Deputații socialiști Vasile Bolea și Grigore Novac au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care au solicitat magistraților să se expună pe marginea constituționalității includerii în ordinea de zi a ședinței extraordinare a Parlamentului din 21 ianuarie curent a trei subiecte cu titlu de supliment. Totodată, socialiștii solicită să fie declarată drept neconstituțională Legea cu privire la avocatură. Sesizarea a fost depusă astăzi, 1 februarie 2022.
Subiectele asupra cărora trebuie să se expună magistrații sunt:
- Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.1260/2002 cu privire la avocatură (art.10, 20, 21);
- Proiectul de lege privind Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală;
- Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.1515/1993, Legea nr.438/2006, etc).
În urma examinării subiectelor în ședința plenară, primul proiect cu privire la avocatură a fost aprobat, devenind lege, iar celelalte două – aprobate în lectura întâi.
Potrivit deputaților, includerea subiectelor suplimentare în ordinea de zi a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului contravine normelor constituționale și a Regulamentului Parlamentului.
„Cererea de convocare a sesiunii extraordinare sau speciale se face în scris în adresa Biroului permanent şi cuprinde motivul, ordinea de zi propusă şi durata de desfășurare a sesiunii”, comunică socialiștii.
Deputații consideră că prin modificarea ordinii de zi a ședinței extraordinare au fost încălcate condițiile regulamentare de care depinde valabilitatea sesiunii extraordinare. Totodată, socialiștii solicită să fie declarată drept neconstituțională Legea nr.13 pentru modificarea Legii nr.1260/2002 cu privire la avocatură.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
***
Amintim că, în data de 21 ianuarie, vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Bătrîncea s-a arătat indignat de faptul că agenda deputaților a fost completată în pofida faptului că este o ședință extraordinară. Astfel, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit ședința și a anunțat că va ataca proiectele de legi incluse suplimentar la Curtea Constituțională.
Tot în data de 21 ianuarie, majoritatea parlamentară a aprobat în lectura a doua proiectul de modificare a Legii cu privire la avocatură, inclusiv amendamentul controversat, care prevede că apărătorii pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților în caz de infracțiuni flagrante. 56 de deputați au susținut inițiativa.