Statul va întoarce 90 de milioane de euro companiei Avia Invest? Ce spune ministrul Litvinenco
Full Article 3 minutes read

Statul va întoarce 90 de milioane de euro companiei Avia Invest? Ce spune ministrul Litvinenco

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a venit cu unele precizări pe 6 decembrie cu referire la preluarea de către stat a Aeroportului Internațional Chișinău. Oficialul menționează că nu există niciun document care ar justifica o presupusă investiție a companiei „Avia Invest” de 90 de milioane de euro. 

„Nu există niciun document doveditor care ar justifica o presupusă investiție de 90 de milioane de euro”, scrie Litvinenco, pe Facebook.

Conform unor calcule preliminare, a adăugat ministrul, doar din taxa de 9 euro concesionarul a încasat aproape 80 de milioane de euro.

„Dar banii din această taxă nu pot fi nicidecum trecuți ca investiții, deoarece nu sunt banii concesionarului, ci constituie obiectul concesiunii. Deci, acești 80 de milioane sunt banii statului (adică a oamenilor) și nicidecum a concesionarului”, susține Litvinenco.

Conform deciziei definitive și executorii a Curții de Apel Chișinău, ministrul spune că s-a constatat legalitatea acțiunilor de reziliere a contractului de concesiune. „Și asta deoarece concesionarul nu a realizat investițiile la care s-a angajat conform contractului”, a conchis Litvinenco.

***

Amintim că judecătorii Curții de Apel Chișinău au pronunțat pe 23 noiembrie hotărârea prin care Aeroportul Internațional Chișinău urmează să revină în proprietatea statului. Avia Invest consideră că decizia este ilegală. Compania susține că, dacă va fi pusă în aplicare, inițiativa va costa statul peste 90 mln euro. Mai mult, hotărârea va fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.

În cadrul ședinței Guvernului din 23 noiembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a ținut să precizeze că decizia este definitivă și executorie. La rândul ei, premierul Natalia Gavrilița a menționat că a dat toate indicațiile necesare pentru ca tranziția să fie „una ordonată”. Iar vicepremierul Andrei Spînu a dat asigurări că statul este pregătit să preia bunul pentru ca „cetățenii să nu simtă nici un disconfort în perioada următoare”.

Șefa statului Maia Sandu a calificat hotărârea drept „o înfrângere pentru gruparea coruptă”. „Gruparea coruptă, care a preluat abuziv Aeroportul în 2013, iar în ultimele luni încearcă să destabilizeze situația din țara noastră, de teamă că va pierde cele furate, a suferit o înfrângere”, a declarat președinta țării.

Pe 6 decembrie, directoarea generală adjunctă a Agenției Proprietății Publice (APP) Tatiana Savva a declarat că Aeroportul Internațional Chișinău va reveni în gestiunea statului în cel mult 180 de zile de la expedierea de către Agenția Proprietății Publice (APP) a notificării de rezoluțiune a contractului de concesiune, adică până în luna iunie 2023. Ea a mai spus că APP a informat Ministerul Finanțelor despre faptul că în perioada 2013-2020 compania „Avia Invest” a efectuat investiții de aproximativ 90 de milioane de euro și, în momentul rezilierii contractului de concesiune, statul este obligat în termen de 180 de zile să întoarcă aceste investiții companiei odată ce reprezentanții „Avia Invest” vor demonstra investițiile, inclusiv „sursa banilor”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: