Tinerii din Republica Moldova pot aplica la opt academii militare din străinătate. Revista Oastea Moldovei, editată de Ministerul Apărării, a publicat oferta studiilor de licență în cadrul instituțiilor de învățământ în domeniul milităriei de peste hotare.
Astfel, tinerii din Moldova pot aplica la:
- Academia Forțelor Aeriene din SUA – 1 loc;
- Academia Militară „West Point” din SUA – 1 loc;
- Academia Forțelor Aeriene din Republica Elenă – 1 loc;
- Academia Forțelor Terestre din Republica Elenă – 1 loc;
- Academia Forțelor Aeriene din Republica Turcia – 1 loc;
- Academia Forțelor Terestre din Republica Turcia – 1 loc;
- Academia Militară a Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din România – 1 loc;
- Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din România – 1 loc.
Cei care vor să devină ofițeri ai Armatei Naționale, instruiți în afara granițelor Republicii Moldova, pot depune setul de acte prin intermediul Centrelor Militare Teritoriale.
Potrivit locotenent-colonelului Vadim Bulgaru, șeful Direcției personal și mobilizare a Marelui Stat Major, candidații pentru a fi admiși în academiile respective, e absolut necesar să întrunească anumite condiții generale.
„Tinerii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani (în funcție de instituție), să cunoască bine limba engleză și, evident, să fie apți din punct de vedere medical și bine pregătiți fizic. Un alt criteriu este lipsa antecedentelor sau a urmăririi penale. De asemenea, se solicită să nu fie căsătoriți sau să aibă obligație față de întreținerea unui sau mai multor copii. Totodată, trebuie să fie apolitici, să aibă calități de lider cu o conduită morală și civică corectă în societate”, a menționat Vadim Bulgaru.
Pentru Academia Forțelor Aeriene și Academia Militară „West Point” din SUA (anul de studii 2024-2025), concursul de selectare va începe în octombrie 2023, prin desfășurarea de către Ministerul Apărării a unui test de apreciere a aptitudinilor de cunoaștere a limbii engleze. Ulterior, candidații calificați vor trebui să se înregistreze individual pentru a susține testul SAT sau ACT.
Pentru Academia Militară „West Point” se solicită și testul TOEFL. Următoarea etapă va fi interviul desfășurat în luna ianuarie 2024 de partea americană, numai cu candidații care vor prezenta până la 31 decembrie 2023 un test valabil din cele menționate anterior.
În ceea ce privește studiile în Turcia și Grecia, durata acestora este de cinci ani, primul fiind destinat studierii limbii statului gazdă, prin intermediul limbii engleze, iar următorii 4 ani sunt preconizați studiilor militare.
Tinerii admiși la una dintre cele 8 academii sunt înmatriculați inițial în Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” din Chișinău.
„Conținutul dosarului de acte diferă în funcție de cerințele fiecărei instituții în parte. După depunerea jurământului de credință Republicii Moldova ei sunt detașații la studii, cheltuielile fiind acoperite integral de Ministerul Apărării a țării gazdă și de instituția noastră de apărare„, au declarat reprezentanții Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” din Chișinău.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!