Studenții Universității de Medicină, implicați în activități de voluntariat. Aceștia oferă suport personalului medical în lupta cu COVID-19
Full Article 3 minutes read

Studenții Universității de Medicină, implicați în activități de voluntariat. Aceștia oferă suport personalului medical în lupta cu COVID-19

La scurt timp după ce în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență, studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-au implicat în activități de voluntariat și acordă suport în lupta cu noul tip de coronavirus. Despre acest lucru se anunță într-un comunicat al instituției de învățământ.

x

Astfel, până în prezent, în calitate de voluntari s-au înscris 96 de studenți, care acționează la solicitările Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

În acest sens, un grup de 7 studenți oferă suport personalului medical de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii. Studenții din anii 4-6 activează în calitate de asistenți medicali, iar cei din anii 1-3 în calitate de infirmieri.

De asemenea, timp de 4 zile, 50 de studenți ai USMF „Nicolae Testemițanu” au asamblat 3350 de viziere (ecrane de protecție facială), care au fost repartizate personalului medical din instituțiile medico-sanitare publice din țară. În același timp, 17 studenți sunt de gardă 24/24, în calitate de operatori, la linia verde, instituită de ANSP.

„Conform unei solicitări oficiale a directorului Centrului COVID-19 Chișinău, Oleg Crudu, universitatea a delegat 5 medici-rezidenți de la specialitatea Medicina de laborator pentru a activa în laboratorul instituției respective. Alți 11 studenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” vor activa ca operatori la registratura Centrului COVID-19 Chișinău, după ce vor fi instruiți și asigurați cu echipament de protecție corespunzător, fără a veni în contact cu eventuali suspecți cu noul tip de coronavirus”, se mai anunță în comunicat.

Totodată, se preconizează că alți 318 studenți din anul III de studii, de la specialitatea medicină, vor activa la linia verde în toate raioanele Republicii Moldova. După ce vor fi instruiți corespunzător, aceștia vor asista de la domiciliu persoanele care vor apela la linia verde. Această activitate va fi realizată printr-un parteneriat public-privat, cheltuielile pentru 2 luni de telefonie mobilă fiind suportate de compania Orange Moldova.

Mai mult, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” a oferit declarații cu referire la unele informații, precum că studenții și medicii-rezidenți ar fi obligați să facă voluntariat la Centrul COVID-19 Chișinău.

„La moment, studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” nu pot fi obligați sau presați sub nicio formă să facă voluntariat sau să presteze servicii medicale în zone cu expunere de risc pentru propria sănătate, fără a fi echipați conform normelor de securitate a vieții. Activitatea de voluntariat este benevolă și se bazează pe responsabilitatea individuală a fiecăruia”, a declarat rectorul Emil Ceban.

Menționăm că în Republica Moldova au fost confirmate 965 de cazuri de infectare cu COVID-19.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: