Максим Андреев / NewsMaker

Stoianoglo a respins afirmațiile lui Morari conform cărora soția sa deține acțiuni la Moldindconbank

Procurorul general al Moldovei, Alexandru Stoianoglo, a negat acuzațiile lui Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție. Acesta a calificat drept „minciuni” informațiile, potrivit cărora, soția sa ar deține acțiuni în cadrul Moldindconbank.

„Sunt absolut clare și firești tentativele persoanelor certate la cuțit cu legea de a minți şi manipula cinic cu date pentru a crea neîncredere în cei care-i anchetează și să-şi facă jocurile”, se arată într-o declarație a Procuraturii Generale.

Stoianoglo a menționat că Procuratura nu va participa la o „campanie toxică și mincinoasă” îndreptată împotriva acesteia și nu va ceda presiunilor, chiar dacă acestea sunt „din ce în ce mai agresive”.

Potrivit unui comunicat publicat de Procuratura Generală, pe 5 ianuarie 2021, într-un birou notarial de la Kiev, persoane deocamdată neidentificate, au autentificat notarial modificări în registrul unor companii, astfel încât, peste noapte, beneficiar final al acestor firme să figureze numele soției procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Reprezentanții Procuraturii Generale au mai menționat că declarațiile lui Morari vin după informarea despre citarea sa pentru săptămâna viitoare la Procuratură pentru a fi pus sub învinuire pe mai multe capete de acuzare pentru infracțiuni din perioada exercitării funcției de șef al Procuraturii Anticorupție.

Menționăm că pe 6 ianuarie, Viorel Morari, în timpul unui briefing, l-a acuzat pe Stoianoglo că are legături cu omul de afaceri Veaceslav Platon. El a mai spus că în două companii ucrainene controlate de Veaceslav Platon, Țvetana Kurdova a devenit beneficiarul final. Numele ar coincide cu cel al soției procurorului general al Moldovei, Alexandru Stoianoglo.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Procuratura Generală confirmă: Veaceslav Platon a scăpat de arest. A fost eliberat pe cauțiune

Procuratura Generală confirmă eliberarea din arest, pe cauțiune, a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Potrivit PG, decizia a fost luată după ce acesta a îndeplinit condițiile stabilite de instanță.

„Totodată, instanța a stabilit un șir de interdicții, inclusiv interdicția de a deține documente de călătorie internaționale. Mai mult, numitul a fost obligat să se prezinte la poliție în anumite zile și ore”, anunță Procuratura Generală în comunicatul emis pe 25 iulie.

Potrivit sursei, examinarea cererilor de extrădare continuă.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie pe data de 14 martie. Procuratura Generală anunța la acea vreme că autoritățile de la Chișinău colaborează cu cele britanice pentru a organiza procedurile necesare în vederea extrădării lui Platon în Republica Moldova.

Pe 23 iulie, un tribunal din Londra a fost de acord cu eliberarea lui sub cauțiune, pentru 330 de mii de lire – echivalentul a circa 7,4 milioane de lei. Procurorii britanici au comunicat că intenționează, însă, să conteste această decizie, iar în consecință Platon va rămâne în arest până la examinarea apelului într-o instanță superioară. Pe 24 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a declarat că este vorba doar despre o „schimbare a măsurii preventive”, iar decizia privind extrădarea urmează a fi luată de autoritățile britanice la sfârșitul lunii noiembrie, conform calendarului stabilit anterior.

Totuși, pe 25 iulie, Veaceslav Platon a publicat mai multe mesaje pe rețelele de socializare, inclusiv o fotografie făcută pe o stradă din Londra, însoțită de comentariul: „Destul de ciufulit, dar nu învins”. Jurnalista Natalia Morari, cu care Platon are un copil, a confirmat pe canalul său de Telegram că mesajul în care Platon anunță că este „din nou” alături de urmăritorii săi a fost scris de omul de afaceri, sugerând astfel că acesta a fost eliberat din arest.

***

Platon este cercetat în dosarul penal denumit generic „Laundromat”. Acesta este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane. O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: