Spînu, editorial pentru presa de peste Prut: Obiectivul este aducerea Moldovei cât mai aproape de România și de Europa
Full Article 4 minutes read

Spînu, editorial pentru presa de peste Prut: Obiectivul este aducerea Moldovei cât mai aproape de România și de Europa

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a scris un editorial pentru portalul „Adevărul” din România. Acesta a menționat că energia a ajuns sursă de șantaj politic, iar presiunile au crescut după ce Moldova a obținut statutul de țară-candidat la aderarea la UE. Viceprim-ministrul a mai spus că scopul urmărit de forțele destabilizatoare ar fi schimbarea guvernării pro-europene. De cealaltă parte, obiectivul guvernării este să aducă Moldova cât mai aproape de UE și România.

Spînu susține că, din vara lui 2021, de când echipa președintei Maia Sandu a preluat guvernarea, Republica Moldova este ținta unui atac energetic fără precedent. Presiunile s-ar fi accentuat după ce Moldova a obținut statutul de țară-candidat la aderarea la UE.

În Ucraina, se vrea sfârșitul unei țări prin bombardarea infrastructurii critice și prin ținerea oamenilor în întuneric și în frig. În Republica Moldova, scopul este schimbarea unei guvernări pro-europene prin întoarcerea oamenilor împovărați de facturi și de grija zilei de mâine împotriva celor pe care i-au votat decisiv în iulie 2021. Pentru că oamenii înțeleg mai bine situația decât își imaginează mulți, banii furați din buzunarele lor și din băncile Moldovei sunt folosiți acum pentru agitație și proteste. Am încredere în înțelepciunea cetățenilor Moldovei”, a scris ministrul Infrastructurii.

Andrei Spînu a mulțumit României pentru susținere: „În ultima lună, fără energia venită cu generozitate din România, Moldova ar fi fost în beznă. Cu toții trecem printr-o criză energetică, prețurile au crescut foarte mult și în România, așa că noi, la Chișinău, apreciem cu atât mai mult acest sprijin și sacrificiul cetățenilor români. Mulțumim încă o dată, România!”.

Vicepremierul a accentuat cât de importante sunt trei lucruri:

1) construcția gazoductului Iași-Chișinău, care a interconectat sistemul de transport al gazelor naturale cu cel din România;
2) recenta sincronizare cu sistemul electroenergetic continental european (ENTSO-E);
3) acordarea statutului de candidat la UE, care creează noi premise și oportunități pentru dezvoltarea sectorului energetic.

Îmi doresc ca, în anii următori, să menținem excelenta colaborare în plan energetic pe care am stabilit-o cu decidenții de la București, pentru a atinge cât mai rapid obiectivul aducerii Moldovei cât mai aproape de România și de Europa. Alături de pașii strategici pe care îi facem, Moldova trebuie să treacă prin această iarnă cu costuri sociale, economice și politice cât mai mici. Încă o dată, suntem recunoscători pentru sprijinul financiar, tehnic și politic masiv pe care l-am primit și care ne-a permis să ne facem rezerve de gaze, stocate în România și Ucraina, și să oferim compensații cetățenilor noștri”, a mai menționat Spînu.

Vicepremierul a explicat și decizia privind încheierea contractului cu MGRES, pe care a calificat-o drept „deloc ușoară”. Acesta a argumentat că tariful negociat de 73 USD/MW permite reducerea facturii cu 25% pentru moldoveanul obișnuit și că, din păcate, cu tot sprijinul României, la începutul acestei săptămâni, electricitatea cumpărata de Energocom, compania responsabilă din Moldova, de pe bursa română a depășit prețul de 700 EUR/MW.

Contractele bilaterale cu România (la un preț de 90 EUR/MW, pentru care suntem recunoscători partenerilor români) nu acoperă tot necesarul de consum al Moldovei. În toată regiunea, inclusiv în România, este deficit de electricitate, așa că premise pentru o scădere de preț în Europa sunt reduse. Știu că atât în Republica Moldova, cât și în România, sunt suficiente voci critice și sceptice în legătură cu această decizie. Le înțeleg și voi continua să le ascult, așa cum fac cu orice opinie exprimată cu bună-credință”, a spus Spînu.

Vicepremierul s-a referit și la situația din Transnistria.

Și eu îmi doresc să punem capăt cât mai repede conflictului transnistrean, să restabilim controlul Republicii Moldova asupra unui teritoriu în care se desfășoară foarte multe scheme de corupție și activități ilegale, începând cu staționarea trupelor ruse. În același timp, responsabilitatea guvernării este pentru toți cetățenii moldoveni, inclusiv pentru cei din Transnistria. Am încredere că, atunci când Ucraina va câștiga acest conflict (iar semnele sunt bune, în ciuda suferinței pe care o vedem în fiecare zi), vom putea acționa strategic și geopolitic. Până atunci, interesul meu este ca, în consultare cu prietenii din România și Europa, să facem viața mai ușoară moldovenilor în aceste luni. Este o iarnă în care Moldova are nevoie de toți prietenii săi, pentru a merge împreună, solidar și înțelept, spre un viitor al unei Europe rupte de dependențe toxice și șantaje energetice”, a mai spus oficialul.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: