Mica vinărie AlterEgo din raionul Criuleni este o afacere de familie. A fost fondată de soții Andrei Bujor și Natalia Efros. Pentru ei, AlterEgo este al patrulea copil, pentru nașterea căruia, cuplul a vândut casa. Cum au decis să o facă, cum vinul lor a obținut chiar din primul an o medalie de aur la un concurs internațional și de ce nu regretă nimic și cred în continuare în visul lor, chiar dacă afacerea nu generează încă venituri – citiți din reportajul realizat de NM.
„Pentru noi, meditația este procesul de a face vin” (fraza de deschidere)
Vă amintiți cum se începeau basmele în copilărie? Iată așa: „A fost odată ca niciodată”. Fiecare basm are o frază de deschidere – începutul, care dă tonul întregii povești.
Începutul poveștii AlterEgo a fost așa: Andrei Bujor și Natalia Efros s-au căsătorit, și-au construit o casă în satul Măgdăcești, raionul Criuleni, și s-a născut primul lor copil. Andrei este avocat de meserie, a lucrat șase ani în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Ulterior, viața lui a devenit interdependentă de industria vinului: mai bine de zece ani a lucrat la cele mai mari vinării din țară.
„După aproape zece ani de muncă în domeniul dreptului, am venit la combinatul Cricova, iar în șapte ani și jumătate am ajuns până la funcția de șef al Departamentului Aprovizionare și Logistică. M-am ocupat de tot ceea ce ținea de vamă, import-export, aprovizionare. Am lucrat în aceeași funcție și la Vinăria din Vale. Această companie lua cu chirie toamna o fabrică din satul Sărăteni, raionul Leova. Pe podgoriile acestei fabrici, am făcut de toate: de la prima bobiță de poamă culeasă, până la ultimul strop de vin care trebuia să ajungă la fabrică”, își amintește Andrei.
Natalia în acea perioadă lucra în domeniul comunicării și marketingului. În paralel, soții se ocupau și cu vinificația, doar că pentru ei înșiși, pentru casă. Iată cum povestesc ei despre această experiență.
Andrei: „Făceam vin acasă, îmi plăcea foarte mult, experimentam, amestecam diferite soiuri de struguri.”
Natalia: „Sunt oameni care practică meditația, pentru ei meditația este esența vieții. Pentru noi, meditația este procesul de a face vin, deoarece uneori, în acest proces, putem ajunge până la euforie. Sunt momente în care reușești să faci chiar și ceea ce nu ți-ai imaginat. Procesul de fermentare a vinului este, de fapt, muzică. E atât de frumos! Acesta nu este doar un proces chimic, este un proces artistic: drojdia pictează în vin, cântă, șoptește.”
„AlterEgo este un al doilea „eu” pe care rareori îndrăznim să-l arătăm oamenilor”
Anul pandemic 2020 a fost unul de cotitură pentru cuplu: au făcut un lot de vin, au decis să-l îmbutelieze și să intre pe piață. Au căutat mult timp o denumire pentru brandul lor: zilnic notau zeci de variante, dar nu le reușea să găsească ceva potrivit.
„Ne-am gândit, și ne-am tot gândit, am scris denumiri pe hârtiuțe. Și apoi Natalia s-a trezit și a spus: „Va fi AlterEgo”. Al doilea eu. Și această denumire este despre noi, despre noi toți. Toată lumea are un alt „eu” – unul care uneori este expus, unul pe care rareori îndrăznim să-l arătăm oamenilor”, spune Andrei. Iar Natalia adaugă că a fost atât de implicată în procesul de căutare a denumirii potrivite, încât a visat-o literalmente.
„M-am trezit și am notat denumirea ca să nu uit. Este vorba despre noi, despre viețile noastre, pentru că în viața noastră facem multe alte lucruri, dar vinul este alter ego-ul pe care îl avem”, recunoaște ea. Chiar și eticheta brandului reflectă filosofia acestuia: pe verso este un tablou al pictoriței din Moldova Vasiluța Vasilache.
„Pentru noi nu a fost suficient să avem doar o casă, visam la ceva mai mult”
Andrei a spus că pentru a-și lansa propriul brand, cuplul și-a vândut casa. Vorbesc cu Natalia puțin mai târziu și o întreb atent cum au decis să-și asume un astfel de risc.
„Am investit nu foarte mult, am investit tot ce aveam. Noi, ca orice altă familie tânără din Moldova, am decis să ne construim o casă imediat după nuntă. Așa am fost crescuți. Aveam deja un fiu, cel mare, și am început să construim o casă, să plantăm copaci, bineînțeles. Aveam de toate, părea că ne-am îndeplinit misiunea. Dar ne-am dat seama că acest lucru nu era suficient pentru noi. Nu ne-a fost suficient să avem doar o casă din cărămidă, mai aveam nevoie de ceva. Ideea de a vinde casa este a mea, Andrei nu mă va lăsa să mint. Astfel de idei radicale pot apărea în capul meu. Andrei este mult mai pragmatic. Dar ideea în sine nu a apărut brusc; am luat această decizie chiar înainte de a crea AlterEgo. Știam doar că vom vinde casa și vom investi totul în ceva nou, ceva al nostru”, spune Natalia.
Dar acești bani nu au fost suficienți și o parte din fonduri au accesat-o printr-un proiect al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Andrei și Natalia au investit toți acești bani în achiziționarea echipamentului: un rezervor pentru vin și un frigider care controlează temperatura de fermentație a vinului.
„Vino să încerci, am folosit tehnologia ta”
În primul an de lansare a AlterEgo, vinul Pinot Grigio al acestui brand a obținut o medalie de aur la concursul internațional VINARIUM. Acum, cuplul planifică să extindă podgoriile, inclusiv propriile soiuri.
„În stânga mea sunt puieți de anul acesta”, ne arată Andrei, „și iată butașii de anul trecut. Preponderent sunt soiuri tehnice locale: Feteasca Neagră, Rara Neagră, Feteasca Albă, Feteasca Regală și Viorica. Dar avem și Malbec și Saperavi. Acum, la ceea ce am plantat anul trecut, instalăm un sistem de spalier: spaliere galvanizate și câteva rânduri de sârmă între vița de vie. Datorită acestui sistem, podgoria poate fi îngrijită de o singură persoană. Acest proces este automat, dar recoltarea strugurilor se face doar manual.”
Vorbim cu Andrei lângă vie; în spatele nostru, muncitorii instalează spaliere și măsoară relieful cu un aparat aproape cosmic. În acest moment, Andrei vorbește cu entuziasm despre cât de important este să fie respectată tehnologia de producere a vinului încă de la începutul recoltării strugurilor.
„Strugurii trebuie culeși noaptea ca să fie cât mai reci. Astfel strugurii nu se oxidează. Se păstrează calitatea și aroma. Noi, însă cum obișnuim, culegem strugurii de dimineață până la prânz îi punem în saci. Când produsul ajunge la fabrică, fundul sacilor e plin de must”, spune producătorul de vin. Și adaugă că, pe lângă tehnologie, cunoștințe și experiență, fiecare vinificator mic pune și o parte din sine, sufletul și povestea lui în acest vin.
„Glumim împreună cu soția mea că AlterEgo este al patrulea copil al nostru. Mă bucur că oamenii noștri au început să se descurce în vinuri bune și în tehnologia de producere. Toamna mă sună oamenii și îmi cer sfaturi cum să facă un vin bun. Apoi ne servesc și spun: „Vino să-l încerci, am folosit tehnologia ta”. Asta mă face fericit. Nu pot spune că știu totul, încă învăț. Dar îmi pot recunoaște vinurile cu ochii închiși”, spune Andrei.
„Acesta este începutul călătoriei noastre, care va fi una lungă”
Întrebat despre piețele de desfacere, Andrei răspunde sincer: „Avem uneori dificultăți la acest capitol”. Vinurile AlterEgo pot fi achiziționate în mai multe vinoteci și restaurante din Capitală. Să ajungi la nivelul supermarketurilor și să concurezi cu jucători importanți de pe piață nu este o sarcină ușoară.
„Noi tot investim-investim, am vrea deja să câștigăm bani”, glumește Andrei și adaugă că deocamdată vinăria încearcă să vândă o parte dintre produsele sale în străinătate, iar în viitor ar vrea să-și creeze o astfel de reputație, încât oamenii să caute singuri vinurile AlterEgo. Și Natalia confirmă că turismul vinicol este viitorul țării. Dar nu este vorba doar de afaceri, pentru ambii acesta este un drum pe care ei continuă să-l parcurgă.
„Tot ce am adunat atunci a fost investit în AlterEgo și acesta este adevărul. A fost aceasta cea mai tare și cea mai corectă idee, nu știu, încă nu pot judeca. După trei ani și toate investițiile făcute, lucrăm oriunde putem. Nu pot spune dacă decizia noastră a fost corectă. Cel mai probabil, nu voi ști niciodată. Acum că am plantat o vie, înțeleg că acesta este începutul călătoriei noastre, și va fi una lungă, pentru întreaga noastră viață și nu numai pentru a noastră, ci și pentru a copiilor noștri, nepoților, strănepoților noștri”, spune Natalia.
Ea își amintește că a vizitat odată o vie veche de 80 de ani din Franța și s-a întrebat câte generații ai unei familii au cultivat-o.
Copiii le sunt de mare ajutor. Fiul cel mare lipește etichete, merge cu părinții la expoziții și poate povesti pe îndelete despre vin, deși nu l-a gustat niciodată. „Este expertul nostru fără acte”, râde Natalia. Iar cel mai mic, continuă ea, la grădiniță, în timpul unei lecții în cadrul căreia vorbeau despre fructe și legume de toamnă, a scos un cartonaș cu struguri: „Profesoara întreabă ce se face din struguri. Și el răspunde: „Vin”. Iată așa familie de vinificatori avem.”
Desigur, ambii recunosc că vinificația în Moldova, mai ales pentru micii producători, este un risc, dar Andrei și Natalia și-au asumat acest risc în mod conștient. Singurul moment, recunoaște Natalia, care a speriat-o a fost începutul războiului din Ucraina. „Când a început războiul, am fost cu adevărat speriată. Pentru prima dată, am simțit un risc uriaș și mi-am dat seama că am putea pierde totul. Am înțeles că am putea fi nevoiți să plecăm din țară. Dar ce vom face cu ceea ce avem? Nu poți pune podgoriile în portbagaj. Iar noi nu avem nimic altceva. Atunci am fost panicată”, își amintește Natalia. Acum ea și soțul ei recunosc că au învățat să accepte toate riscurile.
„În afaceri, riscul face parte din munca de zi cu zi, persistă întotdeauna. Și nu numai în afaceri, în viață în general există întotdeauna riscuri. Nu mai suntem la început, dar încă în stadiul de testare. Cât de inteligent este, nu știu: am investit prea mult pentru a mai testa. Trebuie să începem deja să câștigăm bani. E greu fără bani. Dar credem că totul va fi bine. Poate că ne amăgim. Dorim să facem vin de calitate și să creăm o comunitate în jurul brandului nostru. O comunitate de oameni care nu te vor abandona nici în vremuri grele, nici în cele bune. Povestea noastră abia începe. Încă suntem acolo – la fraza de început. Cele mai interesante lucruri abia urmează”, spune Natalia.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!