Socialiștii vor să interzică prin Constituție traseismul politic. Cer ajutorul PAS
Full Article 3 minutes read

Socialiștii vor să interzică prin Constituție traseismul politic. Cer ajutorul PAS

Partidul Socialiștilor (PSRM) a anunțat că inițiază procedura de modificare a Constituției în vederea interzicerii prin lege a „turismului politic”. Parlamentarul Vlad Batrâncea a declarat că inițiativa prevede că „deputatul ales pe lista unui partid politic nu poate părăsi fracțiunea”. Acesta a făcut apel către toate fracțiunile din Parlament să susțină inițiativa. De menționat că inițiativa vine după ce mai mulți deputați socialiști au anunțat că părăsesc partidul, însă rămân deputați independenți și se alătură „Mișcării pentru Popor”, din care face parte și Partidul „ȘOR”.

Vlad Batrâncea a spus că pe parcursul ultimelor legislaturi încrederea, din partea cetățenilor, în Parlamentul Republicii Moldova s-a redus „substanțial”, din cauza „turismului politic”.

„Considerăm că, așa cum spune defapt Constituția Republicii Moldova, izvorul puterii este poporul Republicii Moldova, care este suveran și care își exercită aeastă suveranitate prin reprezentanții săi în Parlamentul Republicii Moldova. Oamenii votează partide politice, oamenii votează echipe, platforme și nu deputații individuali. (…) Este o șansă și pentru cei de stânga și pentru cei de dreapta de a introduce reguli clare de joc, de întoarce normalitatea și de a întoarce alegătorilor încrederea în Parlament”, a declarat el.

Deputatul a menționat că PSRM are informații despre cazuri când membrii din fracțiunea parlamentară, cât și din teritorii au primit „oferte generoase din partea Partidului „ȘOR”„.

„Ne pare rău că partide de opoziție sau cei care pretind că sunt opoziție, folosesc aceste mijloace murdare și practici nesănătoase. (…) Ne pare rău că cei din pretinsa opoziție aruncă niște mere otrăvite și înceară să dezbine poporul Republicii Moldova. Nu cu asemenea metode trebuie să lupte partide politice care au noțiuni de etică și morală, care înțeleg ce înseamnă luptă politică, care trebuie să fie o luptă de idei și care trebuie să fie o luptă de platforme”, a spus acesta.

Vlad Batrâncea a venit cu un apel către toți deputații din Parlament pentru a susține inițiativa PSRM.

„Încă o dată reitez, facem apel către toți deputații din Parlamentul Republicii Moldova să subsemneze inițiativei de modificare a Constituției, iar o dată și pentru totdeauna să punem capăt acestui fenomen nociv care se numește trădare politică, traseism politic și corupere politică. Evident că vom avea diferite reacții, dar la sigur următoarele Parlamente au șansa să devină mai credibile, mai curate și mai bune”, a conchis parlamentarul.

De menționat că Partidul „ȘOR” nu a venit deocamdată cu o reacție la acuzațiile lui Vlad Batrâncea.

***

Amintim că, pe 15 martie, parlamentarul Alexandr Nesterovschii a anunțat că părăsește Partidul Socialiștilor (PSRM). Acesta a precizat că va rămâne deputat independent. Totodată, Nesterovschii a declarat că se alătură „Mișcării pentru popor” pentru a obliga Guvernul să achite facturile la energia electrică, încălzire și gaze pentru lunile de iarnă tuturor cetățenilor.

De asemenea, 10 primari aleși pe lista PSRM au anunțat aderarea la Mișcarea Pentru Popor cu scopul de a impune guvernarea să îndeplinească solicitarea celor aproape 800 de mii de oameni, care au semnat inițiativa achitării integrale a facturilor pentru lunile de iarnă.

Ulterior, pe 25 martie, deputata Irina Lozovan și-a anunțat ieșirea din fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și plecarea din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Ea va rămâne deputat independent, dar se va alătura „Mișcării pentru Popor”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: