parlament.md

Socialiștii și comuniștii, „darnici” din opoziție. Propun Guvernului alocarea a câte 100 de mii de lei fiecărui veteran de război

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a propus oferirea unei indemnizații unice în valoare de 100 mii lei, în ajunul zilei de 9 mai, pentru veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. Propunerea a fost prezentată pe 19 aprilie. În total, potrivit estimărilor parlamentarilor BCS, ar fi nevoie de 7 milioane de lei. Deputații nu au precizat de unde ar urma să fie luați banii.

BCS a făcut apel către guvernare, pentru susținerea inițiativei legislative.

BCS a elaborat un proiect de lege prin care propune guvernului alocarea a 100 mii lei fiecărui veteran participant al marelui război pentru apărarea Patriei, de Ziua Victoriei. Ne adresam către guvernare: nu vom apela nici la conștiința, nici la memoria dvs. Vă îndemnăm doar să susțineți acest proiect de lege, necesar nu atât veteranilor, ci nouă, celor care suntem urmașii eroilor căzuți pentru apărarea Patriei”, a declarat deputata BCS Alla Darovannaia.

Socialistul Vladimir Odnostalco susține că inițiativa legislativă va costa bugetul statului aproximativ șapte milioane de lei. Acesta nu a precizat din ce surse ar trebui alocați.

Propunem acordarea a câte 100 de mii de lei pentru fiecare veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial. Nu au rămas atât de mulți. 55 în republică și 13 în municipiul Chișinău. 68 în total. Sunt aproape 7 milioane lei. Sunt bani pe care statul îi are, pe care îi poate găsi”, a declarat Vladimir Odnostalco.

UPDATE (14:08) Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a precizat că un astfel de proiect nu a fost depus pentru avizare.

Anul trecut, veteranii celui de-al Doilea Război Mondial au primit, la inițiativa partidului de guvernare, un ajutor financiar unic în mărime de 10 mii de lei.

De menționat că BCS și Partidul „ȘOR” au anunțat manifestanții pentru ziua de 9 mai, cunoscută și ca „Ziua Victoriei”.

BCS a precizat că evenimentele se vor desfășura fără drapele de partid, însă cu simbolurile „Marii Victorii”, între care panglica Sf. Gheorghe.

***

Pe 11 aprilie, Curtea Constituțională a decis că panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis, atâta timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității. În același timp, deputatul PAS Lilian Carp a declarat că legea privind purtarea panglicii „Sfântul Gheorghe” va fi reînregistrată în Parlament, astfel încât interdicția simbolurilor respective  să fie aplicabilă până la 9 mai.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: