Soarta demiterii lui Stoianoglo va fi decisă de Curtea Constituțională
Full Article 3 minutes read

Soarta demiterii lui Stoianoglo va fi decisă de Curtea Constituțională

Magistrații Curții de Apel Chișinău (CA) au admis cererea avocaților procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, care au contestat constituționalitatea articolului 31/1 din Legea cu privire la Procuratură, care prevede evaluarea performanțelor procurorului general. Astfel, dosarul lui Stoianoglo a fost remis la Curtea Constituțională (CC) și Înalta Curte urmează să se expună asupra acestuia, relatează Ziarul de Gardă.

Ion Bocan, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Chișinău, a declarat pentru ZDG că încheierea instanței de apel a fost emisă pe 14 iunie curent, iar săptămâna trecută a fost expediată Înaltei Curți.

„(…) Cererea reclamantului Alexandr Stoianoglo privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a fost admisă și a fost sesizată Curtea Constituțională în vederea soluționării privind ridicarea excepției de neconstituționalitate în temeiul articolul 135 alineatul 1 a). Încheierea a fost emisă pe 14 iunie 2022 și în cursul săptămânii trecute grefiera a expediat Curții încheierea și sesizarea întocmită de către reclamanți (…)”, a spus Bocan.

Iurie Mărgineanu, unul dintre avocații lui Stoianoglo, susține că apărătorii au contestat articolul 31/1 din Legea cu privire la Procuratură care prevede evaluarea performanțelor procurorului general. Apărătorul consideră că performanțele procurorului general suspendat trebuie să fie evaluate în baza unor norme prevăzute de legislație.

Comisia de la Veneția face trimitere că criteriile de evaluare trebuie să fie prevăzute în lege, dar nu de regulament separat. El trebuie să fie clar, admisibil, pentru ca persoana care accede în funcția de procuror general să vadă ce criterii se vor aplica asupra lui când va fi evaluat, dacă se presupune evaluarea. (…)”, a spus Mărgineanu.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a publicat o listă de întrebări adresate Guvernului Republicii Moldova în legătură cu dosarul penal în care este cercetat procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo. În special, CEDO se interesează dacă au fost motive suficiente pentru a-l plasa pe Stoianoglo în arest la domiciliu. De asemenea, Curtea europeană a cerut explicații Guvernului de ce autoritățile i-au interzis lui Alexandr Stoianoglo să participe la întruniri publice și să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privința sa.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general în data de 5 octombrie 2021. Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat inițierea dosarului penal pe numele lui Stoianoglo în urma plângerii depuse de deputatul PAS Lilian Carp. În total, au fost formulate cinci capete de acuzare. Într-un caz, ancheta a fost finalizată și transmisă în judecată.

Ulterior, pe numele lui Stoianoglo au fost inițiate și alte dosare. Un dosar are la bază plângerea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari. Stoianoglo este acuzat de „încălcarea dreptului la viața privată” și dezvăluirea unor informații confidențiale din dosarul penal în care era vizat Morari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: