CNN

Statuia lui Theodore Roosevelt va fi demontată din fața Muzeului de Istorie Naturală din New York

Muzeul de Istorie Naturală din New York urmează să demonteze statuia lui Theodore Roosevelt, cel de-al 26-lea preşedinte al Statelor Unite, aflată la intrarea principală, informează CNN.

Autoritățile locale au acceptat cererea instituției. Primarul Bill de Blasio a declarat că aceasta trebuie îndepărtată întrucât „prezintă explicit negrii şi indigenii ca subjugaţi şi inferiori rasial”.

Monumentul îl reprezintă pe Roosevelt călare, însoţit pe jos de un indian şi un războinic african.

În schimb, Sala Biodiversităţii, din muzeu, va fi redenumită după preşedinte, a cărui familie se află printre fondatori. Un stră-strănepot al lui Roosevelt este în prezent membru în consiliul de administraţie.

Problema monumentului este subiect de discuție de mai mulți ani. În perioada 2017-2018, o comisie a dezbătut posibilitatea înlăturării statuii. Aceasta a fost creată în 1925, la șase ani de la moartea lui Roosevelt, şi instalată în 1940.

În 2019, muzeul a deschis o expoziţie intitulată Abordarea Statuii, legată de istoria acesteia şi sentimentele populației faţă de ea.

Muzeul de Istorie Naturală din New York s-a confruntat multă vreme cu probleme rasiale privind expoziţiile găzduite şi trecutul său.

Unul din primii oameni de ştiinţă care au lucrat acolo, paleontologul şi geologul Henry Fairfield Osborn, preşedintele instituţiei timp de 25 de ani, considera valabile teoriile eugeniei.

În anii 1960, activiştii pentru drepturile civile au contestat expoziţiile care reflectau aceste convingeri, iar muzeul a înlocuit Sala Vârstei Omului, deschisă de Osborn în 1920, cu o zonă de expunere numită Sala Biologiei Omului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

socialistii.md

„Provocare politică”. Reacția socialiștilor la informațiile despre plătirea participanților la mitingul organizat în capitală

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la mitingul pe care l-a organizat alături de alte trei formațiuni – informații comunicate anterior de poliției. PSRM a catalogat datele despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 26 iulie.

Acuzațiile lansate astăzi la adresa participanților la miting nu sunt altceva decât o provocare politică, menită să discrediteze un protest legitim al cetățenilor. PSRM declară oficial: nu avem nicio legătură cu persoanele care, potrivit unor informații, ar fi împărțit bani și considerăm acțiunile acestora o tentativă deliberată de a compromite mitingul și de a deturna atenția publică de la esența revendicărilor”, a declarat PSRM.

Totodată, formațiunea a solicitat organelor de drept să prezinte „informații complete” persoanele „reținute” și despre circumstanțele în care s-au produs faptele. Partidul a mai menționat că va iniția și o anchetă internă.

PSRM își reconfirmă angajamentul față de protestul pașnic și democratic. Vom continua să apărăm drepturile cetățenilor la libertatea de opinie și de întrunire, în pofida tentativelor evidente ale regimului de a transforma țara într-un stat polițienesc”, a adăugat partidul.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva formațiunii de guvernământ PAS. Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS” „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că cetățenii prezenți la miting ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. IGP a menționat că oamenii legii au documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani. IGP a mai precizat că atât cei care au oferit bani, cât și cei care i-au acceptat vor fi documentați.

Informațiile despre remunarare au fost însoțite de un videoclip în care un bărbat, aflat printre manifestanți, pare să ofere bani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: