Șor a promis că va reveni. Cum deputatul fugar a ținut un discurs la inaugurarea Pomului de Crăciun de la Taraclia

Noul primar de Taraclia, Veaceslav Lupov, ales de la Partidul „Șor”, a organizat în oraș inaugurarea festivă a sărbătorilor de iarnă. În afară de noul brad artificial cu înălțimea de 15 metri, evenimentul principal l-a constituit discursul prin mesagerie video al lui Ilan Șor. Anunțat în căutare, liderul partidului a repetat promisiunea sa electorală de a transforma Taraclia într-un Nice moldovenesc și a dat asigurări că „în curând”, va reveni în Moldova. Taraclienii l-au salutat bucuroși. Sărbătoarea a culminat cu un recital susținut de formația DoReDos. Detalii despre cine și cum a asigurat distracția taraclienilor și de ce Șor nu a fost auzit imediat aflați din reportajul MM.

Sărbătorile de iarnă de la Taraclia au fost inaugurate la 8 decembrie. Pentru „a încălzi” publicul, Moș Crăciun și Crăciunița spuneau ghicitori. Apoi prezentatorul l-a invitat pe scenă pe primarul de Taraclia, Veaceslav Lupov, numindu-l „liderul și gospodarul Taracliei, profesionistul care a organizat această sărbătoare pentru locuitorii orașului”.

Urcând pe scenă, Lupov a menționat cât de mulți locuitori ai Taracliei au venit la sărbătoare. „Eu cred că de astăzi, vă veți plimba mai des pe această piață și veți primi satisfacție de la faptul că trăiți în acest oraș”. Iar autoritățile orășenești „vor face tot posibilul pentru ca în Taraclia, viața să fie placută”, a promis Lupov.

tuk.md

Potrivit afirmațiilor primarului Lupov, la inaugurarea sărbătoarilor de iarnă din centrul Taracliei au venit aproape 5 mii de locuitori și oaspeți ai orașului. Cei de la poliția raionului Taraclia nu au putut spune care este numărul celor veniți la eveniment. Menționăm că în Taraclia sunt peste 10 mii de locuitori.

tuk.md

După Lupov, a vorbit și Igor Himici, deputat în parlament, reprezentant al Partidului „Șor”, care i-a salutat pe taraclieni în limba bulgară. «Добре дошли» („Bine ați venit!”), a spus deputatul, punând accentul pe prima silabă în ambele cuvinte. Cei veniți în piață l-au corectat imediat, pentru că în aceste cuvinte («Добре дошли»), accentul se pune pe ultimele silabe. În replică, deputatul a promis că va învăța limba bulgară.

Himici l-a numit pe Lupov „minunat”, a subliniat de câteva ori faptul că tot ceea ce se întâmplă „este doar începutul” marilor schimbări de la Taraclia. Și de fiecare dată „a smuls” aplauzele orășenilor.

tuk.md

Următorul orator a fost numit „creierul” și „persoana care are grijă de proiecte”. S-a constatat că este vorba despre Ilan Șor, cel care este condamnat și se află în căutare internațională și cu care s-a făcut legătura prin skype. Imaginea a fost reflectată pe un ecran enorm, instalat în prealabil pe scenă.

Nu s-a reușit din prima încercare stabilirea contactului cu liderul Partidului „Șor”. Imaginea era, dar lipsea sunetul. De câteva ori, Șor își începea discursul, gesticulând intens, ridicând pumnii de-asupra capului, însă cuvintele sale nu se auzeau.

tuk.md

În timp ce tehnicienii înlăturau deficiențele, publicul era distrat de Moș Crăciun, Crăciunița și prezentator. Aceștia gesticulau, dansau, îl salutau pe Șor. După o nouă încercare nereușită de a stabili legătura cu Șor, cineva din mulțime a exclamat: „El a obosit deja!”.

„Dumnezeu mi-e martor, am dorit să vă vorbesc prin mesagerie video, dar nu merge, de aceea va trebui să vin la voi”, au auzit cei adunați în piață vocea lui Șor, când, în sfârșit, a apărut sunetul. „În curând, voi fi la voi”, a promis Șor, cu încredere.

„Veniți! Vă așteptăm!”, îi strigau oamenii. Însă când observau camera de luat vederi îndreptată spre ei, expresia feței lor devenea împietrită.

„Vă mulțumesc că l-ați susținut pe Veaceslav Lupov și i-ați oferit Taracliei șansa la o nouă viață. Că ați spus„da” noilor proiecte, unui oraș curat, unui oraș cu o infrastructură bună, și toate acestea vor fi neapărat. Vă dau cuvântul meu de bărbat. Fie ca evenimentul de azi să semnifice începutul unei vieți noi pentru Taraclia. Și atunci când eu am spus că Taraclia va deveni un nou Nice, eu nu v-am mințit. Unicul lucru e că deocamdată, noi nu putem garanta o mare, dar și la aceasta vom lucra. Noi vom face din Taraclia cel mai bun oraș din sudul Moldovei”, a declarat Șor și a strigat: „Ura!”. „Uraaaaaaaaa!”, i-au răspuns taraclienii.

„Eu vă iubesc foarte mult și în curând voi fi alături de voi”, a mai declarat Șor.

După discursul lui Șor, prezentatorul a început numărătoarea inversă pentru a aprinde luminițele de pe pomul de Crăciun. El le-a propus lui Șor și Lupov să numere, dar și lui Ivan Pâslari, președintele raionului Taraclia, reprezentant al Partidului Socialiștilor,. „10, 9, 8… 3, 2, 1, Brăduțule, aprinde-te! Și tot ce e în jur”, a mai spus prezentatorul, cam nereușit.

Lupov a promis, de pe scenă, că „acest brad va fi aici mereu și în fiecare an îi va bucura pe toți prin prezența sa”. La fel, el a mulțumit conducerii raionului pentru susținere și i-a oferit cuvântul lui Pâslari.

„E foarte plăcut că sunt atât de mulți copii azi, aceasta înseamnă că noi avem viitor”, a menționat Pâslari, citându-l, evident, pe Igor Dodon care spune acest lucru la toate evenimentele la care participă copii.

După „partea oficială”, copiii s-au distrat alături de animatorii mascați: Turtă Duce, Olaf (din filmul cu desene animate „Inimă rece”), Fulguța, Minion, Baba Hârca în costumul lui Moș Crăciun și însuși Moș Crăciun. Copiii râdeau și aplaudau zgomotos. Sărbătoarea de la Taraclia a culminat cu un recital susținut de formația DoReDos.

Anghelina Gaidarji

Textul este scris în cadrul proiectului „Școala NM pentru jurnaliștii regionali”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: