IGSU

Specialiștii au stabilit cauza producerii incendiului de la Buiucani. Precizările IGSU

Un reșou electric improvizat a dus la producerea incendiului într-o casă de locuit de pe strada Vasile Lupu din capitală. La această concluzie au ajuns specialiștii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care au efectuat cercetarea statică și dinamică a locului de producere a arderii.

Potrivit specialiștilor, focul ar fi pornit după ce stăpânul locuinței ar fi utilizat reșoul improvizat pentru a încălzi încăperile. Flăcările au distrus bunurile materiale din două odăi și au deteriorat circa 70% din acoperișul locuinței vecine. Stăpânul casei a încercat să stingă focul cu mijloace proprii, însă nu a reușit, obținând arsuri pe circa 5% din suprafața mâinilor. Ulterior a fost transportat la Centrul republican de leziuni termice din capitală.

La fața locului au intervenit patru echipe de pompieri, care au reușit lichidarea arderii fără ca aceasta să mai afecteze alte două locuințe aflate în nemijlocită apropiere.

Conform primelor investigații, incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza încălcării regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea aparatului electric de uz casnic. Toate circumstanțele cazului urmează a fi stabilite.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Игорь Чекан, NewsMaker

Vom avea un procuror general până la parlamentare? Ce spune președintele CSP

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, susține că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general, ceea ce înseamnă cel târziu în luna noiembrie. Totuși, el a menționat că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

La emisiunea „Cutia Neagră Plus” de la TV8, Obadă a declarat că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general cu mandat deplin. „Respectiv, luna de final ar fi noiembrie. (…) Asta e maximum ce ne oferă nouă legea. Noi am oferit timp începând cu luna iunie până pe 21 iulie inclusiv (nota red. perioada de depunere a dosarelor). Doritorii de a-și asuma mandatul de procuror general pot depune cerere, scrisoare de motivare, concept de management”, a menționat președintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Obadă a declarat că, până în prezent, nu a fost depus niciun dosar în acest sens. „Experiența anilor precedenți ne arată că în ultima zi, în ultima oră, de regulă depun toți”, a precizat el.

Întrebat dacă vom avea un procuror general nou până la alegeri, Obadă a răspuns: „Eu sper că da, fiindcă perpetuarea interimatelor, mai ales din perspectiva procurorului general, generează disfuncționalitate sistemică și descurajează în general sistemul procuraturii. Noi avem nevoie de un procuror general pe mandat, asumarea mandatului deplin. De asta – 21 iulie termen limită de depunere. Noi în 20 de zile, cel mult, trebuie să publicăm lista celor care sunt admisibili pentru interviu și să realizăm interviul. Eu presupun că până pe 11 august, noi trebuie să avem deja lista publicată a celor care sunt admisibili. Între timp noi acumulăm materiale de la ANI, SIS și CNA, comisia medicală – să avem tot pachetul de acte și eventual în perioada săptămânii 11-15 august ar trebui teoretic, dacă e tot ok, să avem și interviul fixat”.

El a spus că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

***

Funcția de procuror general a devenit vacantă după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: