat Musteață.

Precizăm că, recent, Evghenia Guțul a anunțat că va aduce gaz la preț de zece lei per metru cub, pentru consumatorii din Găgăuzia, din Turcia. Mai mult, a spus ea, duce tratative pentru ca de gaz „la preț special” să beneficieze inclusiv raionale Taraclia și Orhei. Autoritățile au catalogat declarațiile drept minciuni, răspândite intenționat în ajun de alegeri, cu scop electoral. La rândul său, ministrul Energiei Victor Parlicov a declarat că „contractul” privind achiziția de gaze, pe care Guțul l-a publicat, ar fi fake – adică fals. Guțul a spus că-l va da pe Parlicov în judecată, pentru fals.

În raportul făcut public pe 3 noiembrie, expediat în adresele CEC, CNA și PG, SIS a concluzionat că declarațiile lui Guțul și Șor, în ultima săptămână înainte de alegeri, de fapt ar reprezinta o „tentativă de influențare a proceselor electorale de către factorul extern și manipulare a opiniei publice”.

„Există bănuieli rezonabile că lansarea de către exponenții grupării ŞOR la 31 octombrie/ 01 noiembrie a „scenariului gazului la preț redus” a fost proiectat pentru crearea unui val de nemulțumire şi învinuire a autorităților centrale ale țării; pentru crearea unei mișcări protestatare antiguvernamentale la nivel de țară, acțiuni care se pliază cu „scenariul de regionalizare”, ca element de favorizare a lansării acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova”, a precizat Musteață.

***

Amintim că Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcția de bașcan pe data de 19 iulie, curent, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova. Mai mult, Guțul nu a fost numită deocamdată membru al Cabinetului de miniștri, deși a trecut patru luni de la învestirea sa în funcția de guvernatoare a UTAG. Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că nu se grăbește să o facă, în condițiile în care Guțul ar avea legătură directă cu grupul criminal organizat condus de Șor.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: