Deputata comunistă Diana Caraman, împreună cu mai mulți deputați, printre care Vladimir Voronin și Constantin Starîș, a elaborat un proiect de lege privind „agenții străini în Republica Moldova”. Proiectul, înregistrat la Parlament pe 28 martie, propune crearea unui „Comitet pentru Controlul Influenței Străine”, care va administra un „Registru al Agenților Străini”. În acest registru, persoanele identificate drept „agenți străini” vor fi obligate să se înregistreze, iar nerespectarea acestei obligații va fi sancționată cu o amendă de până la 200 000 de lei. Potrivit deputaților, dacă va fi adoptată, legea „nu va limita cooperarea internațională, ci va impune raportarea clară a finanțelor și activităților derulate cu sprijin extern”.
În document se menționează că proiectul de lege „privind statutul agenților străini în Republica Moldova” a fost elaborat de către Diana Caraman. Documentul a fost semnat și de către: Vladimir Voronin, Constantin Starîș, Nicolai Rusol, Valeriu Muduc, Inga Sibova.
În document se menționează că „prezenta lege are drept scop asigurarea transparenței activităților desfășurate de persoane juridice și fizice care primesc finanțare din surse externe și care participă la procesele politice, economice, sociale sau educaționale din Republica Moldova”.
Potrivit documentului, un agent străin poate fi considerată „orice persoană juridică sau fizică ce primește direct sau indirect finanțare externă în proporție de cel puțin 50% din totalul veniturilor anuale și care desfășoară activități ce influențează viața politică, economică, socială sau educațională din Republica Moldova”.
Parlamentarii propun crearea unui „Comitet pentru Controlul Influenței Străine” – un „organ autonom sub control parlamentar”, alcătuit din 7 membri, numiți de Parlament, cu un mandat de 5 ani. Comitetul va administra „Registrul Agenților Străini”. Iar agenții străini „sunt obligați să se înregistreze în Registrul Agenților Străini”.
„Lipsa înregistrării în Registrul Agenților Străini se sancționează cu amendă de la 50 000 la 200 000 lei”, se mai arată în document. Totodată, „nedeclararea finanțării externe se sancționează cu blocarea conturilor bancare și confiscarea sumelor nedeclarate”. „În cazul încălcării repetate a prezentei legi, instanțele de judecată pot dispune lichidarea entității”.
În inițiativa legislativă se menționează că „agenții străini nu pot finanța partide politice, candidați electorali sau campanii electorale în Republica Moldova”. Iar materialele publice ale agenților străini (site-uri web, broșuri, reclame, campanii media) trebuie să conțină mențiunea: „Această entitate este înregistrată ca agent străin în Republica Moldova”.
Se mai precizează că „agenții străini sunt supuși inspecțiilor anuale din partea Comitetului” iar „Comitetul poate efectua controale inopinate dacă există indicații rezonabile privind încălcarea legii”.
„În ultimele decenii, Republica Moldova s-a confruntat cu o serie de provocări legate de influența externă în domenii esențiale, precum politica, mass-media, educația și societatea civilă. (…) Prezenta lege nu interzice activitatea ONG-urilor sau a presei independente, ci doar introduce mecanisme de transparență obligatorii pentru entitățile care primesc finanțare externă. Nu limitează cooperarea internațională, ci impune raportarea clară a finanțelor și activităților derulate cu sprijin extern”, se menționează în document.