Premierul Dorin Recean consideră că Adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI) nu a livrat pentru Republica Moldova. Oficialul a spus pe 17 mai că „noi n-am putut rezolva conflictul transnistrean, noi în continuare avem armata rusă staționată ilegal în Republica Moldova și noi nu am fost protejați de diferite embargouri economice”. Astfel, în cadrul ședinței Guvernului, miniștrii au aprobat denunțarea a două Acorduri cu CSI. Ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a spus că „urmare a exercițiului de inventariere au fost stabilite că MAI are 39 de acorduri încheiate pe liniile specifice de activitate cu CSI”. 10 dintre acestea, Revenco le-a numit sterile și inoportune.
„Am să rog Cancelaria și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene să avem inițierea acestor avize pe interior. (…) Cu părere de rău că CSI-ul nu a livrat pentru Republica Moldova, noi n-am putut rezolva conflictul transnistrean, noi în continuare avem armata rusă staționată ilegal în Republica Moldova, noi nu am fost protejați de diferite embargouri economice și respectiv am avut întotdeauna vulnerabilități și incertitudine în ceea ce privește sistemul energetic și câteodată chiar în plin sezon rece sau în plină iarnă”, a comunicat Recean, pe 17 mai.
El a mai spus că „acum de la Guvern este așteptat un ritm mai mare a analizei pe acest domeniu”.
„Dragi colegi membri ai Guvernului să avem o inventariere a tuturor acestor acorduri, sunt cam vreo 400 la număr” a menționat Recean.
Astfel, pe ordinea de zi a ședinței au fost incluse două proiecte de Hotărâre privind denunțarea a două Acorduri. Primul, prezentat de Revenco, este Acordul cu privire la schimbul de informații în problemele ocrotirii frontierelor exterioare ale statelor membre ale Comunității Statelor Independente, încheiat la Moscova, la 12 aprilie 1996. Al doilea – Acordul cu privire la condițiile generale de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor membre ale CSI.
Prin urmare, pe 17 mai, Guvernul a aprobat denunțarea celor două acorduri cu CSI.
În cadrul unor declarații de presă, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a spus că „urmare a exercițiului de inventariere au fost stabilite că MAI are 39 de acorduri încheiate pe liniile specifice de activitate cu CSI”.
„Am constatat că 10 dintre acestea sunt mai degrabă sterile, inoportune, corespunzător am declanșat procesul de denunțare. În viitoarele ședințe, vom veni cu celelalte 9 acorduri”, a comunicat Revenco.
***
Pe 15 mai, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat despre decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a CSI. „După 30 de ani a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoate armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova. (…) După ce o țară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat în mod barbar alt stat fondator, Ucraina, această organizație nu se mai poate numi drept comunitate”, a spus Grosu.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!