Studenții Universității de Medicină, implicați în activități de voluntariat. Aceștia oferă suport personalului medical în lupta cu COVID-19

La scurt timp după ce în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență, studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-au implicat în activități de voluntariat și acordă suport în lupta cu noul tip de coronavirus. Despre acest lucru se anunță într-un comunicat al instituției de învățământ.

Astfel, până în prezent, în calitate de voluntari s-au înscris 96 de studenți, care acționează la solicitările Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

În acest sens, un grup de 7 studenți oferă suport personalului medical de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii. Studenții din anii 4-6 activează în calitate de asistenți medicali, iar cei din anii 1-3 în calitate de infirmieri.

De asemenea, timp de 4 zile, 50 de studenți ai USMF „Nicolae Testemițanu” au asamblat 3350 de viziere (ecrane de protecție facială), care au fost repartizate personalului medical din instituțiile medico-sanitare publice din țară. În același timp, 17 studenți sunt de gardă 24/24, în calitate de operatori, la linia verde, instituită de ANSP.

„Conform unei solicitări oficiale a directorului Centrului COVID-19 Chișinău, Oleg Crudu, universitatea a delegat 5 medici-rezidenți de la specialitatea Medicina de laborator pentru a activa în laboratorul instituției respective. Alți 11 studenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” vor activa ca operatori la registratura Centrului COVID-19 Chișinău, după ce vor fi instruiți și asigurați cu echipament de protecție corespunzător, fără a veni în contact cu eventuali suspecți cu noul tip de coronavirus”, se mai anunță în comunicat.

Totodată, se preconizează că alți 318 studenți din anul III de studii, de la specialitatea medicină, vor activa la linia verde în toate raioanele Republicii Moldova. După ce vor fi instruiți corespunzător, aceștia vor asista de la domiciliu persoanele care vor apela la linia verde. Această activitate va fi realizată printr-un parteneriat public-privat, cheltuielile pentru 2 luni de telefonie mobilă fiind suportate de compania Orange Moldova.

Mai mult, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” a oferit declarații cu referire la unele informații, precum că studenții și medicii-rezidenți ar fi obligați să facă voluntariat la Centrul COVID-19 Chișinău.

„La moment, studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” nu pot fi obligați sau presați sub nicio formă să facă voluntariat sau să presteze servicii medicale în zone cu expunere de risc pentru propria sănătate, fără a fi echipați conform normelor de securitate a vieții. Activitatea de voluntariat este benevolă și se bazează pe responsabilitatea individuală a fiecăruia”, a declarat rectorul Emil Ceban.

Menționăm că în Republica Moldova au fost confirmate 965 de cazuri de infectare cu COVID-19.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Usatîi, reacție la criticile Guvernului privind concertul organizat lângă „Trenul durerii”: „Noi l-am păzit mai tare ca voi”

Liderul „Partidului Nostru” (PN), Renato Usatîi, a venit pe 16 iulie cu o reacție după ce Guvernul a criticat faptul că concertul organizat în ajun de politician, în Chișinău, a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia. Într-o transmisiune live pe Facebook, Usatîi a declarat că vagoanele care fac parte din expoziție nu au fost afectate și nu a fost făcută mizerie în zonă. Acesta a mai numit autoritățile centrale „o rușine”.

Rușinea sunteți voi, domnul Băluțel, Recean, PAS-iști, travestiți și așa mai departe. Voi pentru mine sunteți toți egali. Nu este nicio discriminare. (…) Vagonul nu a fost acoperit, să nu ascundem trecutul, nu au fost provocatori să facă mizerie acolo. Noi l-am păzit mai tare ca voi”, a spus Renato Usatîi.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. În cadrul spectacolului au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Inițial, la concert trebuia să evolueze trupa „Ruki Vverh”, cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ucrainene ocupate, însă, ulterior, Usatîi a comunicat că aceasta nu va mai participa.

În zona în care a avut loc spectacolul este desfășurată în prezent tradiționala expoziție „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia. Aceasta este organizată de Guvern.

Pe 16 iulie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat concertul, menționând că organizarea show-ului în apropierea expoziției „Trenul durerii” este „o insultă la adresa memoriei colective” și o „bătaie de joc”. Reprezentantul Executivului a reproșat Primăriei Chișinău că a autorizat desfășurarea concertului în proximitatea expoziției și a menționat că municipalitatea ar trebui să ofere explicații în legătură cu acest subiect. În replică, consiliera edilului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”, menționând că primăria nu autorizează evenimente, ci doar este notificată despre organizarea lor.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: