Stoianoglo a votat: ce spune despre transportarea organizată la vot și vacanța „achitată de un apropiat a lui Șor”

Candidatul susținut de Partidul Socialiștilor la alegerile prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, și-a exercitat dreptul la vot, declarând că a votat pentru o „Moldovă liberă, stabilă și prosperă”. În timpul unor declarații pentru jurnaliști, el a abordat și subiectul transportului moldovenilor din Rusia în Moldova pentru a vota la scrutinul prezidențial, afirmând că organele competente ar trebui să evalueze legalitatea acțiunilor respective. De asemenea, el a comentat ancheta TV8 despre o presupusă vacanță achitată de un apropiat a lui Ilan Șor. 

„Împreună cu familia mea am votat pentru o Moldovă liberă, stabilă, prosperă. O Moldovă care își respectă oamenii săi, indiferent de etnie, limba vorbită, religie, viziuni politice. O Moldovă care nu stă cu mâna întinsă dar își dezvoltă în armonie relația și cu estul, și cu vestul”, a comunicat Stoianoglo. „Eu îndemn toată lumea să iasă la vot și să-și realizeze dreptul său constituțional de a alege”, a adăugat el.

Transportul organizat al moldovenilor și fraudarea alegerilor 

Ulterior, Stoianoglo a fost solicitat de jurnaliști să comenteze transportul organizat al moldovenilor din Rusia la secțiile de votare din Republica Moldova: „Pentru aceasta avem organele respective care trebuie să fie corecte, în baza legii. Apreciate acțiunile respective și fixate. Dacă (nota red: acțiunile) au fost făcute cu încălcarea legislației, atunci trebuie să fie întreprinse și măsurile respective”.

La precizarea unei jurnaliste că moldovenii „au primit transport gratuit din partea Federației Ruse”, Stoianoglo a adăugat: „Asta este atribuția organelor de drept, care trebuie să aprecieze cazul respectiv. Noi pe nimeni nu am adus în țară silit”.

Întrebat dacă este „îngrijorat de posibila fraudare a alegerilor”, candidatul a comunicat: „Avem organele abilitate care trebuie să fixeze fiecare caz de fraudare. Eu sunt categoric împotrivă a coruperii, fraudării alegerilor. Eu consider că alegerile sunt un proces democratic”.

Întrebat dacă are informații că voturile în Republica Moldova sunt cumpărate, el a răspuns: „Eu niciodată nu am participat la cumpărarea voturilor, nu participă la cumpărarea voturilor și partidul care mă susține la aceste alegeri”.

Întrebat dacă este susținut de liderii de la Moscova, el a declarat: „Eu am declarat de multe ori că nu am nicio relație cu Kremlinul și cu nici reprezentanții altor state, nici cu serviciile speciale”.

La întrebarea „dacă Vladimir Putin ar veni în Republica Moldova credeți că ar trebui să fie arestat”, Stoianoglo a răspuns: „Asta nu este în competența președintelui. Pentru asta avem organele abilitate care trebuie să întreprindă măsuri conform legii”.

Despre presupusa vacanță achitată de un apropiat a lui Ilan Șor

Jurnaliștii i-au cerut lui Stoianoglo să comenteze și ancheta TV8, despre o presupusă vacanță achitată de un apropiat a lui Ilan Șor. „Nu corespunde adevărului, asta este un fals care a apărut în ultimele zile. Eu nu sunt cunoscut cu oamenii care au fost indicați în articolul respectiv”, a comunicat acesta.

Despre limba oficială de stat 

La comentariile că nu stăpânește bine limba română, candidatul a răspuns: „Eu pot să comunic, să răspund la orice întrebare dar nu alegem reprezentanții Academiei de Științe. Noi alegem președintele țării care trebuie să răspundă condițiilor prevăzute în lege”.

Întrebat dacă este limba română – limbă oficială de stat în Republica Moldova, el a răspuns: „Da, desigur. Eu recunosc că limba oficială de stat este limba română. (…) Eu vorbesc limba română”.

***

Pe 3 noiembrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte în cadrul turului II de scrutin prezidențial. În buletinul de vot sunt înscriși doi candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin: Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, și Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Concurs pentru funcția de judecător, cu un singur candidat: CSM invită publicul să-și spună părerea

Un singur candidat s-a înscris la concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Este vorba despre Ion Malanciuc, magistrat la Judecătoria Criuleni, detașat temporar la Curtea Supremă de Justiție. Într-o notă informativă publicată pe 19 iunie, CSM a solicitat opinia publicului cu privire la candidatura lui Malanciuc și a stabilit termenul limită pentru transmiterea observațiilor: 23 iunie.

„Această etapă este importantă pentru a asigura un proces corect, transparent și bazat pe participarea publicului”, precizează CSM.

Judecător din 2011, Ion Malanciuc este cunoscut pentru instrumentarea unor dosare de rezonanță, printre care și cauza denumită generic „kuliok”, în care este vizat fostul președinte și liderul socialiștilor Igor Dodon.

În scrisoarea de motivare, magistratul a precizat că participă la concurs „dintr-o convingere profundă privind rolul esențial al Curții Constituționale în arhitectura statului de drept”.

„În contextul unor provocări majore pentru ordinea constituțională, este esențial ca în componența Curții să se regăsească judecători cu o viziune clară asupra valorilor constituționale, cu integritate ireproşabilă şi cu o solidă experiență juridică. Sunt motivat să contribui, prin experiența mea judiciară şi academică, la consolidarea autorității Curții Constituționale ca instituție fundamentală în garantarea supremației Constituției. Cred cu tărie că echilibrul, obiectivitatea şi angajamentul meu față de principiile constituționale pot aduce valoare adăugată activității Curții şi pot servi interesului public”, a declarat Ion Malanciuc.

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august, curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023. Înalta Curte a notificat deja Parlamentul, Guvernul și CSM pentru inițierea procedurii de numire a noilor magistrați.

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: