Spînu a anunțat că prețul la energia electrică s-ar putea mări 
Full Article 2 minutes read

Spînu a anunțat că prețul la energia electrică s-ar putea mări 

În cazul în care Gazprom nu va furniza gaze naturale începând cu 1 mai, atunci în consecință nici MGRES nu va putea asigura cu energie electrică consumul de pe malul drept al Nistrului. În acest sens, Enegocom a lansat deja licitația pentru achiziții centralizate de energie electrică și așteaptă oferte până pe 22 aprilie. Reieșind din cifrele de pe piață, vicepremierul Andrei Spînu declară că s-ar putea să avem o creștere a tarifului la energia electrică.

„Conform discuțiilor cu MGRES, ei au propus un preț de 76 de dolari pentru un Megawatt-oră și doar pentru ’70 la sută din volumul necesar de energie electrică”, a relatat Spînu.

Tot el a menționat că, ca surse alternative capabile să înlocuiască producția MGRES, ar fi energia electrică produsă în Ucraina.

„Vom fi nevoiți să cumpărăm cel puțin 30 la sută din Ucraina pentru a acoperi întregul necesar de energie electrică. Prețul pe piața din Ucraina pentru energia în bază era de 63,5 dolari pentru un Megawatt-oră, mai mic decât au propus cei de la MGRES. Iar la operatorul pieței de energie electrică în bază se vindea cu 75 de dolari. Continuăm discuțiile cu partenerii din Ucraina și sperăm că până vineri să avem mai multe răspunsuri”, a comunicat ministrul.

Potrivit lui, în România prețurile sunt mult mai mari. „Ieri, prețul de energie în bază fiind 241 de euro”, a spus el.

Spînu a fost întrebat dacă tariful pentru consumatorii finali va fi majorat în condițiile în care prețul de achiziție va crește.

„Ar fi mai corect să oferim un răspuns după ce primim ofertele, după 22 aprilie. Reieșind din cifrele care le avem astăzi, s-ar putea să avem o creștere a tarifului pentru energia electrică. Cel mai probabil ar putea ca tariful să fie aplicat pentru luna mai, dar plătit în luna iunie

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: