Obiectul neidentificat care a provocat închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova timp de două ore pe 14 februarie ar putea fi un balon cu reflectoare. Secretarul de presă al comandamentului forțelor aeriene ucrainene Iurii Ignat a declarat, pe 15 februarie, că Rusia lansează astfel de baloane în Ucraina pentru a distrage atenția forțelor ucrainene de apărare aeriană.
Potrivit lui Ignat, rușii folosesc astfel de obiecte zburătoare pentru a face ca forțele ucrainene de apărare aeriană să le confunde cu dronele de atac ca țintă falsă. De asemenea, aceste baloane pot transporta echipamente de recunoaștere.
„Nu este o sondă, nu este un balon, ci doar un balon care transportă o bucată de metal. Forțele aeriene scanează cerul ucrainean și efectuează recunoașterea radar a spațiului. Aici intervine abilitatea oamenilor noștri de a distinge ce zboară. Este clar că nimeni nu va lucra cu baloane. Acestea sunt doar baloane care au fost văzute pe 12 februarie și ieri. Unul dintre ele a zburat pe teritoriul altor țări. După cum am văzut, Moldova a blocat spațiul aerian. Unde bate vântul, acest balon zboară”, a declarat Ignat.
Precizăm că aproximativ șase astfel de baloane au fost descoperite deasupra Kievului, pe15 februarie, majoritatea fiind doborâte. Inițial administrația capitalei au declarat că era vorba despre niște sonde cu reflectoare înclinate.
Amintim că spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis, pentru o perioadă scurtă de timp, pe 14 februarie, din motive de securitate. Informația a fost confirmată de Air Moldova.
„Stimați pasageri, în acest moment, spațiul aerian al Republicii Moldova este închis, suntem în așteptarea reluării zborurilor. Orarul planificat astăzi va suferi modificări. Stimați pasageri, cei care vă aflați în aeroport, la bord sau urmează să zburați astăzi, vă rugăm să păstrați calmul și să urmăriți panourile informative din aeroport, online pe www.airmoldova.md și www.airport.md”, a informat Air Moldova.
Ulterior, Autoritatea Aeronautică Civilă a venit cu mai multe detalii referitor la închiderea temporară, pe parcursul zilei de 14 februarie, a spațiului aerian al Republicii Moldova. Potrivit Autorității, a fost recepționată o informație precum că în spațiul aerian al țării a fost detectat un obiect neidentificat. Astfel, în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor a fost luată decizia de a închide temporar spațiul aerian. Urmare a verificării și asigurării lipsei vreunui pericol spațiul aerian a fost redeschis.
Tot pe 14 februarie, Ministerul român al Apărării Naționale a transmis că sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat, în jurul orei 12:30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în Sud-Estul României.
Pe 15 februarie, președintele Parlamentului Igor Grosu a explicat că spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis în ajun pentru securizarea transportului aviatic. Potrivit speakerului, a fost o măsură de siguranță în contextul războiului din Ucraina, întrucât nu se cunoștea originea obiectului zburător.
„E o dronă sau un dispozitiv, care efectuează niște măsurări la o anumită înălțime. Acestea sunt informațiile care au parvenit de la colegii ucraineni, după care Armata Națională a identificat-o. Au fost informați și colegii români, pentru că se deplasa în direcția sud-vest. Pentru aceasta a fost nevoie de acel scurt interval să securizăm spațiul aerian, mai bine zic, să securizăm transportul aviatic”, a declarat Igor Grosu.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!