Strică imaginea orașului? Panourile de publicitate de mari dimensiuni din capitală vor fi reamplasate

Panourile de publicitate de mari dimensiuni vor fi reamplasate astfel încât să nu împiedice circulaţia rutieră și să nu afecteze imaginea oraşului Chișinău. O inițiativă în acest sens a fost prezentată de viceprimarul capitalei Victor Chironda, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale din 14 iulie.

Victor Chironda a menţionat că împreună cu reprezentanţii companiilor de publicitate, care şi-au oferit suportul în realizarea acestui proces, va fi identificată modalitatea exactă prin care se va asigura reamplasarea panourilor publicitare.

„Multă lume este nemulţumită de faptul că panourile se scot, însă vreau să menţionăm foarte clar: noi asigurăm evacuarea panourilor acum de pe străzile unde urmează a fi reparat sau renovat trotuarul, de pe străzile unde se amenajează sau sunt planificate lucrări de reparaţie sau renovare a spaţiilor publice şi în preajma sau de pe poduri, aşa cum au sugerat experţi tehnici, pentru că aceste panouri afectează integritatea acestor instalaţii inginereşti”, a spus viceprimarul.

Acesta a precizat că în alte zone ale oraşului se înlătură doar acele panouri de publicitate care au autorizaţia depăşită, au fost amplasate cu încălcări de regulament, norme în vigoare sau de care agenţii economici nu mai au grijă sub nicio formă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oleg Condrea, cineast din Republica Moldova, a fost premiat în cadrul festivalului internațional de film Cannes 7th Art Awards pentru scurtmetrajul său „Ecoul clopotelor care sună”. Tânărul, care predă la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, a fost felicitat în plenul Parlamentului, în timpul ședinței plenare din 29 mai.

Oleg Condrea a câștigat premiul pentru categoria „Cel mai bun scenariu de scurt metraj de mister” cu producția sa „Ecoul clopotelor care sună”. Scurtmetrajul este despre o pisică sălbatică, transformată într-un detectiv, care își caută noua familie adoptivă în timpul invaziei sovietice în Republica Moldova.

Pe 29 mai, la ședința plenară a Parlamentului, cineastul a fost prezent în plenul legislativului, unde a fost felicitat pentru victoria sa. Deputații l-au aplaudat în picioare.

Precizăm că este pentru al doilea an consecutiv când Oleg Condrea este apreciat în cadrul Cannes 7th Art Awards. Anul trecut, el a fost premiat pentru „Cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic”, scrie Diez.

În noaptea de 29 mai, apărarea aeriană rusă a interceptat 48 de drone ucrainene, inclusiv trei în regiunea Moscovei, au anunțat auroritățile ruse. Fragmente de drone doborâte au căzut pe bulevardul Vernadski din Moscova și în districtul Odintsovo, provocând pagube minore fără victime.

Fragmente ale unei drone ucrainene au căzut pe o clădire rezidențială de pe bulevardul Vernadski din Moscova, a anunțat primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin. Potrivit acestuia, clădirea nu a suferit pagube semnificative și nu au fost raportate victime.

Potrivit canalului Mash, fragmentele au căzut în complexul rezidențial „Mirax Park”, iar fațada clădirii a fost avariată.

Atacul dronelor ucrainene a vizat și sectoruk Odintsovo din regiunea Moscovei. Canale rusești de Telegram au publicat imagini video în care se vede cum o dronă este doborâtă deasupra unor blocuri de locuințe. Fragmentele au căzut în curtea unui imobil, iar un autoturism a suferit daune minore, relatează canalul „Осторожно, новости”. Autoritățile din regiunea Moscovei nu au comentat încă incidentul.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în noaptea de 29 mai, forțele de apărare aeriană au doborât 48 de drone ucrainene, inclusiv trei în regiunea Moscovei.

Pe parcursul nopții, autoritatea aeronautică rusă Rosaviația a impus temporar restricții pentru decolările și aterizările din mai multe aeroporturi, inclusiv „Внуково”, în Moscova.

Deși se află în afara Republicii Moldova de aproape cinci luni, deputata Marina Tauber – apropiată de oligarhul fugar Ilan Șor – figurează printre coautorii unui proiect legislativ care propune modificarea Constituției. Inițiativa prevede ca legislația națională să aibă prioritate față de deciziile instituțiilor internaționale, inclusiv ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO).

Proiectul, semnat de cinci deputați independenți afiliați lui Ilan Șor, condamnat definitiv în dosarul „furtul miliardului”, prevede crearea unui grup de lucru în vederea modificării Constituției.

Printre propunerile înaintate se numără posibilitatea ca Republica Moldova să refuze aplicarea deciziilor instituțiilor internaționale, dacă acestea contravin Constituției, precum și interzicerea achitării despăgubirilor stabilite de acestea din bugetul de stat.

Autorii mai propun ca eventualele despăgubiri să fie recuperate de la persoanele considerate responsabile, nu de la stat.

Potrivit deputaților, „aplicarea directă și necondiționată a normelor internaționale în Republica Moldova poate duce la pierderea statalității și independenței”.

Până în prezent, proiectul nu a fost înregistrat oficial în Parlament.

**

Marina Tauber este acuzată în Republica Moldova de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și de acceptarea banilor din partea unui grup criminal organizat. Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci Tauber nu s-a mai întors în țară.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei. În februarie, Parlamentul a decis să suspende plata salariilor și a indemnizațiilor, motivând absențele nemotivate ale parlamentarei de la activitatea legislativă.

Numele Marinei Tauber apare pe mai multe liste internaționale de sancțiuni, inclusiv cea a Regatului Unit. De asemenea, Uniunea Europeană a prelungit recent sancțiunile aplicate unui grup de 16 persoane acuzate de tentative de destabilizare a Republicii Moldova – printre care se regăsesc atât Marina Tauber, cât și Ilan Șor.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află în prezent la Moscova. Pe 9 mai, aceasta a publicat o fotografie pe rețelele sociale, alături de Ilan Șor și alți susținători ai fostului partid declarat neconstituțional.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Rosé Day – cea mai mare petrecere roz, inspirată de Hollywood, la Castel Mimi.

Vara începe cu o mega-petrecere în aer liber la Castel Mimi, pe 7 iunie. Rosé Day, ediţia VI-a, este în acest an este inspirată din cinematografie şi atmosfera de la Hollywood, şi poartă denumirea de “Cinema Star”. Familiile şi prietenii sunt aşteptaţi să petreacă frumos timpul împreună la un picnic pe iarbă verde, cu jocuri sportive, ademeniţi de aroma bucatelor, pregătite la Open Air Kitchen sub privirile gurmanzilor.

Asemeni renumitelor gale din capitala mondială a filmului, la Castel Mimi va fi întins un covor roz pe care vor păşi toţi participanţii, surprinşi de obiectivele foto. Oaspeţii vor putea viziona scurtmetraje de filme şi desene animate celebre, savurând nelimitat din vinul zilei, medaliat cu Aur la numeroase concursuri internaţionale – Rara Neagră Rosé.

Pentru cei care nu au viziat niciodată singurul castel vinicol din Republica Moldova, acum veţi avea ocazia să o faceţi. Ghidul vă va duce pe urmele istoriiei în beciurile ultimului guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi. 

Pe toată durata zilei şi serii, muzica bună va răsuna pe scena de la Castel Mimi, interpretată de Nikorasong Band și SunStroke Project, care vor binedispune publicul cu ritmuri retro. Pregătiţi-vă să dansaţi pe cele mai populare hituri locale şi internaţionale.

Dacă vă număraţi printre persoanele care preferă distracţia şi buna dispoziţie, atunci respectaţi ţinuta vestimentară anunţată de organizatori, renunţaţi la tocuri şi încălţăminte incomodă, lăsaţi automobilele acasă şi urcaţi în trenul vinului care vă duce direct la cea mai mare petrecere rosé din ţară, care are loc la Castel Mimi. Detalii despre acces şi dress code aflaţi pe castelmimi.md

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că a fost citat la poliție pentru că a purtat pe 9 mai panglica Sfântul Gheorghe. Pe o rețea de socializare, el a scris că nu are de gând să renunțe la „simbolurile Victoriei”. „În 2022 au încercat să mă amendeze, însă am contestat decizia în instanță și am câștigat procesul. Așa se va întâmpla și acum”, a comunicat socialistul.

„Am primit o „invitație” să mă prezint la poliție. Vor să mă interogheze, de ce pe 9 mai eu am fost la Marșul Victoriei din Chișinău cu panglica Sfântului Gheorghe. (…) Am spus deja anterior și repet: nu am de gând să renunț la simbolurile Victoriei doar pentru că așa vor Maia Sandu și PAS. (…) Panglica Sfântului Gheorghe nu este politică. Este o amintire despre cei care au luptat pentru pace cu prețul vieții lor și un simbol al faptului că nu uităm acest lucru”, a scris Dodon pe Facebook.

În continuare, el a precizat ce urmează să întreprindă.

„În 2022 au încercat deja să mă amendeze pentru că am purtat panglica Sfântului Gheorghe la Marșul Victoriei, însă am contestat această decizie în instanță și am câștigat procesul. Așa se va întâmpla și acum. Iar atunci când vom ajunge la putere, vom anula această lege anti-popor și vom reda simbolurilor Victoriei respectul și cinstea cuvenite în societate”, a adăugat Dodon.

Din 2022, pe teritoriul Republicii Moldova a fost interzisă confecționarea, promovarea, purtarea sau răspândirea panglicii Sf. Gheorghe și a literelor „Z” și „V”, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul împotriva Ucrainei. Persoanele fizice care sfidează legea pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. Persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă de la 9000 la 18 000 de lei iar, cele juridice – amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.

Pe 28 mai curent, șefa MAI, Daniela Misail-Nichitin, a anunțat că șapte deputați riscă amenzi pentru purtarea panglicii Sfântului Gheorghe în timpul evenimentelor din 9 mai. Ministra a precizat că, în cazul în care cei șapte parlamentari nu vor da curs citațiilor expediate de poliție, deciziile privind contravențiile vor fi luate în lipsa lor. În total, poliția a documentat 70 de cazuri de purtare a panglicii interzise, dintre care 55 în Chișinău, a anunțat șefa MAI.

Anterior, consilierul municipal din Bălți, Maxim Moroșan (PSRM), a anunțat că a fost amendat cu 4500 de lei pentru purtarea panglicii pe 9 mai. Despre amenzi și citații similare au vorbit și lidera partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, consilierul municipal din Bălți, Viaceslav Jucov (același partid), precum și lidera organizației „Izvorul Speranței”, Diana Karpinski.

La Marșul Victoriei din 9 mai, panglica Sfântului Gheorghe a fost observată inclusiv pe hainele liderului PSRM, Igor Dodon. El a purtat panglica și în 2022 și a fost amendat cu 9000 de lei. Ziarul de Gardă a scris în martie 2024 că Dodon a scăpat de această amendă. Judecătoria Chișinău a constatat că procesul-verbal a fost întocmit cu încălcarea procedurii. Instanța a reținut că Dodon, după cum a spus chiar el, „a purtat panglica bicoloră negru-portocaliu în contextul comemorării Zilei Victoriei și nu a utilizat această panglică în susținerea agresiunii militare și al propagandei, așa cum a fost invocat în procesul-verbal cu privire la contravenție contestat, or, careva probe sau informații nu au fost prezentate de către agentul constatator în susținerea învinuirii aduse”.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: