Specialiștii în sănătate bat alarma: 63,9% dintre adulții din Moldova sunt supraponderali 
Full Article 2 minutes read

Specialiștii în sănătate bat alarma: 63,9% dintre adulții din Moldova sunt supraponderali 

Pe 4 martie este marcată Ziua Mondială de combatere a obezității. Potrivit unui studiu, în Republica Moldova mai mult de 6 din 10 adulți (63,9%) sunt supraponderali, cu o proporție semnificativ mai mare de bărbați (70,8%) decât de femei (57,0%).

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) descrie obezitatea drept o acumulare excesivă a grăsimii în corp, ceea ce reprezintă un risc pentru sănătate.

Astfel, se consideră că un bărbat suferă de obezitate dacă are peste 25% grăsime în corp, iar o femeie este obeză dacă corpul ei este alcătuit peste 35% din grăsime.

Potrivit ultimului studiu STEPS (prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova, 2021), mai mult de 6 din 10 adulți (63,9%) sunt supraponderali, cu o proporție semnificativ mai mare de bărbați (70,8%) decât de femei (57,0%).

Același studiu, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, arată că aproape un sfert din populație (22,7%) este obeză, fără diferențe semnificative din punct de vedere statistic între sexe. Circumferința medie a taliei constituie 87,3 cm pentru femei și 93,6 cm pentru bărbați.

Potrivit OMS, la nivel mondial, peste 1 miliard de persoane suferă de obezitate, dintre care 650 milioane sunt adulți, 340 milioane — adolescenți și 39 milioane —  copii.

Federația Mondială a Obezității prognozează că spre anul 2030 una din cinci femei și unul din șapte bărbați vor suferi de obezitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: