Studenții Universității „Nicolae Testemiţanu” vor fi imunizați cu preparatul chinezesc Sinopharm
Full Article 3 minutes read

Studenții Universității „Nicolae Testemiţanu” vor fi imunizați cu preparatul chinezesc Sinopharm

Studenții Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” vor fi vaccinați împotriva coronavirusului. Informația a fost confirmată pe 19 martie de către reprezentanții instituției, care au precizat că este vorba despre 1000 de tineri, atât moldoveni, cât și străini. Aceștia vor primi vaccinul BBIBP-CorV, produs de către Sinopharm Beijing Institute of Biological Products.

Procesul de imunizare va fi lansat luni, 22 martie, în incinta Centrului de Medicină Tradițională Chineză, unde Universitatea a amenajat cel de-al doilea centru de vaccinare pentru studenți, medici-rezidenți și personalul universitar.

Vaccinarea este benevolă și se va efectua în baza buletinului de identitate și a contului personal din Sistemul Informațional de Management Universitar. În prealabil, beneficiarii se înregistrează electronic, completând un formular tipizat creat în acest scop.

Rectorul Emil Ceban a declarat că specialiștii din cadrul instituției noastre au analizat vaccinul BBIBP-CorV, oferit țării noastre de Emiratele Arabe Unite, și au constatat că este unul sigur și are o eficacitate înaltă (79,3%) împotriva coronavirusului de tip nou. Pentru comparație, AstraZeneca are o eficacitate de 72%.

„De fapt, toate vaccinurile aprobate sunt sigure și eficiente împotriva coronavirusului de tip nou. Zvonurile vizavi de calitatea unora dintre aceste seruri sunt incitate mai mult din considerente politice și provoacă dezinformarea populației. Noi, medicii, cunoaștem cel mai bine că doar prin vaccinare vom putea depăși această criză de sănătate publică și suntem cei mai indicați să demonstrăm lumii întregi deschiderea și susținerea imunizării”, a opinat rectorul Ceban.

Vaccinul BBIBP-CorV este aprobat în peste 20 de țări și este în proces de aprobare de către Organizația Mondială a Sănătății, după ce a trecut toate cele trei etape de evaluare. Preparatul Sinopharm a fost testat, în faza a III-a, pe mai mult de 60 de mii de voluntari din 10 țări. Conform rezultatelor ultimei faze de testare, efectuată pe un lot de 31 de mii de voluntari din Emiratele Arabe Unite, vaccinul Sinopharm are o eficiență de 100% împotriva formelor medii și severe de COVID-19.

Până la finele lunii februarie 2021, la nivel mondial au fost administrate peste 43 de milioane de doze de vaccin, inclusiv 34 de milioane în China și alte 9 milioane de doze în țările unde este aprobat.

***

Pe 12 martie, guvernul a anunțat că Emiratele Arabe Unite au donat Republicii Moldova 2000 de doze de vaccin anti-COVID-19 produse de compania Sinopharm.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: