NM

Șor a început să emită de la Moscova. A lansat un post TV online de știri, care emite 24 din 24 de ore din Rusia cu prezentatori din Moldova

Un nou post TV online, MD24, dedicat Moldovei, emite 24 din 24 de ore. Aici sunt promovați politicieni afiliați lui Ilan Șor, condamnat în Moldova, care locuiește acum la Moscova. Prezentatorii postului de știri sunt cetățeni ai Moldovei, dar, aparent, conținutul este creat în Rusia.

Ce am aflat despre acest post TV?

MD24 transmite continuu pe site 24/7, deși unele subiecte sunt înregistrate. Transmisiunea continuă este disponibilă doar pe site-ul postului,  nu și pe rețelele sociale Facebook sau YouTube, deși aceste platforme permit acest lucru.

Pe site-ul postului de știri nu există informații despre fondatori, politica editorială sau locația acestuia. Datele despre proprietarul domeniului sunt, de asemenea, ascunse.

Despre Moldova – din Rusia?

Se pare că studioul principal al postului de știri nu se află în Moldova, ci în Rusia, iar transmisia se face de acolo. În promo-ul postat pe rețelele sociale ale postului, publicat acum două săptămâni, apar trei prezentatori: Svetlana Ceban, Nadejda Verina și Ilia Cernîșov. De asemenea, pe rețelele sociale sunt înregistrări ale unor emisiuni în cadrul cărora comicul și bloggerul Dmitri Buimistru ia interviuri invitaților.

Este de remarcat faptul că toate interviurile publicate pe site-ul și pe rețelele sociale ale postului sunt înregistrate online, prin videoconferință. NM nu a găsit nicio înregistrare a vreunui interviu sau comentariu filmate în studioul MD24. De asemenea, se știe că prezentatorii care lucrează la MD24 nu locuiesc în Moldova. Buimistru, de exemplu, după cum s-a aflat acum câteva luni, a părăsit Moldova în iarna anului 2023. Anunțul a fost  făcut de bloggerul Dmitri Garcaliuc pe canalul său de YouTube „Маленькая страна”. Buimistru a confirmat informația într-un alt videoclip, menționând că a fost nevoit să plece din țară, dar nu a dezvăluit motivele. Acesta a spus doar că nu dorește nimănui „astfel de motive” care l-au forțat să-și părăsească patria.

Prezentatoarea Svetlana Ceban s-a născut în Moldova și a lucrat la postul TV moldovenesc NIT. Ulterior, conform rețelelor de socializare, a lucrat la posturile TV rusești NTV și RBC și, în prezent, conform paginii ei de Facebook, locuiește la Moscova.

Nadejda Verina a lucrat anterior la postul TV moldovenesc CTC-Mega. Conform unei surse a NM, care o cunoaște pe prezentatoare, aceasta, la fel, locuiește acum la Moscova. Ultimul loc de muncă al lui Ilia Cernîșov, conform informațiilor de pe rețelele de socializare, a fost agenția Sputnik Moldova (proprietarul agenției de știri Sputnik este MIA „Rusia astăzi”).

În același timp, pe MD24 apar corespondenți din Moldova care le povestesc prezentatorilor din studio despre ceea ce se întâmplă aici.

NM a contactat prin Facebook toți cei patru prezentatori menționați pentru a le cere un comentariu referitor la informațiile despre acest post TV, dar până la momentul publicării acestui articol, niciunul dintre ei nu a răspuns.

Despre ce se vorbește pe MD24?

Pe post apar politicieni și experți din opoziția moldovenească, inclusiv persoane apropiate omului de afaceri și politicianului Ilan Șor, condamnat la închisoare în Moldova. De exemplu, pe canalul de YouTube MD24 sunt publicate fragmente din emisiuni cu liderul partidului „Șansă” Alexei Lungu, consilierul bașcanului Găgăuziei Iurii Cuznețov, deputatul partidului „Renaștere” Alexandr Nesterovschi și reprezentanți ai acestui partid din consiliul municipal Bălți, precum Veaceslav Jucov și Iurii Vitnianschi.

Printre rubricile și temele de pe site-ul postului se află o secțiune dedicată blocului „Victorie” creat de Șor. În emisiunile și știrile postului sunt criticate președinta Maia Sandu, integrarea europeană și referendumul privind integrarea europeană, care urmează să aibă loc concomitent cu alegerile prezidențiale din Moldova pe 20 octombrie.

***

În Moldova, în ultimii doi ani, autoritățile au închis peste zece posturi de televiziune: Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Accent TV, ITV, Orizont TV, TV6, Primul în Moldova, Orhei TV, NTV-Moldova și RTR-Moldova. Majoritatea dintre ele, conform autorităților, aveau afiliere cu „gruparea criminală Șor/Plahotniuc”.

Ulterior, conținutul posturilor de televiziune controlate de Ilan Șor a apărut pe Canal 5 și Mega TV. Activitatea acestora a fost, de asemenea, suspendată de către Consiliul pentru promovarea proiectelor de investitionale de importanță națională.

În prezent, în Moldova, Ilan Șor controlează compania regională de televiziune și radio Gagauziya Radio Televizionu (GRT).


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maib – desemnată cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi de publicația Euromoney

Suntem mândri să anunțăm că maib a fost desemnată Cea mai bună bancă pentru clienții corporativi din Moldova în cadrul Euromoney Awards for Excellence 2025. Această distincție reflectă poziția de lider a maib în sectorul bancar corporativ și evidențiază încrederea pe care clienții corporate, partenerii și instituțiile internaționale o au în bancă. Premiile Euromoney desemnează câștigătorii pe baza mai multor criterii, inclusiv performanța financiară, poziția pe piață, calitatea serviciilor oferite clienților, inovația și sustenabilitatea. Programul anual de premii Euromoney, lansat în 1992, adună peste 2 000 de aplicări din partea a peste 500 de bănci de top din 113 țări și recunoaște excelența la nivel global, regional și național.

Aria Corporate a maib deservește peste 600 de clienți corporativi din întreaga țară, oferind soluții financiare adaptate marilor companii. În 2024, banca a reușit să-și crească portofoliul de credite cu 17%, în timp ce rata creditelor neperformante a înregistrat o scădere semnificativă. Gama completă de servicii oferite de maib include credite, depozite, conturi, plăți, finanțare comercială, proiecte salariale, colectarea numerarului și altele. Modelul de gestionare a relațiilor cu clienții asigură răspunsuri rapide și soluții personalizate.

Realizări cheie 

Pe parcursul ultimului an, maib a continuat să inoveze și să-și extindă serviciile dedicate clienților corporativi, atingând câteva rezultate importante:

  • Portofoliul total de credite corporative a depășit 12 miliarde MDL în trimestrul II 2025, un record istoric, care reflectă încrederea tot mai mare a companiilor din Moldova în maib.
  • Maib a acordat un credit de 18 milioane EUR pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 50 MW, susținând independența energetică a Republicii Moldova.
  • Portofoliul de credite verzi corporate a continuat să crească, ajungând la 19% din totalul creditelor de investiții corporative la finalul trimestrului I 2025. În paralel, maib a integrat managementul riscurilor de mediu și sociale în toate operațiunile sale de creditare corporate.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Este o onoare deosebită să fim apreciați de Euromoney cu distincția de Cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi. Această distincție reflectă încrederea clienților noștri. Mulți dintre cei mai mari clienți corporate sunt alături de maib de peste 25 de ani, încă de la înființarea ariei corporate. Le mulțumesc colegilor din echipa maib, clienților și acționarilor noștri pentru sprijinul și încrederea oferită.”

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de 37,3% în depozite și 37,9% la credite din întreg sistemul bancar, la finalul trimestrului I 2025. Banca este un creditor disciplinat, cu o rată a creditelor neperformante (NPL) de 1,5% și un nivel solid de capitalizare, având o rată de adecvare a capitalului (CAR) de 19,9% la 31 martie 2025. Maib este o bancă de importanță sistemică pentru țară, deservește aproape jumătate din populația Moldovei și este unul dintre cei mai mari angajatori privați, cu peste 2 500 de angajați. Banca se dedică să ofere valoare acționarilor săi, distribuind 45% din profitul obținut în 2024 sub formă de dividende, în valoare totală de aproape 32 milioane de euro. Din 2018, acționarul majoritar al maib este un consorțiu format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup de administrare a activelor din Țările Baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: