Statul este obligat să achite 307.272 lei în calitate de prejudiciu moral unei femei care a fost deținută ilegal în penitenciar timp de 263 de zile, informează Asociația Promo-LEX.
Aceasta a solicitat constatarea încălcarii prevederilor art. 5 al CEDO (Dreptul la libertatea și siguranța persoanei). Aceasta s-a plâns că a fost privată de libertate în mod ilegal și arbitrar timp de 263 zile în instituția penitenciară. Reclamanta a fost deținută în penitenciarul nr. 7, Rusca.
„Pentru a demonstra că a fost deținută în instituția penitenciară peste termen, reclamanta a trecut printr-un proces îndelungat, zeci de ședințe și complete de judecată. Din cauza erorii instanței de judecată legată de calcularea termenului executării pedepsei cu închisoarea, reclamanta s-a aflat ilegal în detenție cu 263 de zile mai mult, decât termenul stabilit în baza sentinței de condamnare”, notează Asociația Promo-LEX.
Pentru a-și recupera prejudiciul cauzat de detenția ilegală și arbitrară, reclamanta s-a adresat instanței de judecată cu o acțiune civilă. În cererea sa, reclamanta a solicitat repararea prejudiciului moral și material cauzat din contul statului. Reclamanta a solicitat instanței de judecată aplicarea directă a prevederilor CEDO în cazul său, din motivul lipsei unor norme speciale în legislația națională care ar fi aplicabile în situații similare.
Termen de mai bine de 2 ani, cauza s-a aflat în examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.
La data de 5 august 2021, instanța a emis o hotărârea pe cauza dată și a admis parțial acțiunea. Instanța de judecată a constatat încălcarea dreptului reclamantei la libertate pentru o perioada de 263 zile. Pentru compensarea prejudiciului cauzat, a fost acordată suma de 44.272 lei drept prejudiciu material, dar și suma de 263.000 lei drept prejudiciu moral, ceea ce constituie echivalentul a 1000 lei pentru fiecare zi de detenție ilegală.
Hotărârea este cu drept de atac în ordine de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 zile.