Andrei Mardari / NewsMaker

Stoianoglo a depus două plângeri la CEDO cu solicitarea de a fi examinate în regim de prioritate

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, prin avocații săi, a depus două plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în condițiile în care „instanțele naționale i-au îngrădit anumite drepturi”, relatează IPN.

Unul dintre avocați, Victor Munteanu, a precizat că prima plângere este pe faptul că clientului său i s-a îngrădit dreptul la circulație și pe faptul că „procedurile de pornire a urmăririi penale au fost complet arbitrare”.

„În privința lui Alexandr Stoianoglo au fost depuse mai multe sesizări. Pe 5 octombrie el urma să vină cu un raport în fața Consiliului Superior al Procurorilor. Conform procedurii, CSP urma să se pronunțe privind propunerea de începere sau neîncepere a urmăririi penale și să decidă dacă același procuror sau altul să conducă urmărirea penală. În cazul lui Stoianoglo, imediat a fost pornită urmărirea penală de către un procuror care a fost împuternicit doar să examineze plângerea depusă inițial”, a explicat Victor Munteanu.

A doua cerere depusă la CEDO se referă la faptul că Alexandr Stoianoglo, prin decizia CSP, pe 5 octombrie, a fost suspendat din funcția de procuror general. Au urmat un set de proceduri în instanțele naționale, unde Stoianoglo s-a plâns că a fost nejustificat suspendat din funcția de procuror general. Instanțele naționale, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție nu au dorit să examineze fondul cauzei. În cererea inițială s-a indicat inclusiv faptul că suspendarea din funcție și pornirea urmăririi penale s-au făcut pe criterii politice.

Avocații au solicitat ca cele două cereri la CEDO să fie conexate și să fie examinate în regim de prioritate.

Victor Munteanu califică drept abuzivă suspendarea din funcție a procurorului general și cauzele penale care i-au fost pornite.

„Anume pentru a-l suspenda din funcție, au fost operate modificări la Legea cu privire la procuratură, foarte rapid, în perioada de vacanță, „cu o vădită tentă politică””, a menționat avocatul. „Comisia de la Veneția a criticat graba cu care au fost promovate modificările legislative și a pus la îndoială necesitatea suspendării procurorului general”, a mai spus Victor Munteanu.

Potrivit avocatului, Alexandr Stoianoglo continuă să fie privat abuziv de anumite drepturi, deși instanța de judecată i-a modificat măsura preventivă – din arest la domiciliu, în control judiciar. Din punctul de vedere al avocatului, instanța a dispus restricții absurde, care nu se regăsesc în lege. „De exemplu, interzicerea de a se prezenta la organele procuraturii, fiind sub anchetă. De asemenea, i s-a îngrădit dreptul de a comunica cu presa, de a participa la dezbateri publice”, declară sursa.

***

Pe 29 octombrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat urmărirea penală pe unul dintre capetele de acuzare în privința lui Stoianoglo. Este vorba despre cel în care Alexandr Stoianoglo este învinuit de faptul că și-a depășit atribuțiile de serviciu atunci când a dispus achitarea indemnizației de concediere, aproape 164 de mii de lei, fostului șef al PCCOCS, Nicolae Chitoarogă.

Stoianoglo a fost reținut la începutul lunii octombrie, iar ulterior a fost suspendat din funcție, după ce în biroul de serviciu, dar și în locuința sa au avut loc percheziții. Acesta este învinuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, corupere pasivă și darea de informații mincinoase.

Alexandr Stoianoglo califică acuzațiile care i se aduc drept răzbunare din partea președintei Maia Sandu. Președintele a negat orice implicare și a cerut procurorilor și judecătorilor să fie corecți și echidistanți.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Creditele de la Victoriabank — 100% online, pentru persoane fizice și IMM-uri

Victoriabank lansează o platformă digitală integrată pentru accesarea creditelor, dedicată atât clienților persoane fizice, cât și întreprinderilor mici și mijlocii — Cabinetul de Credit. Această soluție modernă permite obținerea online a mai multor tipuri de finanțare, eliminând drumurile la bancă și birocrația inutilă. Inițiativa face parte din strategia băncii de digitalizare a serviciilor bancare și răspunde cererii tot mai mari pentru produse financiare rapide, accesibile și ușor de utilizat. 

Clienții persoane fizice pot aplica acum, în doar câțiva pași simpli, pentru Credit Express Online sau cardurile de credit STAR Card și STAR Card Platinum. Procesul de completare a cererii este complet digital, iar contractul de credit poate fi semnat direct în Cabinetul de Credite sau la cea mai apropiată sucursală Victoriabank. Totul se desfășoară în condiții de maximă siguranță și cu pachet minim de documente. 

Pentru segmentul de business, în Cabinetul de Credit, Victoriabank oferă credite pentru capital circulant, investiții, linii de credit, overdrafturi sau garanții bancare. Întregul proces este gândit pentru eficiență maximă: utilizatorii își creează un cont securizat, completează cererea, încarcă documentele necesare și primesc rapid un răspuns din partea băncii. Semnătura digitală finalizează procesul, iar fondurile ajung direct în contul companiei. 

Platforma reduce semnificativ timpul de obținere a unui împrumut și oferă o experiență intuitivă, ghidată pas cu pas, în care transparența și securitatea datelor sunt prioritare. 

„Pentru clienții noștri, rapiditatea, simplitatea și accesul online la servicii bancare au devenit esențiale. Cu ajutorul acestei platforme digitale, le oferim o soluție completă prin care pot obține un credit rapid, fără drumuri la bancă și fără dosare voluminoase. Este un pas firesc către o bancă mai bine adaptată ritmului vieții moderne”, a declarat Oleg Romanciuc, Director Direcția Vânzări Online, Victoriabank. 

Prin lansarea Cabinetului de Credit, Victoriabank își consolidează poziția printre instituțiile financiare care oferă o experiență bancară modernă, adaptată nevoilor reale ale clienților. Accesul la finanțare devine astfel mai simplu și mai rapid ca niciodată — un avantaj esențial pentru cei care vor să ia decizii în cunoștință de cauză și în timp util. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: