Stoianoglo cere ca dosarele privind „furtul miliardului” să fie examinate de către complete de judecători specializați
Full Article 2 minutes read

Stoianoglo cere ca dosarele privind „furtul miliardului” să fie examinate de către complete de judecători specializați

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, intervine cu inițiativa instituirii completelor de judecători specializați în examinarea dosarelor ce vizează „furtul miliardului” și a cauzelor conexe. O sesizare în acest sens a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției, care urmează să ia o decizie.

Potrivit unui comunicat publicat pe 30 septembrie, inițiativa prevede crearea completelor la nivelul Judecătoriei municipiului Chişinău (sediile Ciocana și Buiucani) și Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău, cu desemnarea judecătorilor specializați în soluționarea acestor categorii de dosare.

Potrivit Procuraturii Generale, implementarea respectivului proiect este dictat de necesitatea accelerării procedurii de examinare judecătorească a acestor categorii de dosare, care stau pe rolul instanțelor de mai bine de cinci ani.

„Având experiența specializării judecătorilor în domeniul combaterii traficului de ființe umane, credem că specializarea judecătorilor și în domeniul crimelor financiar-bancare va aduce un plus de valoare administrării justiţiei, prin asigurarea calităţii procedurilor în faţa instanţelor, a deciziilor pronunţate de acestea și va fortifica institutul precedentului judiciar”, a declarat Stoianoglo.

În opinia procurorului general, o asemenea stare de lucruri este de actualitate mai ales acum, când Procuratura Anticoruție și PCCOCS au în gestiune, inclusiv în faze avansate de finalizare, mai multe cauze penale de corupție și conexe fenomenului, care sunt parte integrantă a dosarului penal, generic numit „furtul miliardului”.

„Odată transmise în judecată, este imperativ ca ele să fie examinate competent și într-un ritm accelerat de către complete de judecători specializați”, se mai arată în comunicat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: