Stoltenberg susține că trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina: „Dacă Putin şi Rusia depun armele, vom avea pace”
Full Article 3 minutes read

Stoltenberg susține că trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina: „Dacă Putin şi Rusia depun armele, vom avea pace”

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat că nu ar trebui să se aştepte o încheiere rapidă a războiului din Ucraina. Oficialul a făcut precizările într-un interviu acordat grupului de presă german Funke, relatează Agerpres.

„Majoritatea războaielor durează mai mult decât se anticipa când au început”, a subliniat Jens Stoltenberg. „De aceea trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”, a adăugat el.

Războiul a început în februarie 2022, când forţele armate ruse au invadat Ucraina. Armata ucraineană desfăşoară de la jumătatea lui iunie o contraofensivă pentru a respinge forţele ruse în sud şi est, dar această operaţiune a făcut posibilă doar eliberarea unui număr limitat de localităţi.

„Toţi dorim o pace rapidă”, a continuat Stoltenberg. „Dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem (acest lucru): dacă preşedintele (Vladimir) Zelenski şi ucrainenii încetează să lupte, ţara lor nu va mai exista”, a mai declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

„Dacă preşedintele (Vladimir) Putin şi Rusia depun armele, vom avea pace”, a spus el.

În ceea ce priveşte dorinţa Ucrainei de a adera la NATO, Jens Stoltenberg a asigurat: „Nu există nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu, Ucraina va fi în NATO”. Kievul s-a apropiat de NATO în timpul summitului Alianţei din iulie, a explicat el.

„Când se va termina acest război, vom avea nevoie de garanţii de securitate pentru Ucraina. Altfel, istoria s-ar putea repeta”, a avertizat Jens Stoltenberg.

***

Amintim că, pe 24 februarie 2022, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina.

Astăzi este ziua 571 de război în Ucraina. La 500 de zile de când Federația Rusă a invadat militar țara vecină, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a condamnat războiul brutal declanșat de Moscova împotriva ucrainenilor și a dat asigurări – Moldova a fost, este și va fi alături de Ucraina și poporul ei.

În august 2023, Ucraina declara că este pregătită să înceapă negocierile cu Rusia, dar printr-un intermediar și după retragerea trupelor. Un dialog direct între Putin și Zelenski este imposibil, menționa Kievul. Anterior, reprezentanții Kremlinului declarau că Moscova este dispusă să negocieze o soluţie „paşnică”, dar cu propriile sale condiţii. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, condiţiile Moscovei pentru oprirea acţiunii militare „sunt bine cunoscute”: „Aceste condiţii au fost convenite la Istanbul şi de către negociatorii ambelor părţi. După aceea, partea ucraineană a respins consensul şi a abandonat calea negocierilor”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: