Андрей Мардарь / NewsMaker

Socialiștii se vor adresa la CC, Consiliul Europei și Comisia de la Veneția, întru depășirea blocajului politic

Executivul politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova s-a convocat, pe 11 martie, în ședință, pentru a discuta situația politică din țară și a lua decizii pentru depășirea crizei instituționale. Potrivit unui comunicat de presă, socialiștii au adoptat mai multe decizii privind acțiunile ulterioare, inclusiv juridice – adresări la Curtea Constituțională, Consiliul Europei, Comisia de la Veneția.

Declarația PSRM:

„1. Într-un stat parlamentar rolul Parlamentului în depășirea blocajelor și gestionarea situațiilor de criză trebuie să fie decisiv. Salutăm inițiativele recente ale Președintelui Parlamentului și ale Biroului Permanent al Legislativului prin care s-a purces la deblocarea situației privind procurarea vaccinelor și la eficientizarea conlucrării cu guvernul interimar. Deputații socialiști vor intensifica zilele următoare comunicarea cu fracțiunile din Parlament pentru a găsi o soluție politică eficientă care să asigure o bună gestionare a crizei pandemice. Deja s-au făcut progrese considerabile în dialogul avut până acum cu partidele și avem certitudinea că se poate găsi compromisul politic necesar pentru a sprijini instalarea unui guvern funcțional, care să scoată țara din această criză.

2. PSRM rămâne ferm pe poziția de a susține un guvern în frunte cu dna Mariana Durleșteanu, candidatul propus de majoritatea politică formată la nivelul Parlamentului pe 11 februarie și va iniția noi acțiuni zilele următoare pentru a asigura desemnarea candidatului la funcția de prim ministru. PSRM este gata să discute și alte soluții propuse de celelalte fracțiuni parlamentare, dar și să participe la un dialog constructiv cu președintele țării.

3. Pentru a evita escaladarea situației politice și a blocajului instituțional, PSRM va iniția mai multe acțiuni juridice care să depășească blocajul din partea președintelui țării, să readucă procesele politice în câmpul Constituțional și să determine instituția prezidențială să respecte hotărârile Curții Constituționale. Printre aceste acțiuni vor fi inițierea unor proceduri prevăzute de Constituția țării, adresări la Curtea Constituțională, Consiliul Europei, Comisia de la Veneția.

4. PSRM a reiterat și în cadrul discuțiilor de astăzi, din forul executiv, că rămâne ferm pe poziția că acest Parlament trebuie dizolvat și organizate alegeri legislative anticipate. Însă acest lucru va fi posibil doar după stabilizarea situației epidemiologice, asigurarea cu vaccin anti-COVID a populației, pentru a evita riscurile de provocare a unor noi valuri de îmbolnăvire masivă a populației, provocate de întâlnirile electorale și prezența la secțiile de votare. De asemenea, pentru declanșarea alegerilor anticipate se impune respectarea procedurilor constituționale, or, acțiunile anticonstituționale ale președintelui Maia Sandu au compromis procesul politic care ar fi dus la anticipate”.

***

Amintim că, anterior, liderul PSRM Igor Dodon a anunțat că Maia Sandu trebuie să o desemneze pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier cel târziu până pe 9 martie. În caz contrar, „vor urma alte acțiuni”.

Pe de altă parte, președinta Maia Sandu a declarat că nu va demara consultările cu fracțiunile parlamentare, pe motiv că acestea își schimbă foarte frecvent deciziile, inclusiv în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului și alegerile anticipate. Totodată, aceasta a precizat că nu va desemna candidatul susținut de o „majoritate parlamentară coruptă” și că este gata să meargă la referendum pentru ca cetățenii să dea o notă acțiunilor sale.

Șefa statului a explicat că așteaptă data de 23 martie, când se împlinesc  trei luni de la demisia Guvernului Chicu. Potrivit șefului statului, dacă timp de trei  luni de la demisia Guvernului, nu este învestit un alt Executiv, acest lucru ar putea servi drept temei pentru dizolvarea Parlamentului, conform unor interpretări anterioare ale Curții Constituționale.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce transportatorii sunt împotriva sistemului e-Bilet? Șeful APOTA: „Vorbim despre corupție la nivel înalt”

Șeful Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, acuză de monopol în domeniul caselor de marcat destinate transportatorilor. Potrivit lui Alexa, prin instaurarea sistemului electronic e-Bilet, autoritățile „impun utilizarea unui singur model de casă de marcat, produsă de o firmă anumită“. Șeful asociației a făcut aceste declarații în cadrul emisiunii NM «Есть вопросы».

Fiind întrebat de ce transportatorii sunt împotriva sistemului electronic e-Bilet propus de autorități, Alexa aprecizat că în realitate „asta înseamnă că trebuie să aibă doar o casă de marcat, de un anumit model, care nu se găsește în alte țări”.

„În perioada în care Ministerul Infrastructurii dezvolta aceste acte normative, niște băieți isteți au făcut deja comenzi pentru aceste aparate. În momentul intrării în vigoare a acestor norme, ei au importat aparatele și ne-au oferit imediat spre vânzare, susținând că suntem deja obligați să le cumpărăm. Și se poate lucra practic doar cu un singur tip de casă de marcat, cu altele fiind aproape imposibil”, a declarat Alexa.

El a menționat că această situație „ridică suspiciuni de corupție la înalt nivel”.

„Vorbim acum despre corupție, corupție la un nivel foarte înalt, când oamenii își creează reguli pentru propriul lor business, emit hotărâri de guvern ca să ne oblige să le cumpărăm aparatele lor”, a mai spus șeful asociației.

Alexa a precizat că transportatorii nu se opun încasării chitanțelor sau plăților cu cardul, ci contestă obligația de a achiziționa aparatele de la o singură companie.

Anterior, Guvernul a reacționat la acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție. Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Amintim că transportatorii va organiza primul protest, din cele trei planificate, în data de 9 iulie. Anterior, pe 24 iunie, transportatorii au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA) de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a transmis un apel public, în care avertizează că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Aceștia au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică, dar soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: