CNN

Statuia lui Theodore Roosevelt va fi demontată din fața Muzeului de Istorie Naturală din New York

Muzeul de Istorie Naturală din New York urmează să demonteze statuia lui Theodore Roosevelt, cel de-al 26-lea preşedinte al Statelor Unite, aflată la intrarea principală, informează CNN.

Autoritățile locale au acceptat cererea instituției. Primarul Bill de Blasio a declarat că aceasta trebuie îndepărtată întrucât „prezintă explicit negrii şi indigenii ca subjugaţi şi inferiori rasial”.

Monumentul îl reprezintă pe Roosevelt călare, însoţit pe jos de un indian şi un războinic african.

În schimb, Sala Biodiversităţii, din muzeu, va fi redenumită după preşedinte, a cărui familie se află printre fondatori. Un stră-strănepot al lui Roosevelt este în prezent membru în consiliul de administraţie.

Problema monumentului este subiect de discuție de mai mulți ani. În perioada 2017-2018, o comisie a dezbătut posibilitatea înlăturării statuii. Aceasta a fost creată în 1925, la șase ani de la moartea lui Roosevelt, şi instalată în 1940.

În 2019, muzeul a deschis o expoziţie intitulată Abordarea Statuii, legată de istoria acesteia şi sentimentele populației faţă de ea.

Muzeul de Istorie Naturală din New York s-a confruntat multă vreme cu probleme rasiale privind expoziţiile găzduite şi trecutul său.

Unul din primii oameni de ştiinţă care au lucrat acolo, paleontologul şi geologul Henry Fairfield Osborn, preşedintele instituţiei timp de 25 de ani, considera valabile teoriile eugeniei.

În anii 1960, activiştii pentru drepturile civile au contestat expoziţiile care reflectau aceste convingeri, iar muzeul a înlocuit Sala Vârstei Omului, deschisă de Osborn în 1920, cu o zonă de expunere numită Sala Biologiei Omului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

clujust.ro

Avocații, în Congres extraordinar: vor să respingă modificările la Lege și să mențină greva

Congresul extraordinar al avocaților din Republica Moldova a început astăzi, 25 iulie 2025, și va dura până pe 28 iulie. În cadrul reuniunii, avocații urmează să dezbată și să voteze un proiect de rezoluție prin care condamnă modificările recente aduse Legii avocaturii și susțin continuarea grevei generale.

Rezoluția, aprobată joi de Consiliul Uniunii Avocaților, critică modul în care a fost modificată cu privire la avocatură, fără o consultare reală cu profesia. Potrivit avocaților, amendamentele adoptate de Parlament în lectura a doua la 10 iulie 2025 ar modifica modelul de guvernare al profesiei de avocat, ceea ce contravine standardelor internaționale privind independența avocaților.

Prin rezoluție, Uniunea Avocaților va solicita congresului să susțină apelul privind nepromulgarea legii de către președinta Maia Sandu și propune menținerea formei de protest deja declanșate.

În cadrul Congresului avocații vor avea opțiunea de vota pentru prelungirea formei de protest sub formă de grevă, cu sau fără excepțiile stabilite anterior.

Totodată, Uniunea Avocaților a precizat că protestul „nu reprezintă acțiuni dirijate de anumite formațiuni politice, lideri ai acestor formațiuni, și nu au nicio legătură cu opțiunile politice ale oricăror avocați“.

„Uniunea Avocaților din Moldova și Consiliul Uniunii Avocaților din Moldova sunt apolitice, nu se supun și nu se subordonează nici unui partid politic, nu pot fi influențate politic, nu execută indicații politice și nici nu susțin careva formațiuni politice. Orice informație, articol, postare apărută în spațiul public despre o eventuală influență/ingerință politică sau din mediul criminal în cadrul Uniunii Avocaților din Moldova sau asupra membrilor Consiliului Uniunii Avocaților din Moldova nu reprezintă decât o dezinformare crasă, având scopul de a manipula opinia publică în vederea diminuării din impactul și importanța acțiunilor de protest împotriva modificărilor adoptate la Legea cu privire la avocatură”, se mneționează în declarația Uniunii Avocaților.

Precizăm că, pe 15 iulie, avocații au început greva generală, care a durat până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Pe 15 iulie, Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: