noi.md

Socialiștii au depus o sesizare la Curtea Constituțională: Guvernarea încearcă să îngrădească drepturile cetățenilor

Deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Vasile Bolea și Grigore Novac au depus, pe 6 februarie, o sesizare la Curtea Constituțională, privind unele prevederi din noul Cod Electoral, printre care și articolul care se referă la tipărirea buletinelor de vot. Potrivit lui Bolea, prin noile modificări ale Codului guvernarea ar încerca să împiedice cetățenii să-și exercite dreptul la vot.

Socialiștii au atacat la Curtea Constituțională prevederea din Codul Electoral, care se referă la dreptul discreționar. Potrivit lor, acestă prevedere ar putea afecta cetățenii din Transnistria să-și exercite dreptul la vot.

„De ce afirmăm noi lucrul dat? Pentru că în Codul electoral este scris clar că Comisia Electorală Centrală are dreptul nu și obligația de a deschide secții de votare pentru alegătorii noștri din Transnistria”, a declarat Vasile Bolea.

De asemenea, deputatul a declarat că au contestat și articolul despre tipărirea buletinelor de vot.

„Cunoașteți cu toții că suntem un stat în care locuiesc mai multe etnii, care vorbesc în diferite limbi. Limba rusă este cea preferată de minoritățile etnice și pe parcursul a cel puțin 30 de ani buletinele de vot se tipăreau și în limba de stat și în limba rusă, acolo unde organele electorale solicitau acest lucru. Acum această prevedere este exclusă, buletinele se vor tipări doar în limba de stat, ceea ce, într-o oarecare măsură, împiedică cetățenii care nu vorbesc limba de stat să își exercite dreptul la vot”, a adăugat acesta.

Totodată, Vasile Bolea a declarat că în noul Cod Electoral lipsește prevederea prin care în campaniile electorale pot participa asociațiile politice, lucru pe care, la fel, l-au contestat la Curtea Constituțională.

„Constituția Republicii Moldova prevede clar că partidele politice, organizațiile social-politice, cât și unii cetățeni pot să participe în calitate de candidați la diferite funcții elective, or în prevederile actuale ale Codului organizațiile social-politice sunt excluse din șirul organizațiilor care au dreptul de a participa la diferite scrutinele electorale”, a precizat Bolea.

Vasile Bolea a declarat că aceste prevederi din Codul Electoral ar încălca drepturile cetățenilor de a alege și de a fi ales, drepturi care sunt consfinține în Constituției și ar trebui să fie dezvoltate pe larg în Codul Electoral. Acesta a acuzat guvernarea că ar încerca să îngrădească posibilitatea cetățenii din a-și exercita drepturile.

„Luând în considerare că prin actualul Cod Electoral a fost modificată și modalitatea de constituire a organelor electorale, după cum am spus anterior, guvernarea vrea să implimenteze vechiul principiu stalinesc. Nu-i principal cum votează alegătorul, principial este cum se numără acest vot. Și având la cherem întreaga piramidă a instituțiilor care se ocupă de alegeri, începând de la Comisia Electorală Centrală, Comisiile Electorale Raionale și Birourile Electorale ale secțiilor de votare noi ajungem la acest gând”, a conchis deputatul.

Amintim că în decembrie 2022 Parlamentul a adoptat proiectul noului Codul electoral al Republicii Moldova în lectura a II-a. Principalele modificări – AICI.

Precizăm că, pe 31 ianuarie, președintele legislativului Igor Grosu a declarat că buletinele de vot vor putea fi tipărite și în alte limbi dacă se va solicita.

„Un lucru despre care am fost întrebat de mai multe ori întrebat și am limpezit problema. Probabil au fost informați nu în cel mai corect mod despre limba în care vor fi editate buletinele de vot în cadrul alegerilor în autonomie, fie cele ale bașcanului, fie generale. Conform noului Cod Electoral, noi putem edita și în altă limbă, dacă într-o comunitate este nevoie. Putem edita în limba pe care o solicită cei de acolo. Până acum se edita în română și un anumit procent în rusă. Cheltuiam o groază de bani pentru a edita în rusă, care nu era folosită, iar acele buletine nu erau folosite”, a explicat Grosu.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: