Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a publicat o declarație în urma conferinței de presă organizate de procurorul general Alexandr Stoianoglo. Socialiștii consideră că „multe acțiuni ale actualei guvernări sunt inspirate din perioada “statului capturat”. Aceștia au solicitat Președinției să publice stenograma ședinței Consiliului Suprem de Securitate din 10 august, în cadrul căreia, potrivit procurorului general, șefa statului ar fi prezentat o listă de persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții, cerând tragerea la răspundere penală a acestora.
„Pe lângă aspectul juridic ce contravine flagrant normei de drept, acțiunile Maiei Sandu în raport cu oponenții politici, pe care dorește să-i persecute utilizând în acest sens justiția, se încadrează în caracterul unui regim autoritar și anti-democratic, cu elemente ale statului capturat. Subliniem că aceste acțiuni contravin normei Constituției Republicii Moldova, se încalcă și Codul de procedură penală şi normele unanim recunoscute ale dreptului internaţional, cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte”, se arată în comunicat.
PSRM a solicitat Președinției să publice stenograma ședinței Consiliului Suprem de Securitate din 10 august.
„Cerem guvernării să înceteze acestea abuzuri împotriva opoziției, să se ocupe de gestionarea crizei pandemice și problemele urgente ale societății. Ținând cont de gravitatea celor enunțate de Procurorul General, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor cer instituției prezidențiale să facă publică stenograma ședinței Consiliului Suprem de Securitate din data de 10 august. Cetățenii au dreptul să știe ce acțiuni întreprinde șeful statului, precum și cât de corecte sunt acestea din punct de vedere legal”,
De asemenea, socialiștii au anunțat că juriștii formațiunii pregătesc adresări către mai multe instituții internaționale în materie de drept și de respectare a democrației și supremației statului de drept, pentru a „sesiza gravele încălcări și abuzuri din partea actualei guvernări”.
Reacția vine după ce, în cadrul conferinței de presă din 19 august, procurorul general acuzat-o pe președinta țării Maia Sandu că ar fi cerut Procuraturii să inițieze dosare penale pe numele lui Igor Dodon, Zinaida Grecianîi și Vladimir Voronin. S-ar fi întîmplat în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate. Președinția nu a venit până acum cu o reacție la acest subiect, deși NM a solicitat un comentariu.