The mail and guardian

Studiu: 1 din 5 copii din Europa a fost supus unei forme de violență sexuală

Multe țări europene nu reușesc să le facă dreptate supraviețuitorilor abuzurilor sexuale asupra copiilor, potrivit unui raport publicat, pe 20 iulie, de Brave Movement și Child Global, grupuri internaționale de advocacy de top pentru protejarea copiilor împotriva abuzurilor sexuale. Organizațiile solicită abolirea termenelor de prescripție pentru toate tipurile de violență și abuz sexual asupra copiilor, scrie Euronews.

Potrivit raportului, abuzul sexual asupra copiilor reprezintă o „epidemie” de sănătate publică în Europa. În prezent, unul din cinci copii din Europa suferă de un anumit tip de violență sexuală, ceea ce reprezintă echivalentul a 16 milioane de copii din cele 27 de state membre ale UE.

Termenele de prescripție limitează perioada de timp de care dispune o victimă pentru a iniția o procedură penală după comiterea infracțiunii și lasă autoritățile din multe țări europene în imposibilitatea de a demasca autorii de abuzuri sexuale sau de a face dreptate supraviețuitorilor.

Potrivit analizei efectuate de organizații asupra legislației relevante, Luxemburg, Estonia, Grecia, Malta, Republica Cehă, Portugalia, Lituania, Finlanda, Slovacia și Bulgaria sunt țările unde situația este cea mai dramatică. În aceste țări, victimele tuturor sau ale majorității abuzurilor sexuale asupra copiilor nu pot denunța infracțiunea după împlinirea vârstei de 40 de ani.

Spania, Italia, Franța, Germania, Slovenia și Letonia se află pe locul al doilea, unde termenul de prescripție se împlinește după ce victima împlinește 40 de ani, chiar dacă vârsta medie de dezvăluire a abuzului este de peste 50 de ani.

Irlanda, Cipru, Danemarca și Belgia sunt singurele țări din UE în care victimele pot denunța toate sau majoritatea infracțiunilor sexuale asupra copiilor, indiferent de perioada de timp care a trecut de la comiterea infracțiunii.

Un drept fundamental al omului

Termenele scurte de prescripție penală reduc victimele la tăcere, perpetuând trauma și stigmatizarea acestora și contribuind la o criză de sănătate publică care costă miliarde de euro în Europa.

„Accesul efectiv la justiție pentru supraviețuitorii violenței sexuale asupra copiilor nu ar trebui să fie un lux opțional, ci un drept fundamental al omului. Dar în toată Europa supraviețuitorilor li se refuză dreptatea din cauza unor termene de prescripție arbitrare în materie penală și civilă”, a declarat Miguel Hurtado, supraviețuitor, psihiatru pentru copii și cofondator al mișcării Brave.

„Îndemnăm națiunile europene să profite de această ocazie istorică pentru a aproba standardul de aur pentru protecția copilului: abolirea completă a prescripțiilor penale și civile, de dragul generațiilor viitoare”, a adăugat el.

Cofondatorul mișcării Brave, Dr. Matthew McVarish, a vorbit la Consiliul Europei în luna mai despre propriul abuz din partea unchiului său și despre faptul că a reușit în cele din urmă să ceară dreptate la vârsta de 25 de ani.

Unchiul meu ne-a abuzat sexual pe mine și pe trei dintre frații mei de-a lungul copilăriei noastre și, după un deceniu de terapie, m-am simțit în sfârșit capabil să mă adresez poliției din Scoția. A trebuit să rup tăcerea pentru că unchiul meu încă preda și abuza nenumărați alți băieți. Din fericire, mi s-a permis să depun plângere, dar dacă unchiul meu ne-ar fi abuzat în diverse alte națiuni europene, pur și simplu nu ar fi fost arestat. Un agresor sexual de copii recidivist, cu patru victime cunoscute, ar fi fost lăsat să lucreze în continuare în școli, în ciuda faptului că autoritățile sunt pe deplin conștiente că reprezintă o amenințare certă pentru alți copii ”, a declarat el.

„Noi suntem copiii care au fost abuzați și nu vom lăsa să mai treacă încă un deceniu până când oamenii care au puterea de a schimba ceea ce trebuie să se schimbe vor lua măsurile pe care numai ei le pot lua. Vă cerem, în numele copiilor dumneavoastră, să schimbați acest lucru acum”, a adăugat acesta.

Raportul propune, de asemenea, ca Convenția de la Lanzarote a Consiliului Europei, care are ca scop protejarea copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale, să fie modificată pentru a elimina termenele de prescripție penală în cazul infracțiunilor sexuale asupra copiilor în toate statele sale membre.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Dorin Recean, întrevedere cu omologul său bulgar: „Împreună, construim un viitor european”

Premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova, care a început cu o întrevedere la Chișinău cu omologul său Dorin Recean. Cei doi șefi de guvern au discutat despre aprofundarea relațiilor de parteneriat și prietenie dintre cele două state, sprijinul pentru parcursul european al Moldovei, proiectele comune și extinderea cooperării bilaterale.

„Moldova a devenit acasă pentru mii de familii de origine bulgară. Împreună, construim un viitor european. Viitorul Moldovei înseamnă și viitorul etnicilor bulgari din Taraclia. Și este un viitor european, unde fiecare cetățean, fiecare comunitate are șansa de a trăi în libertate, demnitate și bunăstare. Unde diversitatea este respectată”, a subliniat premierul Dorin Recean.

La rândul său, prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a remarcat cooperarea strânsă dintre statele noastre și sprijinul pentru drumul european al Republicii Moldova.

„Relațiile noastre se bazează pe trei aspecte fundamentale: viitorul comun european, valorile împărtășite și relațiile cu comunitatea bulgară, care reprezintă un punct de plecare pentru noi realizări”, a spus premierul Rossen Jeliazkov.

Cei doi oficiali au subliniat că parteneriatul bilateral se materializează prin proiecte concrete în domenii cu impact direct pentru oameni – educație, cultură, infrastructură, energie și dezvoltare comunitară. 

O colaborare de succes se atestă în domeniul educației, astăzi urmând să fie semnat acordul prin care Universitatea din Taraclia devine filiala Universității din Bulgaria – prima instituție de învățământ superior bulgară deschisă în afara Bulgariei. 

În context, premierul Rossen Jeliazkov a subliniat că Bulgaria va sprijini consecvent parcursul european al Republicii Moldova, va împărtăși din experiența sa de aderare la UE și va întări colaborarea bilaterală pentru a combate amenințările comune.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean l-a primit pe omologul său bulgar la Casa Guvernului.

Ulterior, oficialii vor merge în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: