Imagine simbol

Strategia de securitate, propusă de Maia Sandu, aprobată. PAS: „Rusia și corupția – cele mai mari amenințări”

Noua Strategie a securității naționale a Republicii Moldova, propusă de președinta Maia Sandu,  a fost aprobată de Parlament. Proiectul a fost aprobat cu votul a 59 de deputați, în ședința din 15 decembrie. Parlamentarii susțin că Strategia este necesară în contextul geopolitic actual, caracterizat de instabilitate și imprevizibilitate, în special în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina și a atacurilor hibride asupra țării noastre.

„A fost aprobată Strategia Națională de Securitate a Republicii Moldova până în 2030. Rusia și corupția – două din cele mai mari amenințări pentru țara noastră”, a scris deputatul PAS Radu Marian pe o rețea de socializare, după votul din Parlament.

Potrivit Parlamentului, noua Strategie are drept obiective creșterea capacității statului de a preveni și de a contracara materializarea riscurilor la adresa securității naționale, precum și de a asigura procesul de integrare europeană și cooperare cu statele partenere.

Totodată, în document se evidențiază că, în prezent, războiul Federației Ruse în Ucraina are implicații grave asupra securității naționale a Republicii Moldova, inclusiv în domeniile economic, financiar, energetic și al ordinii publice. În context, este nevoie de o strategie de securitate actualizată.

Documentul se axează pe mai multe aspecte conceptuale. Acesta conține viziunea strategică pe șase ani, definește clar obiectivele și principiile de securitate. Totodată, strategia stabilește metodele și direcțiile de acțiune în domeniile de securitate, precum și se referă la implementarea instrumentelor pentru monitorizarea și evaluarea strategiei de securitate națională.

Printre obiectivele de securitate incluse în document se regăsesc consolidarea, dezvoltarea și modernizarea sistemului național de apărare pentru garantarea suveranității și integrității țării; creșterea rezilienței naționale la amenințările hibride și fortificarea culturii de securitate; întărirea instituțiilor și consolidarea mecanismelor de combatere a corupției; extinderea parteneriatelor strategice cu UE, România, SUA, NATO și colaborarea la nivel internațional pentru securitate și stabilitate etc.

Sursa citată precizează că Strategia de securitate națională a Republicii Moldova va fi adoptată pentru o perioadă de șase ani. Documentul va sta la baza elaborării, completării și modificării legilor și altor acte normative în domeniul securității și apărării naționale. Consiliul Suprem de Securitate va monitoriza și va coordona aplicarea unitară a strategiei.

De menționat că ultima strategie de securitate națională a Republicii Moldova a fost adoptată în anul 2011. Ulterior, în 2016, a fost elaborat un nou proiect, însă acesta nu a fost adoptat de Parlament.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PAS/Facebook

„Va reveni la valorile Congresului Civic” vs „Să lăsăm supărările și să ne unim”: reacții după ce Maria Acbaș s-a alăturat PAS

Decizia antreprenoarei Maria Acbaș din Comrat de a candida pe listele PAS la alegerile parlamentare din septembrie a stârnit un val de reacții. Criticile au apărut mai ales în contextul în care, la scrutinul parlamentar din 2021, Acbaș a candidat pentru un mandat de deputat pe listele Partidului „Congresul Civic”, formațiune condusă de fostul deputat comunist Mark Tkaciuk.

Tkaciuk s-a arătat convins, în reacția sa de după anunțul PAS, că „într-un moment critic pentru partidul de guvernare”, Acbaș va reveni „fără ezitare” la valorile formațiunii pe care a reprezentat-o anterior – Congresul Civic, care face parte în prezent, alături de alte trei partide, din Blocul „Alternativa”, formațiune cu șanse de a intra în viitorul Parlament.

„Deși Maria Acbaș a părăsit oficial Congresul Civic în aprilie 2023 și, în ciuda faptului că, din august 2024, în calitate de proprietar și conducător al celei mai mari întreprinderi din sudul Moldovei, o susține public pe Maia Sandu, nimeni nu se îndoiește că, într-un moment critic sau de criză pentru PAS, în calitate de deputat în Parlament, ea va alege fără ezitare partea corectă a istoriei și va reveni la valorile statutare și programatice ale Congresului Civic”, a scris Tkaciuk pe rețelele de socializare.

Trecutul politic al antreprenoarei de la Comrat a fost folosit de mai multe partide aflate în opoziție. Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială și membru al Partidului „Mișcarea Alternativa Națională”, condus de primarul capitalei Ion Ceban, a acuzat PAS de ipocrizie și manipulare. El a reamintit cum, anterior, Blocul „Alternativa”, din care face parte și partidul lui Tkaciuk, era etichetat de reprezentanți ai guvernării drept „mâna Moscovei”, pentru ca acum să primească foști membri ai Congresului Civic pe listele sale.

„Atunci când blocul alternativa și-a anunțat formarea, evident că toți au fost deranjați și a început acea polemică a celor din PAS: „mâna Moscovei”, „cravata lui Putin”, „chiloții lui Kozak”, etc., ca într-un final să ajungem că membri din Congresul Civic să devină membri ai PAS. Acum, permiteți-mi să vă pun o întrebare – când a mințit PAS? Atunci când a zis că Mark Tkaciuk este mâna Moscovei sau atunci când și-a luat un membru al congresului civic în lista lor pentru parlamentare?”, s-a întrebat Bolocan într-un video postat pe rețelele de socializare.

Cu reacții pe rețele a venit și liderul Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, dar și Vlad Bilțchi, unionist declarat, președinte al Asociației Unirea – ODIP.

Captură/Dragos Galbur/Telegram
Captură/Vlad Bilețchi/Telegram

Reacția PAS: „Să lăsăm într-o parte supărările și să ne unim”

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), Adriana Vlas, a declarat că Moldova riscă „să piardă țara” la scrutinul din toamnă. Ea a chemat cetățenii la unitate.

„La alegerile din toamnă există riscul să pierdem țara. Pentru a menține calea europeană și a avea grijă de viitorul Moldovei, trebuie să ne unim. Să lăsăm într-o parte supărările, diferențele și să ne unim cu toții – oameni din diferite domenii, regiuni, vorbitori de diferite limbi și de diferite etnii. PAS va forma o listă cât mai incluzivă și vrem să reunim în parlamentare oameni care reprezintă segmente diverse. Oprim divizările și ne unim pentru a menține Moldova pe calea cea dreaptă”, a declarat Adriana Vlas pentru NM.

Maria Acbaș nu a comentat, deocamdată, acuzațiile care îi sunt aduse.

Amintim că PAS a anunțat, pe 16 iunie, primii candidați la funcția de deputat, care se vor regăsi pe listele partidului. Este vorba despre maestrul Nicolae Botgros, jurnalistul și scriitorul Constantin Cheianu, fostul ministru al Muncii Marcel Spătari și antreprenoarea Maria Acbaș. Detalii – AICI.

Alegerile parlamentare vor avea loc la toamnă, pe data de 28 septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: