Consiliul Superior al Procurorilor

Alexandru Machidon, noul șef interimar al Procuraturii Generale. Decretul semnat de Maia Sandu

Alexandru Machidon este noul procuror general interimar al Republicii Moldova. Decretul de numire a fost semnat de președinta Maia Sandu, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, și a intrat în vigoare pe 28 mai, la data semnării acestuia.

ACTUALIZARE: Noul procuror general interimar a fost prezentat astăzi echipei Procuraturii. La eveniment a participat și președinta Maia Sandu, care a vorbit despre importanța consolidării unei procuraturi integre și eficiente.

„Procuratura este una dintre instituțiile cheie care trebuie să protejeze statul și cetățenii de atacurile grupurilor corupte și de influențele maligne din exterior. Reforma procuraturii și, în special, evaluarea externă a procurorilor nu trebuie să fie un motiv de atitudine pasivă sau, și mai grav, de subminare a eforturilor statului. Depinde de fiecare dintre noi, de atitudinea și responsabilitatea cu care ne facem datoria, să reușim să apărăm suveranitatea, democrația și pacea în Republica Moldova, și să punem bazele unui stat puternic, capabil să-și protejeze cetățenii”, a declarat președinta țării.

Machidon by EcaterinaNaconecinîi

Amintim că funcția de procuror general a devenit vacantă după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Pentru ocuparea interimatului la șefia Procuraturii Generale au concurat doi candidați: Alexandru Machidon, adjunctul șefului PCCOCS, și Octavian Iachimovschi, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție. În urma votului din 28 mai, Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe Alexandru Machidon pentru această funcție.

Cu ce avere vine Machidon la PG?

Potrivit declarației de avere și interese personale, în 2024, Alexandru Machidon a obținut un salariu de 405 637 lei. Acesta a mai indicat 22 927 de lei ca diurne de la Procuratura Generală și 3 200 de euro de la un eveniment de familie.

El deține un apartament cu suprafața de 65,6 m², achiziționat în 2018. Valoarea declarată a locuinței este de 45 000 de euro; se menționează că valoarea de piață la momentul achiziției constituia 34 000 de euro, iar diferența se explică prin reparațiile efectuate în perioada 2018–2021, acoperite din venituri anterioare.

Alexandru Machidon mai deține un automobil BMW 520D, fabricat în 2017 și cumpărat în 2021, cu o valoare declarată de 26 000 de euro.

Anterior, Machidon a participat la concursul pentru funcția de șef al PCCOCS, însă nu a fost numit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: