Andrei Mardari / NewsMaker

Spînu, editorial pentru presa de peste Prut: Obiectivul este aducerea Moldovei cât mai aproape de România și de Europa

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a scris un editorial pentru portalul „Adevărul” din România. Acesta a menționat că energia a ajuns sursă de șantaj politic, iar presiunile au crescut după ce Moldova a obținut statutul de țară-candidat la aderarea la UE. Viceprim-ministrul a mai spus că scopul urmărit de forțele destabilizatoare ar fi schimbarea guvernării pro-europene. De cealaltă parte, obiectivul guvernării este să aducă Moldova cât mai aproape de UE și România.

Spînu susține că, din vara lui 2021, de când echipa președintei Maia Sandu a preluat guvernarea, Republica Moldova este ținta unui atac energetic fără precedent. Presiunile s-ar fi accentuat după ce Moldova a obținut statutul de țară-candidat la aderarea la UE.

În Ucraina, se vrea sfârșitul unei țări prin bombardarea infrastructurii critice și prin ținerea oamenilor în întuneric și în frig. În Republica Moldova, scopul este schimbarea unei guvernări pro-europene prin întoarcerea oamenilor împovărați de facturi și de grija zilei de mâine împotriva celor pe care i-au votat decisiv în iulie 2021. Pentru că oamenii înțeleg mai bine situația decât își imaginează mulți, banii furați din buzunarele lor și din băncile Moldovei sunt folosiți acum pentru agitație și proteste. Am încredere în înțelepciunea cetățenilor Moldovei”, a scris ministrul Infrastructurii.

Andrei Spînu a mulțumit României pentru susținere: „În ultima lună, fără energia venită cu generozitate din România, Moldova ar fi fost în beznă. Cu toții trecem printr-o criză energetică, prețurile au crescut foarte mult și în România, așa că noi, la Chișinău, apreciem cu atât mai mult acest sprijin și sacrificiul cetățenilor români. Mulțumim încă o dată, România!”.

Vicepremierul a accentuat cât de importante sunt trei lucruri:

1) construcția gazoductului Iași-Chișinău, care a interconectat sistemul de transport al gazelor naturale cu cel din România;
2) recenta sincronizare cu sistemul electroenergetic continental european (ENTSO-E);
3) acordarea statutului de candidat la UE, care creează noi premise și oportunități pentru dezvoltarea sectorului energetic.

Îmi doresc ca, în anii următori, să menținem excelenta colaborare în plan energetic pe care am stabilit-o cu decidenții de la București, pentru a atinge cât mai rapid obiectivul aducerii Moldovei cât mai aproape de România și de Europa. Alături de pașii strategici pe care îi facem, Moldova trebuie să treacă prin această iarnă cu costuri sociale, economice și politice cât mai mici. Încă o dată, suntem recunoscători pentru sprijinul financiar, tehnic și politic masiv pe care l-am primit și care ne-a permis să ne facem rezerve de gaze, stocate în România și Ucraina, și să oferim compensații cetățenilor noștri”, a mai menționat Spînu.

Vicepremierul a explicat și decizia privind încheierea contractului cu MGRES, pe care a calificat-o drept „deloc ușoară”. Acesta a argumentat că tariful negociat de 73 USD/MW permite reducerea facturii cu 25% pentru moldoveanul obișnuit și că, din păcate, cu tot sprijinul României, la începutul acestei săptămâni, electricitatea cumpărata de Energocom, compania responsabilă din Moldova, de pe bursa română a depășit prețul de 700 EUR/MW.

Contractele bilaterale cu România (la un preț de 90 EUR/MW, pentru care suntem recunoscători partenerilor români) nu acoperă tot necesarul de consum al Moldovei. În toată regiunea, inclusiv în România, este deficit de electricitate, așa că premise pentru o scădere de preț în Europa sunt reduse. Știu că atât în Republica Moldova, cât și în România, sunt suficiente voci critice și sceptice în legătură cu această decizie. Le înțeleg și voi continua să le ascult, așa cum fac cu orice opinie exprimată cu bună-credință”, a spus Spînu.

Vicepremierul s-a referit și la situația din Transnistria.

Și eu îmi doresc să punem capăt cât mai repede conflictului transnistrean, să restabilim controlul Republicii Moldova asupra unui teritoriu în care se desfășoară foarte multe scheme de corupție și activități ilegale, începând cu staționarea trupelor ruse. În același timp, responsabilitatea guvernării este pentru toți cetățenii moldoveni, inclusiv pentru cei din Transnistria. Am încredere că, atunci când Ucraina va câștiga acest conflict (iar semnele sunt bune, în ciuda suferinței pe care o vedem în fiecare zi), vom putea acționa strategic și geopolitic. Până atunci, interesul meu este ca, în consultare cu prietenii din România și Europa, să facem viața mai ușoară moldovenilor în aceste luni. Este o iarnă în care Moldova are nevoie de toți prietenii săi, pentru a merge împreună, solidar și înțelept, spre un viitor al unei Europe rupte de dependențe toxice și șantaje energetice”, a mai spus oficialul.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Vlah cere test cu detectorul de minciuni pentru Grosu. PAS: „Nu răspundem în fața alternativelor lui Putin”

Lidera Partidului „Inima Moldovei”, Irina Vlah, l-a invitat pe Igor Grosu, lider al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) să răspundă la un test cu detectorul de minciuni. Politiciana vrea să-i adreseze zece întrebări legate de alegerile parlamentare din 28 septembrie, subliniind că acesta ar fi „singurul mod prin care poate fi demonstrată corectitudinea scrutinului”.

„Poporul nu mai crede în alegeri corecte, iar singura cale prin care conducerea PAS poate demonstra contrariul este să treacă testul cu detectorul de minciuni”, a scris Vlah într-o postare pe rețelele sociale.

Întrebările adresate de Irina Vlah lui Igor Grosu vizează, printre altele, presupuse „intenții de fraudare a alegerilor, influența asupra Curții Constituționale, controlul asupra mass-mediei și folosirea instituțiilor statului împotriva oponenților politici”.

„Se pregăteşte PAS să fraudeze alegerile parlamentare din data de 28 septembrie 2025? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Este Comisia Electorală Centrală sub controlul PAS? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Controlează PAS în totalitate Curtea Constituţională? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Vor fi folosite în aceste alegeri împotriva oponenţilor politici astfel de instituţii ca: SIS, Poliţia, Procuratura, instanţele judecătoreşti? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Vor fi folosiţi reprezentanţii corpului diplomatic pentru fraudarea alegerilor în secţiile de votare de peste hotare? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Este controlată de către PAS cea mai mare parte a presei şi va fi folosită în campania electorală? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Intenţionează PAS să folosească Sistemul Informaţional de Stat „Alegeri”, trecut în administrarea STISC, pentru a falsifica rezultatele alegerilor? Variante de răspuns: DA sau NU.

Va folosi PAS, contrar legislaţiei, imaginea liderilor străini pentru a-şi face campanie electorală? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Va continua PAS persecutarea cetăţenilor cu alte viziuni politice pentru a-i determina să nu participe la vot în alegerile parlamentare? Variante de răspuns: DA sau NU.  

Va anula PAS, prin intermediul Curţii Constituţionale, rezultatele alegerilor parlamentare, dacă acestea nu-i vor conveni? Variante de răspuns: DA sau NU.”

În context, NewsMaker a solicitat un comentariu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

„PAS răspunde în fața oamenilor. Nu în fața alternativelor lui Putin al căror unic scop este să dea pe tavă țara noastră Rusiei, s-o îngenuncheze și să o țină în izolare”, a declarat Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt a partidului.

***

Precizăm că Irina Vlah și-a început cariera politică în Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Aceasta a reprezentat formațiunea în Parlament din 2005 până în 2014. În anul 2014, Vlah a părăsit fracțiunea comuniștilor, acuzând-o de colaborare cu alianțele pro-europene de atunci, iar în 2015 a ieșit inclusiv din PCRM.

Vlah a concurat pentru prima dată la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei în 2015, în calitate de candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Vlah a câștigat scrutinul respectiv, dar și pe următorul, conducânt astfel autonomia găgăuză până în 2023. După încheierea celui de-al doilea mandat de guvernatoare, a declarat în repetate rânduri că nu va ieși din politică, a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să scrie și să vorbească în limba română și chiar și-a scris o autobiografie. Atunci, mulți experți au început să vorbească despre ambițiile prezidențiale ale Irinei Vlah.

Irina Vlah a candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova în scrutinul din 20 octombrie 2024. Potrivit rezultatelor finale, ea a acumulat circa 83 mii de voturi, adică aproape 5,4% din sufragii, nereușind să ajungă în turul II de scrutin.

În noiembrie 2024, ️Irina Vlah a anunțat constituirea Partidului Republican „Inima Moldovei”.

Pe 22 iulie, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, președinta Partidului Republican „Inima Moldovei” (PRIM), Irina Vlah, președintele Partidului „Pentru Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev, și președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, au anunțat într-o conferință de presă, că planifică să participe împreună la alegerile parlamentare din toamnă. Cele patru formațiuni politice, care au viziuni pro-ruse, intenționează să creeze un bloc electoral.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: