„Un obiect neidentificat”. Autoritatea Aeronautică Civilă explică motivul închiderii spațiului aerian al Republicii Moldova
Full Article 3 minutes read

„Un obiect neidentificat”. Autoritatea Aeronautică Civilă explică motivul închiderii spațiului aerian al Republicii Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă a venit cu mai multe detalii referitor la închiderea temporară, pe parcursul zilei de 14 februarie, a spațiului aerian al Republicii Moldova. Potrivit Autorității, a fost recepționată o informație precum că în spațiul aerian al țării a fost detectat un obiect neidentificat. Astfel, în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor a fost luată decizia de a închide temporar spațiul aerian. Urmare a verificării și asigurării lipsei vreunui pericol spațiul aerian a fost redeschis. 

Potrivit CAA, în jurul orei 12:30, Ministerului Apărării a recepționat o informație precum că în spațiul aerian al Republicii Moldova, în regiunea orașului Soroca, a fost detectat un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic.

„Având în vedere condițiile meteo și imposibilitatea monitorizării și identificării obiectului precum și a traiectoriei de zbor al acestuia, în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor, în cadrul Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, la ora 13:24 a fost luată decizia de a închide temporar spațiul aerian. Urmare a verificării informațiilor și asigurării lipsei oricărui pericol pentru siguranța cetățenilor, la propunerea Ministerului Apărării, la ora 14:46 spațiul aerian a fost redeschis. Autoritățile naționale au acționat strict în conformitate cu prevederile Procedurilor specifice aplicabile pentru situații similare”, a informat Autoritatea.

CAA a precizat că la ora actuală operațiunile de zbor se desfășoară în condiții de siguranță și securitate.

Amintim că spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis, pe 14 ianuarie,  din motive de securitate. Informația a fost confirmată de Air Moldova.

„Stimați pasageri, în acest moment, spațiul aerian al Republicii Moldova este închis, suntem în așteptarea reluării zborurilor. Orarul planificat astăzi va suferi modificări. Stimați pasageri, cei care vă aflați în aeroport, la bord sau urmează să zburați astăzi, vă rugăm să păstrați calmul și să urmăriți panourile informative din aeroport, online pe www.airmoldova.md și www.airport.md”, a informat Air Moldova.

Ulterior, Autoritaea Aeronautică Civilă a anunțat că spațiul aerian al Republicii Moldova a fost redeschis, la ora 14:47.

Precizăm că Ministerul român al Apărării Naționale a transmis, pe 14 februarie, că sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat, în jurul orei 12:30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în Sud-Estul României.

„Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat marți, 14 februarie, în jurul orei 12.30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în Sud-Estul României.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: