NM

Soția unuia dintre profesorii turci a atacat decizia prin care a fost condamnat Vasile Botnari, fostul șef al SIS

Soția unuia dintre profesorii turci expulzați din țară, Galina Tufekci, a atacat decizia instanței prin care a fost condamnat Vasile Botnari, fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate. NM a discutat cu avocații Promo-LEX, care au declarat că Galina Tufekci are în continuare dreptul de a contesta sentința, deși Botnari a fost condamnat tocmai în luna iulie.

Avocații au explicat acest lucru prin faptul că Galina a aflat despre sentință în ziua de marți, 8 septembrie, atunci când procurorul general, Alexandr Stoianoglo a anunțat în timpul unei emisiuni TV că Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare.

Potrivit avocaților, perioada de apel ar trebui să înceapă marți, deoarece nici procurorii și nici instanța de judecată nu au informat-o pe Galina Tufekci că există o sentință în cazul expulzării ilegale a soțului ei. Aceștia au adăugat că procurorii au ratat șansa de a contestat decizia magistraților în termen de 30 de zile.

Avocații au declarat că Galina Tufekci avea dreptul să fie recunoscută în calitate de victimă, dar procurorii nu au făcut acest lucru. În plus, aceasta are o procură de la soțul ei, care îi permite să participe la proces.

Avocații au mai spus că este imposibil să fie secretizat un caz în care este vorba despre încălcarea drepturilor omului.

Amintim că 7 profesori turci din liceul „Orizont” au fost expulzați la data de 6 septembrie 2018 din Republica Moldova la solicitarea autorităților de la Ankara, fiind suspectați de legături cu organizația FETO, considerată de Ankara drept o grupare teroristă. După cum s-a constatat anterior, aceștia au fost trimiși cu un zbor charter direct în Turcia, unde au fost arestați. Potrivit Curții Europene pentru Drepturile Omului, reclamanţii au fost expulzați printr-un transfer ilegal, care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale.

În acest caz a fost condamnat doar fostul șef al SIS, Vasile Botnari. Acesta ar fi fost pedepsit doar cu o amendă de 88 de mii de lei. Un document care ar confirma această decizie a fost publicat pe 10 septembrie de către deputatul PAS Sergiu Litvinenco. Ulterior, Procuratura Generală a anunțat că a fost inițiată o anchetă de serviciu în care este vizat procurorul care a instrumentat cazul.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: