Spitalele din Chișinău fac față cu greu numărului mare de îmbolnăviri cu COVID-19. Autoritățile au mai activat două instituții medicale

Încă două spitale din țară vor fi activate pentru tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul conferinței de presă din 24 iulie. Aceasta a menționat că măsura este necesară în contextul agravării situației epidemiologice din Chișinău.

Șefa Direcției Politici în domeniul Asistenței Medicale Spitalicești, Svetlana Lupu, a precizat că este vorba despre spitalul Sfânta Treime din capitală, unde urmează să fie transportați inclusiv pacienții în stare gravă și extrem de gravă. Acesta dispune de două secții de terapie intensivă, cu o capacitate de câte 18 paturi fiecare. Cea de-a doua instituție medicală antrenată în tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus este un spital raional.

În ultimele zile, în municipiul Chișinău a crescut subit numărul de îmbolnăviri. În prezent, în capitală, se tratează 1 804 de pacienți infectați, dintre care peste 400 sunt în stare gravă.

În total, peste 22,1 mii de persoane au fost testate pozitiv cu COVID-19. Dintre acestea, peste 15,4 mii s-au însănătoșit, iar 721 au murit.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker / Andrei Mardari

Veronica Dragalin nu va putea ocupa funcții publice timp de 5 ani

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a stabilit că Veronica Drăgălin nu a trecut Vettingul (evaluarea eticii profesionale și de integritate), ceea ce o împiedică să ocupe funcții publice timp de cinci ani. Decizia a fost luată în ședința din 17 iulie, după aprobarea raportului comisiei de vetting, care a constatat că Drăgălin și-a depus demisia după demararea oficială a procesului de evaluare. Cinci din cei opt membri ai CSP prezenți la ședință au votat în favoarea acestei decizii.

La începutul ședinței, membra CSP, Aliona Nesterov, a propus sesizarea Curții Constituționale (CC) pentru a verifica constituționalitatea prevederii din legea privind vettingul care se referă la consecințele demisiei voluntare a unui judecător sau procuror după începerea evaluării. Ea a menționat că această normă a fost deja examinată de CC, dar sesizarea a fost respinsă.

„Vreau să subliniez că anterior controlul s-a făcut în raport cu normele constituționale privind separația puterilor și independența judecătorilor. Eu însă vreau să atrag atenția asupra aspectului procedural, și anume asupra caracterului excesiv al procedurii de evaluare a procurorilor și asupra consecințelor care apar în cazul în care un procuror decide să plece din funcție din diverse motive”, a explicat Nesterov.

Totuși, propunerea ei a fost susținută doar de trei dintre cei opt membri prezenți ai CSP.

Decizia Consiliului Superior al Procurorilor poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție.

Veronica Drăgălin și-a depus demisia din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție pe 19 februarie, solicitând să fie eliberată din funcție începând cu 21 martie. Ea a declarat că „se simte responsabilă în fața cetățenilor, dar a decis să pună interesele țării mai presus de orice alte interese și obligații”. Drăgălin și-a exprimat speranța că demisia sa va opri promovarea proiectului de lege privind comasarea Procuraturii Anticorupție cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: