Diana Caraman

„Statutul agenților străini în R. Moldova”: inițiativa legislativă înregistrată de 6 deputați comuniști

Deputata comunistă Diana Caraman, împreună cu mai mulți deputați, printre care Vladimir Voronin și Constantin Starîș, a elaborat un proiect de lege privind „agenții străini în Republica Moldova”. Proiectul, înregistrat la Parlament pe 28 martie, propune crearea unui „Comitet pentru Controlul Influenței Străine”, care va administra un „Registru al Agenților Străini”. În acest registru, persoanele identificate drept „agenți străini” vor fi obligate să se înregistreze, iar nerespectarea acestei obligații va fi sancționată cu o amendă de până la 200 000 de lei. Potrivit deputaților, dacă va fi adoptată, legea „nu va limita cooperarea internațională, ci va impune raportarea clară a finanțelor și activităților derulate cu sprijin extern”.

În document se menționează că proiectul de lege „privind statutul agenților străini în Republica Moldova” a fost elaborat de către Diana Caraman. Documentul a fost semnat și de către: Vladimir Voronin, Constantin Starîș, Nicolai Rusol, Valeriu Muduc, Inga Sibova.

În document se menționează că „prezenta lege are drept scop asigurarea transparenței activităților desfășurate de persoane juridice și fizice care primesc finanțare din surse externe și care participă la procesele politice, economice, sociale sau educaționale din Republica Moldova”.

Potrivit documentului, un agent străin poate fi considerată „orice persoană juridică sau fizică ce primește direct sau indirect finanțare externă în proporție de cel puțin 50% din totalul veniturilor anuale și care desfășoară activități ce influențează viața politică, economică, socială sau educațională din Republica Moldova”. 

Parlamentarii propun crearea unui „Comitet pentru Controlul Influenței Străine” – un „organ autonom sub control parlamentar”, alcătuit din 7 membri, numiți de Parlament, cu un mandat de 5 ani. Comitetul va administra „Registrul Agenților Străini”. Iar agenții străini „sunt obligați să se înregistreze în Registrul Agenților Străini”.

„Lipsa înregistrării în Registrul Agenților Străini se sancționează cu amendă de la 50 000 la 200 000 lei”, se mai arată în document. Totodată, „nedeclararea finanțării externe se sancționează cu blocarea conturilor bancare și confiscarea sumelor nedeclarate”. „În cazul încălcării repetate a prezentei legi, instanțele de judecată pot dispune lichidarea entității”.

NewsMaker by Mihaela Conovali

În inițiativa legislativă se menționează că „agenții străini nu pot finanța partide politice, candidați electorali sau campanii electorale în Republica Moldova”. Iar materialele publice ale agenților străini (site-uri web, broșuri, reclame, campanii media) trebuie să conțină mențiunea: „Această entitate este înregistrată ca agent străin în Republica Moldova”. 

Se mai precizează că „agenții străini sunt supuși inspecțiilor anuale din partea Comitetului” iar „Comitetul poate efectua controale inopinate dacă există indicații rezonabile privind încălcarea legii”.

„În ultimele decenii, Republica Moldova s-a confruntat cu o serie de provocări legate de influența externă în domenii esențiale, precum politica, mass-media, educația și societatea civilă. (…) Prezenta lege nu interzice activitatea ONG-urilor sau a presei independente, ci doar introduce mecanisme de transparență obligatorii pentru entitățile care primesc finanțare externă. Nu limitează cooperarea internațională, ci impune raportarea clară a finanțelor și activităților derulate cu sprijin extern”, se menționează în document.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Pe bicicletă, de la Iași la Chișinău și înapoi: acțiunea unor cicliști amatori, la care s-au alăturat polițiști din R. Moldova și România VIDEO

În aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din Iași până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică pentru a promova mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți. La eveniment s-au alăturat și polițiști din Republica Moldova și România.

Poliția Republicii Moldova a anunțat că, în aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din România până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică care promovează mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport, dar și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți.

„În acest context, s-au alăturat și colegii noștri din cadrul Inspectoratului de Securitate Publică a IGP și împreună am arătat că, dincolo de granițe, siguranța și educația rutieră sunt obiective comune. (…) Prezența colegilor polițiști pe bicicletă are scopul de a contribui la reducerea numărului de accidente rutiere în rândul bicicliștilor, prin vizibilitate crescută și conștientizare publică, dar și colaborarea între instituții și întărirea relațiilor dintre polițiile din România și Republica Moldova”, au comunicat reprezentanții poliției din Republica Moldova.

Poliția Română a spus că a ales să sprijine participanții pe tot parcursul traseului, cu polițiști care pedalează peste 300 de kilometri alături de cicliștii amatori.

Conform poliției din România, organizatorul acestui eveniment este jurnalistul Lucian Mîndruță. „Este o tură de vizibilitate. Nu blocăm traficul, doar îl convingem să ne observe. Să înțeleagă că și noi avem un loc pe drum”, a comunicat Lucian Mîndruță.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: