NM

Șor a început să emită de la Moscova. A lansat un post TV online de știri, care emite 24 din 24 de ore din Rusia cu prezentatori din Moldova

Un nou post TV online, MD24, dedicat Moldovei, emite 24 din 24 de ore. Aici sunt promovați politicieni afiliați lui Ilan Șor, condamnat în Moldova, care locuiește acum la Moscova. Prezentatorii postului de știri sunt cetățeni ai Moldovei, dar, aparent, conținutul este creat în Rusia.

Ce am aflat despre acest post TV?

MD24 transmite continuu pe site 24/7, deși unele subiecte sunt înregistrate. Transmisiunea continuă este disponibilă doar pe site-ul postului,  nu și pe rețelele sociale Facebook sau YouTube, deși aceste platforme permit acest lucru.

Pe site-ul postului de știri nu există informații despre fondatori, politica editorială sau locația acestuia. Datele despre proprietarul domeniului sunt, de asemenea, ascunse.

Despre Moldova – din Rusia?

Se pare că studioul principal al postului de știri nu se află în Moldova, ci în Rusia, iar transmisia se face de acolo. În promo-ul postat pe rețelele sociale ale postului, publicat acum două săptămâni, apar trei prezentatori: Svetlana Ceban, Nadejda Verina și Ilia Cernîșov. De asemenea, pe rețelele sociale sunt înregistrări ale unor emisiuni în cadrul cărora comicul și bloggerul Dmitri Buimistru ia interviuri invitaților.

Este de remarcat faptul că toate interviurile publicate pe site-ul și pe rețelele sociale ale postului sunt înregistrate online, prin videoconferință. NM nu a găsit nicio înregistrare a vreunui interviu sau comentariu filmate în studioul MD24. De asemenea, se știe că prezentatorii care lucrează la MD24 nu locuiesc în Moldova. Buimistru, de exemplu, după cum s-a aflat acum câteva luni, a părăsit Moldova în iarna anului 2023. Anunțul a fost  făcut de bloggerul Dmitri Garcaliuc pe canalul său de YouTube „Маленькая страна”. Buimistru a confirmat informația într-un alt videoclip, menționând că a fost nevoit să plece din țară, dar nu a dezvăluit motivele. Acesta a spus doar că nu dorește nimănui „astfel de motive” care l-au forțat să-și părăsească patria.

Prezentatoarea Svetlana Ceban s-a născut în Moldova și a lucrat la postul TV moldovenesc NIT. Ulterior, conform rețelelor de socializare, a lucrat la posturile TV rusești NTV și RBC și, în prezent, conform paginii ei de Facebook, locuiește la Moscova.

Nadejda Verina a lucrat anterior la postul TV moldovenesc CTC-Mega. Conform unei surse a NM, care o cunoaște pe prezentatoare, aceasta, la fel, locuiește acum la Moscova. Ultimul loc de muncă al lui Ilia Cernîșov, conform informațiilor de pe rețelele de socializare, a fost agenția Sputnik Moldova (proprietarul agenției de știri Sputnik este MIA „Rusia astăzi”).

În același timp, pe MD24 apar corespondenți din Moldova care le povestesc prezentatorilor din studio despre ceea ce se întâmplă aici.

NM a contactat prin Facebook toți cei patru prezentatori menționați pentru a le cere un comentariu referitor la informațiile despre acest post TV, dar până la momentul publicării acestui articol, niciunul dintre ei nu a răspuns.

Despre ce se vorbește pe MD24?

Pe post apar politicieni și experți din opoziția moldovenească, inclusiv persoane apropiate omului de afaceri și politicianului Ilan Șor, condamnat la închisoare în Moldova. De exemplu, pe canalul de YouTube MD24 sunt publicate fragmente din emisiuni cu liderul partidului „Șansă” Alexei Lungu, consilierul bașcanului Găgăuziei Iurii Cuznețov, deputatul partidului „Renaștere” Alexandr Nesterovschi și reprezentanți ai acestui partid din consiliul municipal Bălți, precum Veaceslav Jucov și Iurii Vitnianschi.

Printre rubricile și temele de pe site-ul postului se află o secțiune dedicată blocului „Victorie” creat de Șor. În emisiunile și știrile postului sunt criticate președinta Maia Sandu, integrarea europeană și referendumul privind integrarea europeană, care urmează să aibă loc concomitent cu alegerile prezidențiale din Moldova pe 20 octombrie.

***

În Moldova, în ultimii doi ani, autoritățile au închis peste zece posturi de televiziune: Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Accent TV, ITV, Orizont TV, TV6, Primul în Moldova, Orhei TV, NTV-Moldova și RTR-Moldova. Majoritatea dintre ele, conform autorităților, aveau afiliere cu „gruparea criminală Șor/Plahotniuc”.

Ulterior, conținutul posturilor de televiziune controlate de Ilan Șor a apărut pe Canal 5 și Mega TV. Activitatea acestora a fost, de asemenea, suspendată de către Consiliul pentru promovarea proiectelor de investitionale de importanță națională.

În prezent, în Moldova, Ilan Șor controlează compania regională de televiziune și radio Gagauziya Radio Televizionu (GRT).


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: