Șor vrea referendum pe tema limbii române: „Vom propune o soluție pentru a dezamorsa această bombă socială”
Full Article 3 minutes read

Șor vrea referendum pe tema limbii române: „Vom propune o soluție pentru a dezamorsa această bombă socială”

Partidul „ȘOR” va înregistra în parlament o inițiativă cu privire la desfășurarea unui referendum consultativ asupra denumirii limbii de stat în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut, pe 9 martie, de deputatul Ilan Șor, condamnat de prima instanță în dosarul denumit generic „jaful secolului”. 

Ilan Șor a reiterat criticile în adresa inițiativei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pe tema proiectului de lege prin care sintagma „limba moldovenească/limba de stat” va fi înlocuită cu „limba română”.

„Momentul este cum nu se poate mai nepotrivit. Noi nu avem nevoie acum de scindare și de gaz pe foc. Republica Moldova se află acum la răscruce și este nevoie de calm (…). Ca să prevenim un astfel de scenariu, deputații Partidului „ȘOR” vor propune o soluție pentru a dezamorsa această bombă socială. Potrivit Constituției, poporul este suveranul și doar el poate să decidă asupra unor probleme ce vizează autodeterminarea. Tocmai de aceea, vom înregistra în Parlament o inițiativă cu privire la desfășurarea unui referendum consultativ asupra denumirii limbii de stat în Republica Moldova”, a scris Șor pe rețelele de socializare.

Partidul „ȘOR” a îndemnat și celelalte fracțiuni parlamentare să sprijine această inițiativă.

***

Amintim că PAS a adoptat în prima lectură proiectul de lege pentru implementarea mai multor hotărâri a Curții Constituționale printre care și decizia de acum 10 ani, când Înalta Curte a menționat că „Declarația de Independență e mai presus decât Constituția”, unde limba de stat e menționată limba română. Astfel, cuvintele „limba moldovenească”, la orice formă gramaticală, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

Potrivit proiectului, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

Articolul 13 din Constituția Republicii Moldova prevede că limba de stat este „moldovenească, funcţionând în baza grafiei latine”.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a criticat dur inițiativa PAS și a organizat un protest în fața Curții Constituționale. În replică, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că patru dintre deputații din opoziție care resping inițiativa de a înlocui în legi sintagma „limba moldovenească/de stat” cu „limba română” sunt și cetățeni ai României. Speakerul legislativului susține că aceștia și-au dus copiii la școli private, românești. Grosu nu a dezvăluit cele patru nume, însă a precizat că se așteaptă ca parlamentarii respectivi să renunțe la cetățenia României.

Și ex-președintele Republicii Moldova, deputatul comunist Vladimir Voronin consideră că chimbarea denumirii limbii în Constituție trebuia să fie decisă la un referendum național.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: