„Situația este atât de gravă, încât Moldova se află de ani buni pe lista neagră portuară”. PAS propune modificarea Codului Navigației Maritime
Full Article 2 minutes read

„Situația este atât de gravă, încât Moldova se află de ani buni pe lista neagră portuară”. PAS propune modificarea Codului Navigației Maritime

Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate anunță că va propune parlamentului un proiect de lege de modificare a Codului Navigației Maritime. Potrivit deputatului PAS, Radu Marian, controlul asupra navelor înregistrate trebuie să fie realizat doar de către societățile care dețin recunoașterea Comisiei Europene, iar costul de înregistrare a navelor trebuie majorat substanțial.

„Republica Moldova are în acest moment înregistrate sub pavilionul său peste 300 de nave. Spre comparație, România, cu sute de kilometri de acces la Marea Neagră, are până la 10 nave comerciale înregistrate sub pavilionul său. Situația este atât de gravă, încât Moldova se află de ani buni pe Lista Neagră portuară în toată lumea – lângă noi în listă se află țări ca Togo, Tanzania sau Siera Leone”, a declarat Radu Marian.

„Din acest motiv, navele aflate sub pavilionul Moldovei sunt sechestrate, inspectate și oprite la fiecare pas. Pe bună dreptate, multe din ele se află într-o stare tehnică deplorabilă și sunt extrem de vechi, conform datelor obținute de la agenția navală – „vârsta” medie a navelor înregistrate ultimii doi ani este de 33 ani”, a mai precizat deputatul.

În acest sens, PAS propune ca controlul asupra navelor înregistrate să fie realizat doar de către societățile care dețin recunoașterea Comisiei Europene și majorarea substanțială a costului de înregistrare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: