Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) din Parlament va depune o moțiune simplă de cenzură pe politicile Ministerului Justiției. În opinia deputaților, Sergiu Litvinenco trebuie să plece din funcția de ministru al Justiției, în urma scurgerilor în presă a conversațiilor de pe Telegram, despre care însă acesta susține că sunt trucate.
Anunțul despre depunerea moțiunii simple de cenzură pe politicile Ministerului Justiției a fost făcut în dimineața de 15 noiembrie de către deputatul BCS Vasile Bolea.
„Noi considerăm că ministrul Justiției Sergiu Litvinenco trebuie să își dea demisia. Este un laș, care mai întâi a negat și a spus că acele convorbiri pe care le purta cu decidenții din Consiliul Superior al Procurorilor sunt trucate. După ce au venit reacțiile din partea celor cu care conversa, precum că sunt conversații reale și veridice, deja vedem că tace, nu știe ce să facă. Noi îl ajutăm: vom înregistra moțiunea pe politicile în justiție”, a anunțat Bolea.
De asemenea, BCS solicită demisia Veronicăi Dragalin din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție, pe motiv că concursul în urma căruia a fost angajată ar fi fost trucat.
„Să fie organizat un concurs adevărat. Dacă dumneaei este capabilă să participe, să vedem ce notă va obține”, a precizat deputatul BCS.
Sergiu Litvinenco și Veronica Dragalina nu au comentat deocamdată solicitările BCS.
Potrivit legii, moțiunea simplă se inițiază de un grup format din cel puțin 15 deputați și se adoptă cu majoritatea voturilor deputaților aleși.
***
Amintim că, și în octombrie 2021, socialiștii și comuniștii din Parlament au depus o moțiune de cenzură pe politicile Ministerului Justiției. Atunci, opoziția îl acuza pe ministrul Litvinenco că ar fi subordonat justiția, că ar fi deschise dosare penale la indicația guvernării și că au fost inițiate reforme fără coordonarea cu partenerii externi. Moțiunea BCS a picat.
***
Pe 10 noiembrie, cu puțin timp înainte de ședința Guvernului, canalul de Telegram al președintei Maia Sandu, dar și al vicepremierului Andrei Spînu au fost sparte, fiind publicate mesaje cu critici în adresa guvernării. Atât Președinția, cât și vicepremierul Andrei Spînu au declarat că nu au publicat astfel de mesaje.
În mesajul respectiv a fost indicat și un site, unde au fost publicate presupuse conversații private ale ministrului Justiției Sergiu Litvinenco. Acesta a declarat că este vorba despre un fals. „Am văzut aceste mesaje false, era cumva previzibil, pentru că ajungem la un final și acesta nu este deloc plăcut pentru acele grupări criminale cu care luptăm de mai mult timp și s-au unit și încearcă săptămână submineze procesele care au pornit împotriva lor”, a declarat Litvinenco.
În aceeași zi, miniștrii au aprobat în unanimitate hotărârea privind expedierea la Curtea Constituțională a sesizării cu privire la controlul constituționalității Partidului „ȘOR”. Subiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, chiar în timp ce în afara sediului Executivului se protesta, manifestația fiind organizată de către simpatizanții formațiunii.
Pe 11 noiembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat că nu a încălcat legea, iar conversațiile private scurse pe internet ar fi fost rupte din context cu scopul denaturării informației și manipulării. Potrivit lui Litvinenco, în spatele acțiunii ar fi „hoți și bandiți” care vor să destabilizeze situația din țară și să saboteze parcursul european al Moldovei.
La scurt timp, pe site-ul respectiv au fost publicate și presupuse discuții private ale consilierului prezidențial Dorin Recean. Președinția a declarat că informațiile au fost fabricate.
PCCOCS a anunțat pe 13 noiembrie că și contul de Telegram al șefului Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu a fost spart. Oamenii legii au inițiat un dosar penal.